تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۳۹۹ - ۰۸:۲۷

بندرعباس- ایرنا- محرومیت زدایی و خدمت رسانی به مردم مناطق محروم و برقراری عدالت اجتماعی از مهمترین شعارهای نظام اسلامی است که اقدام‌های موثری توسط نظام و دولت ها به ویژه در دولت تدبیر و امید در راستای تحقق این شعار در مناطق محروم شرق هرمزگان به ویژه شهرستان های جاسک و بشاگرد صورت گرفته است.

هرچند که هنوز شهرستان‌های شرق هرمزگان به ویژه جاسک و بشاگرد را نماد محرومیت در کشور می‌دانند اما نباید این مساله را نادیده بگیریم، که این مناطق به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی، دولت تدبیر  وامید و جهادگران بسیجی قدم در راه توسعه گذاشته و دیگر مانند چند دهه قبل محروم نیستند و قطار عمران و آبادانی با سرعت هر چه تمام تر در این شهرستان ها در حال حرکت است.

با نگاهی به طرح ها و برنامه های در دست اجرا در این مناطق می توان دریافت که دولت تدبیر و امید توجه خاصی به ارائه خدمات و توسعه در دو شهرستان جاسک و بشاگرد دارد و در بخش‌های مختلف از جمله زیرساخت‌ها، عمران روستایی، آموزش، راه و آب و برق و در حال حاضر نیز اینترنت گام‌های ارزشمندی در این مناطق برداشته است.

بشاگرد تا پایان دولت دوازدهم به سطح قابل قبولی از توسعه می رسد

بشاگرد در جنوب شرقی استان هرمزگان واقع شده و با شهرستان های میناب، سیریک، جاسک و همچنین استان سیستان و بلوچستان هم مرز است و حدود ۳۵ هزار و ۸۵ نفر جمعیت دارد.

پراکندگی جمعیت در شهرستان بشاگرد در هر کیلومتر مربع تقریبا ۳.۸ دهم نفر در یک کیلومتر مربع است و در واقع همین پراکندگی و سخت گذر بودن راه های مواصلاتی باعث شده است که فقر و محرومیت در آنجا نمود بیشتری داشته باشد و محرومیت زدایی در بشاگرد با مشکلات و موانع زیادی همراه شود که همانطور که در ابتدای گزارش عنوان شد مسوولان در سالهای اخیر به ویژه در دولت دوازدهم نگاه ویژه ای نسبت به رفع محرومیت از این منطقه داشتند و اقدامات مناسبی در حال حاضر در این شهرستان در دست اجرا است.

استاندار هرمزگان از رقم خوردن تحولات بزرگ در شهرستان بشاگرد با ایجاد زیرساخت‌های مناسب در این شهرستان تا پایان دوره فعالیت دولت دوازدهم خبر داد.

فریدون همتی در آیین آغاز عملیات احداث سه هزار واحد مسکونی روستایی برای اقشار محروم در استان هرمزگان که با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در شهرستان بشاگرد برگزار شد، گفت: شهرستان بشاگرد جزء ۳۱ شهرستان ویژه در کشور است که برنامه های توسعه همه جانبه و محرومیت زدایی در آنها در حال اجراست و تا پایان دوره فعالیت دولت دوازدهم این شهرستان به لحاظ سطح برخورداری از امکانات و زیرساخت ها و توسعه یافتگی به وضعیت قابل قبولی می‌رسد.

وی افزود : در زمینه ایجاد زیرساخت‌ها تحولات بزرگی در شهرستان بشاگرد در حال رقم خوردن است که اصلی ترین آن در حوزه راهسازی می باشد.

همتی ادامه داد: با توجه به تخصیص اعتبارات خوب از ردیف بودجه توسعه مکران، برنامه هایی که پیش بینی شده بود، در حال اجرا هستند و در این راستا حدود ۱۳۰ کیلومتر راه در این شهرستان آسفالت و ۱۸۰ کیلومتر نیز بازگشایی خواهد شد که از این طریق راه مواصلاتی مناسب از بشاگرد به استان‌های سیستان و بلوچستان و کرمان و همچنین به شهرستان‌های میناب و جاسک ایجاد می‌شود.

استاندار هرمزگان افزود: در حوزه ساخت راه، کارهای بی نظیری در این شهرستان در حال اجراست و از جمله فعال ترین پروژه‌های راه روستایی در کشور، پروژه‌های شهرستان بشاگرد هستند.

همتی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در حوزه آبرسانی در شهرستان بشاگرد، تصریح کرد: در این زمینه نیز دو پروژه بزرگ با اعتباری بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان در شهرستان بشاگرد اجرایی شده و همچنان در حال انجام است که بر این اساس از سد جگین تا مرکز شهرستان بشاگرد و تعدادی از روستاهای اطراف آن آبرسانی شد و در فازهای بعدی این طرح نیز گام های بزرگی برداشته می شود.

استاندار هرمزگان گفت: همچنین از سد سهران یک خط اصلی در حال احداث است که روستاهای زیادی از این پروژه آبرسانی بهره‌مند خواهند شد.

وی خاطرنشان کرد: در حوزه آبخیزداری نیز طرح‌های موفقی در شهرستان بشاگرد اجرایی شده که موجب تأمین آب شرب، کشاورزی و حفاظت از محیط زیست در این شهرستان می‌شود.

همتی بیان داشت: در زمینه مدرسه سازی نیز شش مدرسه شبانه روزی در شهرستان بشاگرد احداث شده و همچنین در زمینه احداث خانه‌های بهداشت و امکانات ورزشی اقدامات خوبی در این شهرستان صورت گرفته است.

وی اضافه کرد: در حوزه توسعه زیرساخت های ارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به مصوبات سفر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، سایت های جدید در این شهرستان در حال احداث و ارتقاء سایت های قبلی در حال انجام است که در این حوزه نیز به وضعیت خوبی خواهیم رسید.

جاسک کانون توسعه ای مکران

شهرستان جاسک که سالیان سال با محرومیت های بسیاری مواجه بوده در ۳۰۰ کیلومتری شرق بندرعباس مرکز استان هرمزگان واقع شده و بواسطه دسترسی مستقیم به دریای عمان و آب‌های آزاد دارای اهمیت فراوانی است و  امروز به کانون توسعه ای مکران تبدیل شده است.

با بوجه به اهمیت راهبردی توسعه سواحل مکران  درسالهای اخیر و رویکرد جدید اقتصادی، شرق کشور به عنوان نقطه توسعه ای در جغرافیای کشور مطرح است و جاسک یکی از بهترین نقاط برای انجام فعالیت‌های مختلف اقتصادی و توسعه‌ای است.

به گفته کارشناسان اقتصادی سرعت و شتاب توسعه در شهرستان جاسک بسیار بالا بوده و هم اکنون اقدامات و طرح های ملی بسیار مهمی در این شهرستان در دست اجرا است که از جمله آنها می توان به ایجاد دو پالایشگاه نفت سنگین و یک مجموعه پتروپالایش و همچنین پایانه صادرات نفت اشاره کرد که با تکمیل و بهره برداری از آن جاسک به نمادی از توسعه و آبادانی تبدیل خواهد شد.

با توجه به ایجاد پالایشگاه‌های نفتی، پایانه صادرات نفت و شهرک‌های صنعتی و کشاورزی در این منطقه، برای پرهیز از ایجاد حاشیه‌نشینی و مناطق مسکونی نامناسب، دولت دوازدهم ضرورت طراحی و احداث یک شهر جدید با در نظر گرفتن و پیش‌بینی تمامی نیازها و الزامات آینده را نیز مد نظر قرار داده و برنامه ریزی های لازم جهت احداث شهر جدید مکران به وسعت پنج هزار هکتار در ۳۰ کیلومتری غرب جاسک را انجام داده است.

در راستای انجام مسوولیت های اجتماعی و کمک به توسعه ملی و منطقه‌ای و فقرزدایی از مناطق محروم کشور، از سوی وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران تصمیم گرفته شد تا در شهرستان جاسک با دارا بودن بندر چند منظوره استراتژیک در نوار ساحلی دریای عمان و نزدیکی به آب‌های آزاد که امکان پهلوگیری کشتی‌های پهن پیکر و عظیم را دارد، پروژه خط لوله نفتی گوره به جاسک اجرا و این منطقه به یکی از مراکز مهم انرژی و صنعتی ایران تبدیل شود .

در آینده‌ای نزدیک بندر جاسک با اجرای پروژه‌های عظیم نفتی، امکان انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام سنگین از مناطق نفتخیز، ذخیره‌سازی ۱۰ میلیون بشکه نفت خام و پهلوگیری کشتی‌‎های پهن پیکر با ظرفیت ۲ میلیون تن را پیدا خواهد کرد و این اقدامات یعنی توسعه ای عظیم در انتظار مناطق شرقی هرمزگان که زمانی نماد محرومیت بودند، هست.

خط انتقال گوره به جاسک مهم‌ترین طرح اجرایی در کشور

یکی از مهمترین طرح های ملی در دست اجرا، خط انتقال گوره به جاسک است که معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه در سفر اخیر خود به هرمزگان، بازدیدی از این طرح نیز به عمل آورد و آن را یک پروژه مهم ملی و راهبردی در کشور عنوان کرد.

این طرح با حمایت دولت و راهبری شرکت ملی نفت ایران و با هدف ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره‌سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه‌های صادراتی و متنوع‌سازی آن و توسعه پایدار و اشتغال‌زایی درسواحل مکران اجرا می‌شود.

تامین و احداث یک‌هزار کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچ سازگار با نفت ترش، احداث پنج تلمبه‌خانه و سه ایستگاه بین‌راهی خط لوله و برق‌رسانی به آن‌ها، احداث ایستگاه‌های دریافت و ارسال توپک و ترمینال پایانی، احداث مخازن ذخیره‌سازی به ظرفیت ۱۰ میلیون بشکه در منطقه جاسک و احداث تاسیسات دریایی شامل سه گوی شناور، حوضچه آرامش و تاسیسات جانبی آن در سواحل مکران  را می‌توان از مهم‌ترین پروژه‌های این طرح ملی دانست.

معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه وبودجه درجریان بازدید از این طرح گفت: همه طرح‌های در حال اجرای کشور مهم هستند اما طرح خط انتقال گوره به جاسک را می‌توان مهم‌ترین طرح‌ها ذکر کرد.

محمدباقر نوبخت اظهار داشت: هیچ یک از طرح‌های در دست اجرا به اندازه این خط لوله که می‌توان با آن تنگه هرمز را دور زد، دارای اهمیت نیست.

وی ادامه داد: مخازنی که در جاسک با ظرفیت ذخیره سازی ۱۰ میلیون بشکه  نفت در حال احداث است، طرح راهبردی بزرگی برای کشور است، بویژه اینکه الآن از خلیج فارس هم فاصله گرفته و ذخیره سازی را در ساحل دریای عمان انجام می‌دهیم.

رییس سازمان برنامه و بودجه  اظهار داشت: گزارش داده شده از روند اجرای طرح هزار کیلومتری خط لوله گوره به جاسک امید بخش بوده و اقدام‌های خوبی انجام شده است و با تکمیل آن می‌توان تنگه هرمز را پشت سر گذاشت و از ظرفیت ملی دریای عمان به خوبی استفاده کرد.

نوبخت اضافه کرد: آینده با همه سختی‌هایی که اکنون وجود دارد متعلق به ملت ایران است و اجرای این طرح با توجه به فرصت فراروی کشور بسیار با اهمیت خواهد شد.

معاون رییس جمهوری خاطرنشان کرد: کار با قوت درحال نزدیک شدن به مراحل پایانی خود بوده و این سفر و گزارش اقدام‌های انجام شده در اینجا خستگی مرکز را برطرف کرد.

وی گفت: طرح راهبردی پایانه نفتی جاسک با پیشرفت فیزیکی خوب درحال نزدیک شدن به پایان کار و اتمام خود قرار دارد.

معاون رییس‌جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه بیان داشت: امید می‌رود تا سال آینده شاهد بهره برداری از این طرح بزرگ که مخازن عظیمی برای شرکت نفت و صادرات نفت ایجاد می‌کند، باشیم.

نوبخت ادامه داد: به امید روزی که خبر بهره برداری کامل این طرح را رسانه‌ها به همه مردم و ایرانیانی برسانند که در خارج به توسعه کشور دل بسته‌اند.

وی اظهار داشت: باید از بازارهای خود و سهمیه ای که در اُپک داریم، استفاده بکنیم و نفت را به دارایی‌های دیگر و زیربناها تبدیل کنیم.

معاون رییس‌جمهوری بیان داشت: ضمن اهمیتی که خلیج فارس و تنگه هرمز برای کشور، جهان و بازار نفت دارد داشتن پایگاه دیگری برای صادرات آتی کمک کننده است.

نوبخت خاطر نشان کرد: این اقدام بزرگ با وجود تحریم‌ها درحال انجام است و ‏این طرح به عنوان یک ظرفیت ملی درعرصه‌های جهانی قابل رقابت است.

جاسک کانون توسعه فعالیت‌های دریایی و بندری شرق هرمزگان می شود

همانگونه که در این گزارش عنوان شد، جاسک نقطه ای کانونی در منطقه مکران است و برنامه ریزان نظام توجه ویژه ای به توسعه همه جانبه این منطقه و بهره مندی از ظرفیت های ویژه آن دارند که حوزه بنادر و دریانوردی نیز جایگاهی ویژه در این برنامه ریزی های دارد و طبق اعلام مسوولان اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان تا پایان سال سه طرح مهم بندری در جاسک به بهره برداری می رسد.

مدیر اداره بنادر و دریانوردی شهید باهنر نیز در این خصوص گفت: با توجه به ظرفیت توانمندی بندر جاسک به عنوان کانون توسعه فعالیت‌های دریایی و بندری در شرق هرمزگان می شود.

حمید رضا محمدحسینی در گفت وگو با ایرنا افزود: بندر چند منظوره جاسک دارای حوضچه به وسعت ۲۶ هکتار و اراضی پسکرانه‌ای ۱۱ هکتاری است و اسکله‌های این بندر از قابلیت پهلودهی شناورهای فلزی و لنج‌های تجاری و صیادی برخوردار می‌باشد.

وی ادامه داد: مولفه‌ها و قابلیت‌های متمایز بندر جاسک در مقایسه با دیگر نقاط باعث شده صادرکنندگان هزینه کمتری را از مزرعه تا بندر پرداخت کنند و این عامل اقبال سرمایه گذاران را جهت صادارات محصولات خود از جاسک به بنادر هدف دوچندان کرده است.

مدیر بندر شهید باهنر و بنادر شرق هرمزگان اظهار داشت: توجه ویژه به فعالیت‌های دریایی و بندری با هدف توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال مولد برای بومیان منطقه را راهبردی مهم در توسعه بندر جاسک و بنادر واقع در سواحل مکران عنوان کرد.

محمد حسینی یادآور شد: تقویت و سرعت بخشی در امور توسعه‌ای بندر جاسک یکی از رویکردهای مهم سالجاری است که ایجاد ظرفیت‌های جدید و گسترش فعالیت‌های تجاری باتوجه به مزیت‌های مورد اشاره می‌تواند سرعت بخشی در روند صادرات محصولات کشاورزی منطقه و استان‌های همجوار را درپی داشته باشد.

وی تصریح کرد: سال گذشته ۱۰۰ هزار تن کالای غیرنفتی توسط لنج‌های باری و لندینگ کرافت از بندرجاسک به مقصد کشورهای حوزه خلیج فارس صادر شد که درهمسنجی با سال قبل‌تر از آن ۹۶ درصد افزایش داشته است.

ساخت شهر جدید مکران در شرق هرمزگان

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار هرمزگان گفت: کلیات ساختاری، مکان، جمعیت پذیری و مساحت شهر جدید «مَکران» به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسیده و پیمانکار آن هم مشخص شده است.

رضا مدرس در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: پیوست‌ها و ملاحظات زیست محیطی و گردشگری هم برای این شهر مورد توجه قرار می گیرد تا هم با محیط زیست مکران انطباق داشته باشد و هم اقتصاد آن از طریق گردشگری رونق یابد.

وی ادامه داد: هنوز طرح تفصیلی شهر جدید «مکران» مصوب نشده است اما برای تسریع در روند احداث این شهر، بزودی عملیات آماده‌سازی اولیه آن آغاز می‌شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار هرمزگان اظهارداشت: شهر جدید «مَکران» در زمینی به وسعت سه هزار هکتار احداث می‌شود که ظرفیت اسکان یکصد هزار نفر را خواهد داشت.

توسعه شرق هرمزگان در اولویت کاری مسوولان کشوری

باتوجه به اینکه ۵۰ تا ۶۰ درصد از سواحل مکران به عنوان دروازه طلایی ایران و ایستگاه اصلی در تجارت، اقتصاد و گردشگری کشور در حوزه شرق هرمزگان و بویژه منطقه جاسک قرار دارد، توسعه این مناطق در اولویت رییس جمهوری و مسوولان بلندپایه دولتی قرار گرفته است.

رییس سازمان برنامه وبودجه کشور در نشست اخیر خود در شورای برنامه ریزی و توسعه هرمزگان گفت: توسعه ملی از طریق توسعه هرمزگان در دستورکار و اولویت مسوولان کشور قرار دارد و برای توسعه این استان نیز باید مناطق محروم و مستعد منطقه مانند مکران شناسایی و آباد شود.

محمدباقر نوبخت تصریح کرد: مکران منطقه‌ای بسیار مستعد و کم نظیر درجهان و بی‌نظیر در ایران است و توسعه آن گام مهمی برای آبادانی کشور است.

وی ادامه داد: توجه به مکران یعنی توجه به هرمزگان و به همین دلیل، رییس جمهوری و مسوولان بلندپایه دولتی درچند سال اخیر بارها به این استان سفر کرده‌اند تا روند پیشرفت طرح‌ها را از نزدیک کنترل کنند.

به گفته نوبخت، در سفرهای رییس جمهوری به هرمزگان در سال‌های اخیر، ۹۹ مصوبه تصویب شده که تاکنون ۳۸ هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال برای این طرح‌ها پرداخت شده و هفت هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال دیگر هم اختصاص خواهد یافت.