کابل - ایرنا وزارت بهداشت کابل در گزارشی اعلام کرد آلودگی شدید هوا یکی از دلایل اصلی بیماریهای تنفسی ،قلبی و مرگ بیش از پنج هزار نفر در سال ۲۰۲۰ در پایتخت افغانستان بوده است.

به گزارش ایرنا،کابل به عنوان یکی از آلوده ترین پایتخت های جهان، با سرد شدن هوا و استفاده‌ی‌ بی‌رویه‌ی از مواد سوختی بویژه زغال‌سنگ، چوب و مواد دودافزای دیگر برای گرم‌کردن منازل باعث می شود  همه روزه ستونی از دود از منازل ،کارخانه ها،گرمابه ها این شهر به سوی آسمان بلند د.
هرچند آمارهای جدید از میزان آلاینده‌ها در هوای کابل وجود ندارد، اما اداره‌ی ملی حفاظت از محیط زیست می‌گوید که میزان ذارت معلق در هوای کابل نسبت به دو سال گذشته کاهش چشم‌گیری داشته است.

قاسم رحیمی سخنگوی اداره حفاظت از محیط زیست افغانستان در گفت وگو با ایرنا ذرات معلق را بیشترین سهم در آلودگی هوای کابل دانست و افزود در هوای کابل بیشتر ذرات معلق ۱۰ میلی میکرون وجود دارد.

وی اظهارداشت هرچند میزان این ذرات معلق نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته ولی همچنان این میزان باعث نگرانی است.

«معصومه جعفری» سخنگوی وزارت بهداشت افغانستان نیز روز دوشنبه در گفت وگوی اختصاصی به ایرنا گفت که پنج هزار مرگ ناشی از بیماری‌های تنفسی و قلبی را در سال ۲۰۲۰ میلادی ثبت شده که مرگ این افراد بی ارتباط با آلودگی هوا نیست .

وی افزود:سوخت های فسیلی ،خودروهای غیر استاندارد و  جاده های خاکی از دلایل اصلی آلودگی هوای کابل است.

سخنگوی وزارت بهداشت افغانستان از مردم خواست برای در امان ماندن ازتاثیرات آلودگی هوا  کمتر در سطح شهر تردد کنند.

وی به مردم توصیه کرد برای در امان ماندن از تاثیرات آلودگی هوا و کرونا از ماسک استفاده کنند.

«علی بیگ‌زاد« متخصص داخلی گفت افرادی که  به علت بیماریهای ناشی از آلودگی هوا در مراکز درمانی بستری هستند، ۶۰ تا ۷۰ درصد از بیماران را تشکیل می دهند.

وی افزود:آلودگی هوا باعث شده است تا آمار مبتلایان به بیماری تنفسی در کابل افزایش یابد.

اداره محیط زیست افغانستان که مسئولیت کنترل آلودگی هوا را برعهده دارد گفت که صدها منزل و کارخانه به علت سوخت آلاینده و نصب نکردن فیلتر جریمه شده اند.

کاظم همایون، رئیس اداره محیط زیست کابل افزود:با تمام توان و امکانات برای جلوگیری از آلودگی هوا اقدام می کند.

وی سوخت غیر استاندارد و فسیلی ، خاکی بوده جاده ها و همکاری نکردن شهروندان را از دلایل اصلی افزایش آلودگی هوا عنوان کرد.

عبدالله احمدی پزشک در بیمارستان وزیرمحمد اکبر خان کابل گفت که در یک ماه اخیر ۶۰۰ نفر مرتبط با آلودگی هوا به این بیمارستان مراجعه کرده اند.

وی افزود: بطور متوسط روزانه ۲۰ بیمار با مشکلات تنفسی تنها به بیمارستان وزیرمحمداکبرخان مراجعه می‌ کنند.

در فصل زمستان میزان آلودگی هوا در شهرهای افغانستان به دلیل استفاده مردم از زغال سنگ، چوب، لاستیک‌های خودرو و پلاسیک به میزان خطرناکی افزایش می یابد.

فقر ، بیکاری ،گرانی گاز مایع و نبود برق باعث می شود مردم برای گرم کردن منازل خود به منابع آلاینده محیط زیست روی آورند.

بسیاری گرمابه‌ها، کوره های آجرپزی، مراکز تجارتی و ساختمان‌ها برای گرم کردن از زغال سنگ و سوخت های فسیلی و آلاینده استفاده می کنند که تاکنون تلاش ادارات مسوول برای جایگزین کردن با سوخت پاک موثر نبوده است.