تهران- ایرنا- رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی توجه به بیانیه گام دوم انقلاب و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب به جوانان اروپا را از رسالت‌های مهم رایزنان فرهنگی در خارج دانست و گفت: کار این سازمان نه سیاسی بلکه فرهنگی است و باید به عنصر فرهنگ توجه ویژه داشت.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، ابوذر ابراهیمی‌ترکمان روز یکشنبه در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با تشریح فعالیت‌های این سازمان در حوزه مطالعه، پژوهش و رصد و پایش محیط فرهنگی در خارج از کشور گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به عنوان مرکز دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۷۴ با تدبیر مقام معظم رهبری تأسیس شد و برای ساماندهی روابط فرهنگی ایران با کشورهای مختلف جهان به پژوهش پرداخت.
وی افزود: دسترسی‌هایی که سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در اقصی نقاط جهان دارد و ماحصل تجربه‌های انباشته‌ای که مأموران فرهنگی ایران در خارج از کشور در طول سال‌های گذشته همراه با وزارت خارجه کسب کردند، پژوهش‌هایی بوده که انحصاری است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و وزارت امور خارجه تلاش‌های ارزنده‌ای داشتند که شامل داشته‌های ارزشمندی در حوزه پژوهش‌های سیاسی و فرهنگی بین‌المللی است.
ابراهیمی‌ترکمان به پژوهش و مطالعه فرهنگ کشورهای مختلف اشاره کرد و گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سال های گذشته فعالیت‌های بی شماری داشته که بسیاری از این موارد به دلیل انحصاری بودن منابع اطلاعاتی و دسترسی‌های تحقیقاتی در شمار مطالبی هستند که به عنوان مرجع برای دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
وی در ادامه، اظهار داشت: امروز، اگر بسیاری از کتاب‌هایی که در مورد کشورهای مختلف نگاشته شده، بررسی کنیم در منابع این کتاب‌ها حتما استناد به کتاب‌های منتشره توسط وزارت امور خارجه و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی وجود دارد.

کار سازمان فرهنگ نه سیاسی بلکه فرهنگی است
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اظهار کرد: قطعا کار ما سیاسی نیست، بلکه فرهنگی است و معمولا تولیدات این سازمان در قالب موضوعات فرهنگی بوده است که توسط رایزنان و مأموران فرهنگی ایران در خارج از کشور تولید می‌شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی سعی بر این داشته تا حلقه انتقال تجارب را در حوزه پژوهشی مدنظر قرار دهد به این معنا که خیلی از اوقات گفته‌های تاریخی داریم که اگر یک نفر در آن زمان احساس مسئولیت نمی‌کرد و اطلاعات موجود آن زمان را به نسل آینده منتقل نمی‌کرد، قطعا گفته تاریخی در آن دوره از زمان نداشتیم. همچون سفرنامه ابن بطوطه که امروز از آن به عنوان یکی از کتاب‌های فراگیر جغرافیایی و گردشگری یاد می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: از جمله اقدامات مؤثر سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بحث تولید کتاب «تاریخ شفاهی» است که در گردآوری آن از رایزنان استفاده و نظرات آنان جمع‌آوری شده است.
 

رونمایی از ۱۱ جلد کتاب فیروزه ای 
ابراهیمی‌ترکمان به انتشار رساله پایان مأموریت رایزنان فرهنگی اشاره و تصریح کرد: رایزنان فرهنگی کشورمان بعد از به پایان رسیدن مأموریت فرهنگی خود به مدت دو ماه فرصت دارند تا تجربیات و انباشته‌های فرهنگی را تهیه کنند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از رونمایی ۱۱ جلد کتاب فیروزه‌ای خبر داد و گفت: همانطور که در وزارت امور خارجه کتاب سبز حاوی اطلاعات کشورهای مختلف منتشر می‌شود، در سازمان فرهنگ و ارتباطات سلامی نیز کتاب‌های فیروزه‌ای برای بررسی و مشخص کردن وضعیت فرهنگی کشورها منتشر خواهد شد.
وی در ادامه سخنانش، به اجرای طرح تاپ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی (ترجمه آثار ایرانی به زبان‌های دیگر) اشاره کرد و گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی یکی از مراکز حوزه دیپلماسی فرهنگی ایران است که توانسته با ارائه طرح تاپ نقش مهمی در ترجمه و انتشار آثار ایرانی به سایر زبان‌های زنده دنیا ایفا کند و امروز ۲۸ عنوان کتاب در قالب طرح تاپ رونمایی می‌شود.
طرح تاپ و تهیه و گردآوری حدود ۹۰۰ عنوان مقاله و بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب
ابراهیمی‌ترکمان با اشاره به تهیه و گردآوری حدود ۹۰۰ عنوان مقاله و بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب در قالب طرح تاپ از سوی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی اظهار کرد: تقدیر از پژوهشگران برتر، تقدیر از نمایندگی‌های برتر در حوزه پژوهشی، انتخاب و معرفی برگزیدگان حوزه صف و ستاد در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از دیگر برنامه‌های این مراسم است. امسال کمیته علمی مرکز مطالعات در چند بخش برگزیدگان را معرفی می‌کند؛ ۲ عنوان کتاب در بخش کتاب، تألیف و ترجمه آن، ۳ مقاله برتر در بخش مقالات علمی و پژوهشی و ترویجی، یک رساله پایان مأموریت رایزنان فرهنگی ایران در خارج از کشور، یک ایده برتر و یک طرح برتر پژوهشی معرفی و تقدیر خواهد شد.

توصیه به رایزنان فرهنگی
وی همچنین، توجه به بیانیه گام دوم انقلاب مقام معظم رهبری به جوانان اروپا را از رسالت‌های مهم رایزنان فرهنگی کشورمان در خارج از کشور برشمرد و گفت: این مراسم بهانه‌ای است تا فرصتی را فراهم کنیم تا جامعه دانشگاهی کشورمان از پژوهش‌های رایزنان فرهنگی ایران در خارج از کشور که در طول سال‌ها گذشته، انجام داده‌اند، استفاده کنند. این پژوهش‌ها عمدتا در خارج از کشور تهیه شده و موضوع آن‌ها روابط فرهنگی است.