به گزارش ایرنا، در بیانیه امروز کمیسیون عالی انتخابات عراق آمده است که درخواست این کمیسیون برای تعویق زمان برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی با هدف برگزاری انتخاباتی سالم و گسترش ثبت نام کارت هوشمند (بیومتریک) صورت گرفته است.
این بیانیه تصریح کرد: انتخابات نیازمند تکمیل قانونگذاری در ارتباط با قانون دادگاه فدرال در سریعترین زمان ممکن است.
کمیسیون عالی انتخابات عراق افزود: این کمیسیون درخواست تعویق زمان برگزاری انتخابات زودهنگام به ماه اکتبر آینده را برای پافشاری بر برگزاری انتخاباتی سالم و توسعه ثبت نام بیومتریک ارایه کرده است.
در این بیانیه آمده است: کارت های بیومتریک رای دهندگان که تاکنون توزیع شده است، ۱۲ میلیون و ۶۰۰ هزار عدد است.
براساس این بیانیه، «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق دستور تمدید دو ماهه دوره ثبت نام کارت بیومتریک را از آغاز ماه فوریه صادر کرده است.
کمیسیون عالی انتخابات عراق دو روز پیش در نامه ای به نخست وزیر این کشور پیشنهاد داد که انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در روز شانزدهم ماه اکتبر سال جاری میلادی (۲۴ مهرماه آینده) برگزار شود.
پیش از این نخست وزیر عراق روز ششم ژوئن آینده (۱۶ خرداد ماه) را به عنوان روز برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی این کشور تعیین کرده بود.
«جمانه الغلای» سخنگوی کمیسیون عالی انتخابات عراق دو روز پیش به روزنامه «الصباح» عراق گفت: وزارت امور خارجه عراق اسامی ۵۲ سفارتخانه عربی و خارجی و ۱۹ سازمان بین المللی را در اختیار کمیسیون عالی انتخابات قرار داده و این کمیسیون برای نظارت بر مراحل فرایند انتخابات دعوت بعمل آورده است.
رییس جمهوری عراق ۱۵ آبانماه گذشته قانون جدید انتخابات این کشور را پس از تصویب در پارلمان، تایید کرد.
رایزنیها و گامهای احزاب و جریانهای سیاسی مختلف عراق و تغییر آرایش نیروهای سیاسی از نزدیک به سه ماه پیش برای ورود به این انتخابات آغاز شده است.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد روز شنبه اعلام کرد که «اینگبرگ سولرون گشلادوتیر» از ایسلند را به عنوان نماینده جدید در امور سیاسی و انتخاباتی هیات این سازمان در عراق تعیین کرده است.
گیشلادوتیر به جای «الیس ولبول» بریتانیایی که ماموریتش در فوریه آتی به پایان خواهد رسید، ایفای نقش خواهد کرد.
طرح موضوع تعویق زمان برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق با واکنش های متفاوتی در بین جریان های سیاسی این کشور روبرو شده است.
ائتلاف الفتح به ریاست «هادی العامری» "نارضایتی شدید" خود را از پیشنهاد کمیسیون عالی انتخابات برای تعویق انتخابات زودهنگام اعلام و تاکید کرد: این اقدام با تمام توافق های انجام شده قبلی مبنی بر برگزاری انتخابات حداکثر یک سال بعد از تشکیل دولت (کنونی) در تضاد است.
این ائتلاف افزوده است: نگران هستیم که این تاخیر در زمان برگزاری انتخابات باعث شود که انتخابات تا سال ۲۰۲۲ میلادی به تاخیر بیافتد، لذا ما درخصوص ضرورت برگزاری انتخابات زودهنگام در موعد جدید آن مصمم هستیم و هرگونه به تاخیر افتادن مجدد آن را نمیپذیریم.
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: ما دولت و کمیسیون عالی انتخابات را ترغیب می کنیم که با جدیت بیشتر تلاش کرده و صدور کارت های بیومتریک را برای تضمین سلامت و شفافیت انتخابات تکمیل کند و دولت بایستی به تعهدات عمل کرده و فضای مناسب را برای برگزاری انتخابات زودهنگام مهیا کند.
«مقتدی الصدر» رهبر جریان صدر نیز به نوبه خود در توییتی نوشت: امیدواریم که پیشنهاد کمیسیون انتخابات یک پیشنهاد تماما حرفه ای برای اتمام همه سازوکارهای انتخابات و برگزاری آن با اقداماتی قابل قبول باشد.
وی افزود: همچنین امیدواریم که (این پیشنهاد) به دور از دخالت های سیاسی، حزبی، طائفه ای و نژادی باشد زیرا اگر به دلایل حرفه ای بوده باشد، ما به آن تن خواهیم داد و در غیر این صورت، باید منتظر تصمیم ما (در این زمینه) باشید..(انتظار می رود که) این آخرین به تاخیر افتادن انتخاباتی باشد که دولت برای جلوگیری از فساد، ظلم، اشغالگری و عادی سازی روابط وعده برگزاری آن را داد.
«کاطع الرکابی» از مسئولان ارشد ائتلاف دولت قانون عراق نیز گفت: این ائتلاف از مدتها پیش هشدار داد که کمیسیون انتخابات ممکن است نتواند به اجرای انتخابات زودهنگام پایبند باشد زیرا گفتیم که موضوع (تصویب) حوزه های متعدد انتخابیه به این معنا است که انتخابات زودهنگامی در کار نخواهد بود.
وی به صحبت های صریح اخیر «نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون خطاب به رئیس کمیسیون انتخابات عراق در نشست اخیر سران سیاسی این کشور اشاره کرد و گفت: رئیس کمیسیون در پاسخ به این سوال که آیا قادر به برگزاری انتخابات در ششم ژوئن هستید، گفت که "بله.. اما". المالکی کلام او را قطع کرد و گفت که "این همان مشکل است.. برای سران سیاسی روشن کنید که منظور شما از "اما" چیست؟" و درپی این امر بود که کمیسیون روز بعد پیشنهاد تعویق انتخابات به ماه اکتبر را داد.. کمیسیون تا الان یک برگه مربوط به انتخابات را چاپ نکرده است. این امر مدت زیادی طول می کشد. بیایید با مردم با صراحت صحبت کنیم. مسئله این نیست که دولت قانون یا تشکل های دیگر چه می خواهند. مسئله درخصوص میزان امکان موفقیت یا شکست کل فرایند انتخابات است.
دیگر جریان های سیاسی عراقی هنوز نسبت به پیشنهاد تعویق انتخابات پارلمانی واکنشی نشان نداده اند.