سید «علی آقازاده» روز یکشنبه در شورای حفاظت از منابع آبی و کارگروه سازگاری با کم آبی استان مرکزی افزود:
سال آینده باید روی ۲ هزار حلقه چاه آب کشاورزی استان کنتور هوشمند نصب شود تا کنترل منابع آبی امکان پذیر شود.
وی اظهار داشت: لازم است چاههای غیرمجاز کشاورزی در استان مسدود شود و شهرستان خمین و اراک باید تا پایان سال پنج حلقه، خنداب ۱۲، ساوه ۴۰ و شازند ۱۶ حلقه چاه را برای مسدود کردن در دستور کار داشته باشند.
وی گفت: فرمانداران باید شورای آب را منظم برگزار کنندد و شیوع ویروس کرونا نباید باعث شود در برگزاری این نشستها تاخیر به وجود آید و نظارت بر برگزاری نشستها نیز با شرکت آب منطقه ای مرکزی است.
وی با بیان اینکه میزان کسری آب دشت زرندیه استان مرکزی به ۴۲ میلیون مترمکعب در سال رسیده است، اظهار داشت:در صورتی که صرفه جویی در منطقه هم انجام شود و سند سازگاری هم به درستی اجرا شود تا ۴۰ سال دیگر هم کسری مخزن دشت زرندیه تامین نخواهد شد.
وی گفت: زرندیه مشکل کمبود آب دارد و به مسئولان کشور پیشنهاد شده مصوبه دولت در محدودیت استقرار صنایع از ۱۲۰ کیلومتر به ۴۰ تا ۵۰ کیلومتری در زرندیه برسد.
استاندار مرکزی گفت: در کنار زرندیه شهر پرندک واقع شده که اکنون ۱۸۰ تا ۲۰۰ لیتر آب را به رودخانه شور میریزد لذا باید با استفاده از برنامه منسجم از منابع آبی اطراف دشت زرندیه استفاده بهینه شود.
آقازاده افزود: نگاه وزارت نیرو برای تامین آب مصرفی صنایع مثبت است و این وزارتخانه خود را مکلف میداند آب مصرفی واحدهای صنعتی را تامین کند.
وی گفت: سهم صنعت از آب یک تا ۲ درصد است اما میزان اشتغالزایی صنعت بالا است و بخش کشاورزی با مصرف زیاد آب دارد ولی چون استراتژیک است باید حفظ شود و نمی توان سهم آن را کاهش داد بلکه باید شیوههای تولید تغییر کند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی نیز گفت: شرایط کمبود آب در زرندیه بحرانی است و توقف در استقرار صنایع عواقب ناخوشایندی دارد بنابراین باید با برنامهریزی مدون برای این معضل راه حل اندیشیده شود.
«سعید فرخی» افزود: توجه به بازچرخانی آب و داشتن برنامه و حذف نکردن مسئله میتواند، استان را در گذر از بحران یاری دهد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی نیز گفت: مشکل و چالش در زرندیه تامین آب هم برای بخش صنعت و هم برای بخش آشامیدنی است.
«عزت الله آمرهای» افزود: طبق نظر کارشناسان و بررسیهای انجام شده برای زرندیه هیچ ظرفیت آبی وجود ندارد و شاید بتوان برای برخی شهرها از سد و کانالها آب تامین کرد اما در زرندیه این ظرفیت وجود ندارد.
وی اظهار داشت: باید قبول کرد در زرندیه فقط از ظرفیت داخلی استفاده شود و امکان انتقال آب از مناطق دیگر به این شهر وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی گفت: زنگ خطر کمبود آب در زرندیه به صدا درآمده است و شهرستان در این مهم چالش دارد بنابراین نباید در مرکز زرندیه در شهر مامونیه صنایع مستقر شود.
آمرهای افزود: باید به صنایع کنونی در زرندیه اکتفا کرد و از استقرار واحدهای دیگر که نیازمند منابع آبی است خودداری کرد همچنین برداشت از چاههای آب کشارزی هم در این منطقه باید کنترل شود.
وی اظهار داشت: ۶۹۰ میلیون مترمکعب آب باید تا پایان برنامه هفتم در سند سازگاری با آب در استان مرکزی صرفه جویی شود که بیشترین سهم برای بخش کشاورزی تعیین شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی گفت: استان مرکزی در نصب کنتور هوشمند بر روی چاههای کشاورزی عملکرد مطلوبی داشته و از ۷۰۰ دستگاه هدف گذاری شده تاکنون ۲۶۶ کنتور نصب شده است.
آمره ای افزود: شهرستانهای خنداب، شازند، ساوه، تفرش و آشتیان در نصب کنتورهای هوشمند عملکرد خوبی در بین سایر شهرهای استان داشتهاند.
وی اظهار داشت: سال ۹۶ در استان مرکزی ۲۲۰ چاه غیرمجاز مسدود شد و سال ۹۷ این آمار به ۴۰۰ مورد رسید و سال گذشته ۱۶۱ حلقه چاه و امسال ۱۷۲ حلقه چاه مسدود شده است.
۹۲ درصد از حجم آب مصرفی استان مرکزی در بخش کشاورزی، سه و نیم درصد در بخش صنعت و بقیه در بخش آشامیدنی مصرف میشود.