اسلام‌آباد - ایرنا - سفیر پیشین پاکستان در ایران، دلایل مختلف از جمله نیاز منطقه و جهان به صلح و امنیت پایدار را برای بازگشت آمریکا به «برجام» توصیف کرد و نوشت: ممکن است برای «جو بایدن» تله‌های زیادی کار گذاشته شود، اما احیای توافق هسته ای یک رویداد بزرگ بین المللی خواهد بود.

به گزارش ایرنا،  «آصف علی خان دُرانی» در مقاله‌ای که روز پنجشنبه در وب سایت شبکه تلویزیونی جهانی چین (CGTN) منتشر کرد، به چرایی لزوم بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای با ایران توسط بایدن پرداخت.

شبکه تلویزیونی جهانی چین (CGTN) که پیش از این « CCTV International » نام برده می شد، گروهی متشکل از ۶ کانال تلویزیونی است که به چند زبان مختلف دنیا برنامه پخش می‌کند و متعلق به تلویزیون مرکزی چین می‌باشد.

دُرانی که از شهریور ۹۵ تا مرداد ماه سال ۹۷ در ایران به عنوان سفیر و پیش از آن نیز معاون سفارت در تهران فعالیت کرده، معتقد است: هرگونه پیوستن آمریکا به برجام در دور ریاست جمهوری بایدن می‌تواند بسیاری از اختلافات میان بازیگران مهم خاورمیانه با چشم‌انداز رئیس جمهوری جدید آمریکا را مشاهده کرد، اما بدون تردید تصمیم بایدن می‌تواند به یک رویداد مهم بین المللی تبدیل شود.

وی افزود: احتمال ایجاد موانع و تله در مسیر آغاز بکار بایدن بسیار قوی است، موضوعی که تحلیلگران و ناظران بین المللی آن را رد نمی‌کنند، با این حال اقدام رئیس جمهوری آمریکا در جهت احیای برجام، نقطه پایانی به اقدام تنبیهی «دونالد ترامپ» علیه ایران خواهد بود.

درانی که پیشتر نیز سفیر پاکستان در امارات بود، برخی اقدامات در منطقه به رهبری حاکمان سعودی و صهیونیستی که می‌تواند بر تصمیم به بازگشت به برجام توسط ایالات متحده تاثیرگذار باشد، را پیش بینی کرد و هشدار داد که چنین فعالیت‌هایی می‌تواند پیامدهای گسترده برای منطقه و فراتر از داشته باشد.

وی اضافه کرد: ترامپ تا قبل از ترک کاخ سفید، تحریم‌های بیشتری علیه ایران و نهادهای تجاری این کشور اعمال کرد و اگر بایدن به وعده انتخاباتی خود یعنی بازگشت به برجام عمل کند، مسلماً با حرکت خلاف عربستان و اسرائیل مواجه خواهد شد، درحالی که آنان (مخالفان) باید بدانند که استفاده از گزینه‌های دیپلماتیک همیشه شانس موفقیت بیشتری نسبت به برانگیختن تنش‌ها با عواقب ناخواسته خواهد داشت.

آصف دُرانی نوشت: این سوال مطرح است که چرا تفاوت شدیدی در رویکردهای ترامپ و «اوباما - بایدن» درباره توافق هسته‌ای با ایران وجود دارد، اختلافاتی که تقریباً تمام خاورمیانه را به آستانه یک جنگ فاجعه بار کشانده است. دولت «باراک اوباما» هنگام امضای برجام اصراری به درج برنامه موشکی ایران و نفوذ این کشور در خاورمیانه نداشت، اما ترامپ این موضوعات را به عنوان عناصر اساسی برای رسیدگی به اختلافات جاری میان تهران و دیگر بازیگران مهم در منطقه در نظر گرفت.

وی تاکید کرد: اسرائیل که نفوذ جمهوری اسلامی ایران تا نزدیکی سرزمینهای اشغالی فلسطین را تهدیدی برای خود می‌داند، با طرح‌هایی مانند «توافق آبراهام» و نقش مشکوک این رژیم در ترور «محسن فخری زاده» دانشمند ایرانی، به دنبال انزوای جمهوری اسلامی است. از طرف دیگر سعودی‌ها و برخی دیگر از حاکمان عربی برای نجات سلطنت خود حتی حاضر به سازش با صهیونیست‌ها شدند و از طرف دیگر ریاض انتظار دارد تا بایدن قبل از پیوستن به توافق هسته‌ای ایران، با متحدان عرب مشورت کند.

کاردار پیشین پاکستان در افغانستان اضافه کرد: تشدید تحریم‌های ضدایرانی نفرت مردم این کشور از ایالات متحده را افزایش داده است، اما این تحریم‌ها هیچ تاثیری بر جایگاه جمهوری اسلامی در منطقه و یا میان گروه‌های مقاومت به ویژه در فلسطین نداشته، بلکه به قدرت آن نیز افزوده است.

نتیجه معکوس تحریم‌های آمریکا

آصف علی خان دُرانی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران از نظر قدرت نظامی به چنان ظرفیتی دست پیدا کرده است که هر لحظه توان کنترل کامل بر تنگه هرمز را داشته و می‌تواند به هر نقطه‌ای مرتبط با کشورهای خلیج فارس دست بگذارد. بنابراین اگر ایده به زانو درآوردن ایرانیان باشد، باید گفت که تحریم‌های آمریکا به هیچ نتیجه‌ای نرسیده است.

وی افزود: حتی در سطح بین المللی هم اقدامات قهری آمریکا علیه ایران نتوانست پشتیبانی کامل را کسب کند، در حقیقت سایر امضاکنندگان برجام منتقد اصلی خروج یکجانبه واشنگتن از این توافق بین المللی بودند. یکی از حرکات مخالف ایده های ترامپ از سوی دیگر کشورهای امضا کننده برجام در نشست ۱۸ اکتبر سال گذشته میلادی در شورای امنیت سازمان ملل مشاهده شد، جایی که تلاش‌های جنون آمیز ایالات متحده برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به در بسته خورد و منزوی شد.

دست رد جهان به یکجانبه گرایی آمریکا

سفیر سابق پاکستان در ایران افزود: انزوای واشنگتن در شورای امنیت این پیام واضح را به آمریکا و دیگر کشورها مخابره کرد که رویکرد یکجانبه ایالات متحده برای نظم جهانی قابل قبول نیست، بنابریان بایدن رئیس جمهوری جدید آمریکا باید گام درست را به سوی ایران یعنی بازگشت مجدد به توافق هسته‌ای، بردارد.

وی تاکید کرد: بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای با ایران نه تنها امید به احیای نظام فلج شده خلع سلاح که دلیل اصلی آن رویکرد سختگیرانه آمریکا می‌باشد، زنده می‌شود، بلکه چندجانبه گرایی نیز در جهان جایگاه خود را دوباره پیدا خواهد کرد، زیرا جهان از یکجانبه گرایی که میراث ترامپ است، رنج می‌برد.

دُرانی افزود: پیوستن مجدد آمریکا به برجام می‌تواند موقعیت بایدن در مذاکرات آتی را تقویت کند و شاید درها را برای گفت وگوهای بیشتر در جهت رسیدگی به بحران‌های منطقه‌ای بگشاید.

وقت‌کشی و عدم پایبندی طرف‌های برجام به تعهدات خود سبب شد، سرانجام جمهوری اسلامی ایران در راستای عمل به قانون مصوب مجلس، غنی‌سازی ۲۰ درصد را آغاز و در عین حال تاکید کند که گام‌های برداشته شده در صورت بازگشت طرفین به تعهداتشان قابل بازگشت است.

ایالات متحده آمریکا به استناد این حربه که عضو شورای امنیت سازمان ملل است و قطعنامه ٢٢٣١ سندی مستقل از برجام است و متعلق به این شورا می باشد، در ماه اکتبر سال گذشته تلاش کرد تا با استفاده از «مکانیسم ماشه»، تحریم‌های گذشته را علیه ایران بازگرداند که این تلاش در شورای امنیت ناکام ماند و این وضعیت منجر به انزوای تاریخی دولت ترامپ در سطح بین المللی شد.