تاریخ انتشار: ۱ دی ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۰

تهران - ایرنا - اعتراضات به نتیجه انتخابات پارلمانی مهرماه گذشته قرقیزستان و باطل شدن آن از سوی کمیسیون انتخابات سبب شده که سرنوشت این کشور مورد توجه قرار گرفته و انتخابات ماه جاری به یکی از مهمترین انتخابات های این کشور تبدیل شود.

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از رسانه های آسیای میانه، بنابر اعلام کمیسیون انتخابات قرقیزستان، رای دهندگان این کشور قرار است روز  ۱۰ ژانویه ۲۰۲۱(21دی ماه جاری) به پای صندوق‌های رای بروند.

قرقیزستان از زمان برگزاری انتخابات پارلمانی چهارم اکتبر( مهر ماه)درگیرآشوب های سیاسی است. در جریان آن انتخابات، احزابی که از راهیابی به پارلمان ناکام ماندند، نتایج را به چالش کشیده و معترضان با حمله به ساختمان های مهم، دولت را وادار به باطل کردن نتیجه انتخابات نمودند.

به دنبال ناآرامی‌ها، سورونبای جینبکوف از ریاست جمهوری استعفا داد و گفت:"نمی‌خواهد درتاریخ قرقیزستان ازاو به عنوان رئیس‌جمهوری که خون به راه انداخت، یادشود."پس از آن رئیس پارلمان قرقیزستان نیز از تصدی سمت ریاست جمهوری موقت امتناع کرد و سادیر جباروف، نخست‌وزیر قرقیزستان گفت تا زمان انتخابات رئیس‌جمهوری جدید، ریاست کشور را عهده‌دار می‌شود.

قرقیزستان در مهرماه سال جاری شاهد انتخابات پارلمانی بود. بر اساس نتایج این انتخابات احزاب «بیریمدیک» Birimdik  با کسب ۲۴.۵۴ درصد آراء معادل ۴۶ کرسی، «مکنیم قرقیزستان» Mekenim K با کسب ۲۳.۹ درصد آراء معادل ۴۵ کرسی، حزب قرقیزستان با کسب ۸.۷۴ درصد آراء معادل ۱۶ کرسی و حزب "بوتون قرقیزستان" Butun  با کسب ۷.۰۹ درصد آراء معادل ۱۳ کرسی موفق به ورود به پارلمان شداند. سایر احزاب حاضر در انتخابات حد نصاب ۷ درصد آراء برای ورود به پارلمان را کسب نکردند.

پس اعلام نتایج، حامیان گروه‌ها و احزاب مخالف دولت ادعا کردند که در این انتخابات به نفع احزاب طرفدار دولت تقلب صورت گرفته و به ساختمان های دولتی حمله کردند.

به دنبال این اعتراضات در بیشکک پایتخت قرقیزستان یک نفر کشته و ۵۹۰ نفر دیگر نیز زخمی شدند.

قرقیزستان با  ۶.۵ میلیون نفر جمعیت به "جزیره دموکراسی‌" در آسیای میانه معروف است ، اما تاریخچه‌ای از ناآرامی سیاسی هم دارد. در ۱۵ سال گذشته دو رئیس جمهور با قیام مردمی سرنگون شده و رئیس جمهور سومی هم به علت اختلاف و نزاع با رئیس جمهور بعدی اکنون در زندان به سر می‌برد. احزاب مخالف دولت در قرقیزستان از نزدیکی روابط بیشکک با مسکو انتقاد می‌کنند و این مساله را به زیان استقلال قرقیزستان می‌دانند.

شبکه خبری "تی آر تی" ترکیه به نقل از الکساندر کنیازف با عنوان تحلیلگر آسیای مرکزی نوشته بود: مناقشه اصلی در این انتخابات بین خاندان‌های جینبکوف و ماترایموف بوده که در رقابت احزاب مورد حمایت آنها نمود یافت. وی مدعی شد: هر چند این خاندان‌ها از تقابل‌های علنی خودداری می کنند اما اگر طرفداران هر یکی از این گروهها نتایج انتخابات را بیش از حد به نفع مخالفان بدانند ، خطر تنش‌های بیشتر وجود دارد.