کرمانشاه- ایرنا- افزایش دغدغه مردم در استفاده از محصولات سالم و ارگانیک باعث شده تا در سال‌های اخیر به برنامه‌های ترویجی از جمله توانمندسازی زنان روستایی در تولید محصولات سالم توجه شود و در اجرای این طرح زنان روستایی استان کرمانشاه جزو پیشروان تولید محصولات سالم در کشور بوده‌اند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دغدغه تولید غذای سالم باعث شده تا برنامه های ترویجی به سمت حذف کودهای شیمیایی پیش برود و در این مسیر از سال ۹۷ با توافقنامه معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و وزارت جهاد کشاورزی سعی شده تا از ظرفیت بانوان بهره بردار بخش کشاورزی برای تولید محصولات سالم استفاده شود.

کرمانشاه نیز به عنوان یکی از استان های پیشرو در اجرای طرح توانمندسازی بانوان روستایی برای تولید محصولات سالم انتخاب شد، این استان ۲ میلیون نفری در مجموع ۱۲۵ هزار بهره بردار بخش کشاورزی دارد که بخش بزرگی از آنان را بانوان تشکیل می دهند.

آنچنان که «کوروش مهرابی» مدیر هماهنگی ترویج جهاد کشاورزی استان به ایرنا گفت: مهمترین بخش برنامه توانمدسازی،  ایجاد سایت های محصول سالم و ارگانیک با حد مجاز آلاینده هاست.

او زنان روستایی را پایه های ماندگاری کشاورزی دانست و گفت: در این طرح در طول یک سال زراعی، زمین های کشاورزی منتخب که به اسم زن روستایی باشد، تحت مشاوره و نظارت رایگان کلینیک های گیاه پزشکی و شرکت های بازرسی قرار می گیرد تا ضمن انتقال دانش در نهایت محصول سالم تولید شود.

به گفته مهرابی، این زمین های زراعی و باغی تحت نظارت یکساله با نمونه برداری از آب، خاک، برگ و میوه برای کنترل سموم و کودها قرار می گیرد تا محصول نهایی کمترین میزان آلایندگی را داشته باشد.

وی باغ سیب خانم «شهناز فرهادی» در روستای چشمه سفید صحنه را یکی از ۲۵ محصول کل کشور در سال ۹۷ اعلام کرد که طی این برنامه موفق به دریافت گواهی سلامت محصول شده است.

به گفته مهرابی، جهاد کشاورزی، باغ آلبالو خانم «بهجت جعفری» در روستای عزیزآباد صحنه، مزرعه تخمه آفتابگردان «الهام کیهانی» در روستای خان جمال سنقر و کلیایی، باغ انار «شهین بابایی» در روستای «دشه» پاوه و باغ زیتون «شکوفه نیک سرشت» در روستای «بان زرده» دالاهو دیگر محصولات برنامه آموزشی توانمندسازی زنان روستایی سال ۹۸ در تولید محصولات سالم بوده اند.

مهرابی همچنین از  اضافه شدن ۱۰ محصول دیگر برای سال ۹۹ از جمله هشت مزرعه گیاهان دارویی نظیر نعناع فلفلی، آویشن، گشنیز، به لیمو، زیره سبز و سیاه دانه خبر داد و افزود: هم اکنون در ۱۵ زمین کشاورزی و باغی زنان روستایی در استان برنامه تولید محصول سالم اجرا شده است.

وی در ادامه خاطرنشان ساخت: محصولات سالم تولیدی علاوه بر دریافت کد ۱۶ رقمی حفظ نباتات و ۹ رقمی اداره استاندارد می توانند تا ۲۵ درصد بالاتر از قیمت دیگر محصولات بازار به فروش برسند.

باغ آلبالو خانم جعفری

خانم «بهجت جعفری» از ر وستای عزیزآباد خدابنده لو شهرستان صحنه یکی از مشارکت کنندگان برنامه تولید محصول سالم است که به ایرنا می گوید: همواره علاقه مند به تولید و مصرف محصولات سالم بوده به گونه ای که در گذشته در تولید سبزیجات خانگی از کودهای حیوانی استفاده می کرده است.

وی افزود:  از سه سال پیش به فکر تولید محصولات باغی بدون کود شیمیایی افتاده برای همین با کمک بخش ترویج جهاد کشاورزی استان موفق به تولید آلبالو سالم در سطح ۲ هکتار شده است.

آنچنان که خانم جعفری توضیح داد: برای صدور گواهی سلامت، برگ، میوه، آب و خاک زمینش بازرسی و آزمایش شده و از آبی استفاده می کند که عاری از آلودگی است.

او افزود: کود حیوانی را جایگزین کود شیمیایی کرده و برای ضدعفونی کردن درختان نیز از مواد معدنی استفاده کرده است.

وی تفاوت محصول سالم و محصول استفاده شده از کود شیمیایی را در ظاهر آن دانست و گفت: میوه هایی که با کود شیمیایی تولید می شوند فقط شکیل تر و بازار پسندترند.

این بانوی فعال روستایی خواستار متمایز شدن محصولات سالم با سایر محصولات بازار شد و گفت: ایجاد بازار محصولات سالم موجب ترغیب دیگر کشاورزان می شود.
وی تاکید کرد: اگر حمایت سایر ارگان های دولتی مانند سازمان جهاد کشاورزی را داشته باشیم می توانیم حتی بهتر از سایر کشورهای مطرح محصول سالم تولید کنیم.

جعفری در ادامه با اشاره به هزینه ۶ میلیون تومانی آزمایش های تولید محصول سالم گفت: جهاد کشاورزی فقط در سال اول این هزینه ها را آن هم فقط برای یک محصول پرداخت می کند که جای تقدیر دارد.

او همچنین از برنامه خود برای کشت زعفران سالم در سطح سه هکتار خبر داد و گفت: یکی دیگر از مشکلات ما نداشتن امکان فرآوری و بسته بندی محصولات است به گونه ای که برگ زعفران بهترین داروی زیبایی پوست شناخته شده اما ما امکان فرآوری آن را نداریم.

باغ زیتون خانم نیک سرشت

شکوفه نیک سرشت دیگر بانوی فعال در عرصه تولید محصولات سالم از روستای بان زرده ریجاب شهرستان دالاهو است که به ایرنا می گوید که در سطح ۲ هکتار موفق به تولید زیتون سالم شده است.

او افزود که ۶ نوع زیتون از جمله کنسروالیا و آمیگدال یونانی را  پرورش می دهد، ضمن اینکه تولید کننده روغن زیتون و زیتون فرآوری شده نیز هست.

آنچنان که نیک سرشت بیان داشت: دومین سالی است که در تولید محصولاتش از کود حیوانی و روش دفع آفت بیولوژیک استفاده می کند.

با اینکه استفاده از کود شیمیایی به ظاهر باعث تولید محصولات درشت تر  و بازار پسندتر و نیز افزایش محصول می شود اما این بانوی فعال روستایی تاکید می کند حتی اگر حمایت های دولتی هم نباشد به دلیل علاقه خودش به تولید محصولات سالم این راه را ادامه می دهد.

وی یکی از مشکلات خودش را نبود مصرف زیتون در سبد غذای اصلی و روزمره مردم دانست و گفت: همین موضوع باعث شده تا مجبور به پایین آوردن قیمت ها به امید ایجاد عادت غذایی در مردم بشویم.

اداره استاندارد خان آخر تایید محصولات سالم

«محمودرضا نیازی» مدیرکل استاندارد استان کرمانشاه نیز در گفت و گو با ایرنا بیان داشت: از سال ۹۸ پروانه حد مجاز آلاینده ها در محصولات کشاورزی به عنوان یک طرح تشویقی برای زمین های زراعی و باغی صادر شده که بسیاری از این پروانه ها مربوط به بانوان روستایی است.

او افزود: در این فرآیند محصولات گواهی شده نشان دهنده سلامت بیشتر و انطباق آن با حد مجازی است که استاندارد های مربوطه برای محصولات کشاورزی و غذایی در نظر گرفته اند.

نیازی خاطرنشان ساخت: در محصولات گواهی شده باید میزان آلاینده هایی نظیر فلزات سنگین، باقیمانده آفت کش ها، نیترات و مایکوتوکسین ها کمتر از حد مجاز ذکر شده در استانداردهای ملی مربوطه باشند و این موضوع با نمونه برداری و آزمایشات بر روی خاک، برگ درخت، آب و میوه و بررسی در کمیته تخصصی مشخص می شود.

مدیرکل استاندارد کرمانشاه ادامه داد:‌ در سال ۹۸ در کرمانشاه به عنوان یکی از استان های پیشرو در زمینه صدور پروانه حد مجاز آلاینده در محصولات کشاورزی، برای هفت محصول سیب درختی، انار، آلبالو، انجیر، زیتون، تخمه آفتاب گردان و گوجه فرنگی پروانه صادر شده است.

وی افزود: از ابتدای سال جاری نیز برای محصولات باغی و زراعی مختلفی از سراسر استان از جمله گیلاس، سیب درختی، نخود، پیاز، کدو آجیلی، انجیر و زعفران پروانه صادر شده و برای محصولاتی مانند گردو، انار و تخمه آفتابگردان آزمایشات و نمونه برداری صورت گرفته و به زودی پروانه آنها نیز صادر می شود.

استان چهار فصل کرمانشاه با دارا بودن ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و تولید سالیانه حدود چهار میلیون و ۶۰۰ هزار تن محصولات باغی، زراعی، دامی و شیلات یکی از قطب های کشاورزی در کشور  محسوب می شود، به خصوص اینکه میزان بارش در این استان ۲ برابر میانگین کشوری است.