تاریخ انتشار: ۵ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۳:۰۳

تهران- ایرنا- در حالی که نمایندگان مجلس می‌بایست نماد و الگوی اجرای قانون باشند، انتشار تصاویری در ارتباط با قانون‌شکنی یکی از نمایندگان در برخورد با مامور نیروی انتظامی در فضای مجازی و رسانه‌ها، حاشیه‌ساز شد.

قانون‌گذار و نماینده مجلس باید از جنس مردم باشد، شبیه مردم باشد و خودش را شبیه به مردم بداند چون نماینده مردم است و از طرف دیگر باید فردی که در حوزه مقننه و قانون گذاری برای آحاد جامعه فعالیت می‌کند، خودش به آن قوانین عمل کند و حتی الگو باشد اما علی‌اصغر عنابستانی نماینده سبزوار بدون مجوز وارد مسیر ویژه شده بود و نه تنها  عذرخواهی نکرد و پلیس نیروی انتظامی را به خاطر وظیفه شناسی مورد تقدیر قرار نداد، بلکه از پست و مقام خود سوءاستفاده کرده و با بدترین شکل ممکن با این سرباز برخورد کرد. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی در یادداشت ها و گزارش هایی به بررسی و تحلیل ابعاد مختلف برخورد نادرست نماینده مجلس با مامور پلیس پرداخته اند.

رسانه‌های اصلاح ‌طلب

سیلی ای که بر قامت قانون نواخته شد

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم نعمت احمدی حقوقدان نوشت: زمانی مجلس در راس امور بود و نمایندگان آن عصاره ملت. کم‌کم شیوه زندگی نمایندگان به گونه‌ای متفاوت از مردم عادی شد تا جایی که در سال‌های گذشته نشریه گل‌آقا در تصویری بس زیبا در آغاز افتتاح یکی از مجالس دو خط سیر به طرف مجلس را ترسیم کرد. یکی نمایندگانی که با موتور گازی و دوچرخه به طرف مجلس می‌رفتند و خط دوم، پایان دوره نمایندگی که نمایندگان سوار بر بنز به‌سرعت ویراژ می‌دادند. یاد گل‌آقا با آن نگاه عمیق و حساسش به‌خیر. زمانی مجلس جای بزرگانی مثل مقام معظم رهبری، آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی، موسوی‌خوئینی‌ها و ده‌ها اسم دیگر که سرمایه‌های انقلابند، بود. نوع نگاه و گزینش کم‌کم از مجلس سوم به سویی رفت که خروجی آن نمایندگانی شدند که در نهایت همین نهاد از پرونده‌های فساد مالی آنان یاد کرد و تعداد زیادی از نمایندگان مستقر به اتهاماتی که عمدتا ناشی از فساد بود، از ورود دوباره به مجلس بازایستادند. اقدامی که نماینده سبزوار در روزهای گذشته انجام داد، قابل مقایسه با فساد مالی نمایندگانی که ردصلاحیت شدند، نیست. قرار بود مردم ولی‌نعمت مسئولان باشند و قرار بود یک موی کوخ‌نشینان با همه کاخ‌نشینان عوض نشود. پرسش این است: آیا خطوط ویژه‌ای که برای امدادرسانی و حرکت وسایل نقلیه عمومی که همان پابرهنگان و کوخ‌نشینان را در اتوبوس‌هایی که جمعیت مسافر آن فشرده است، باید در اختیار نمایندگانی قرار گیرد

این اعتماد به نفس از کجا می‌آید؟

روزنامه آفتاب یزد در یادداشتی به قلم سید علیرضا کریمی به حاشیه های ایجاد شده در پی برخورد نماینده مجلس با مامور پلیس پرداخت و آورد: در بند این نباشید که سیلی را بر صورت سرباز، نماینده مجلس زده یا راننده او. اصل ماجرا جای دیگر است. آنجا که حتی بعد از افشا شدن تخلف او که با خودروی بیت المال(دنا پلاس) انجام شده باز هم اعتماد به نفس بالایی دارد و به خبرنگار آفتاب یزد می‌گوید: معمولا وقتی عجله داریم از خط ویژه عبور می‌کنیم اما نمی‌دانیم چرا این بار اینگونه شده است. درد دقیقا همین جاست. نماینده مجلسی که قانونگذار و محافظ و ناظر بر اجرای قانون است، خود بی‌قانونی می‌کند و ابایی نیز از جار زدن این بی‌قانونی ندارد و حتی حاضر نیست بگوید اشتباه کرده و از سرباز بی‌نوا که در این سرما در حال اجرای مسئولیت خود بوده عذرخواهی خشک و خالی کند. یک سوال: این اعتماد به نفس پولادین از کجا آمده؟ بنده به رزومه این نماینده مجلس رجوع کردم. نامبرده همواره دارای مسوولیت‌های مهمی بوده و اینگونه نبوده یک شبه ره صد ساله رفته باشد. او در دولت احمدی‌نژاد تا سمت استانداری هم رفته است و امروز نیز در قامت نماینده در مجلس حضور دارد. از آنجایی که خود وی نیز اذعان دارد، بارها و بارها چنین بی‌قانونی‌هایی کرده باید پرسید چرا کسی نتوانسته او را پاسخگو کند؟ بهرحال آنچه روشن و دارای اهمیت است، حاشیه امنیت اینگونه افراد است. دوپینگ سیاسی چنین افرادی به آنان این جرات را داده تا خود را در هر شرایطی حق مسلم بپندارند. افراد مذکور در حقیقت همواره طلبکار مردم هستند نه بدهکار. کسی طلبکار می‌شود که آن میز وصندلی را تحت هر شرایطی و هر عنوانی حق خود می‌داند ولو با رای بالا باشد یا رای پایین یا به صورت مستقیم باشد یا غیر مستقیم.

سیـلی به خـدمت

روزنامه آرمان در گزارشی نوشت: قطعا نماینده سبزوار که بر صندلی مجلس قانون‌گذاری نشسته است، به خوبی می‌داند که بر اساس قانون این حرکت او، انجام جرم است و در فصل چهاردهم قانون مجازات اسلامی و در مواد مختلف مجازات تمرد نسبت به مامورین دولتی ذکر شده است. بر اساس ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود. مهدی عزیززاده قصاب، وکیل پایه یک دادگستری در پاسخ به این سوال که این سرباز برای شکایت به کجا می‌تواند مراجعه کند اظهار کرد: «بر اساس ماده ۳۰۷ آیین دادرسی کیفری جرائم مربوط به نمایندگان مجلس در دادسرای تهران مورد رسیدگی قرار می‌گیرد و این سرباز می‌تواند برای شکایت به این دادسرا مراجعه کند. بر اساس قانون این سرباز می‌تواند از دادگاه تقاضای ارش داشته باشد، ارش دیه‌ای است که میزان آن در شرع مشخص نشده و قاضی میزان آن را مشخص می‌کند.»

ضرب و شتم قانون

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم نعمت احمدی حقوقدان منتشر کرد و نوشت: باید از فضای مجازی تشکر کرد؛ فضایی که باید به آن بها داد و به عنوان رکن چهارم آزادی آن را به رسمیت شناخت. فیلمی که از عملکرد نماینده مجلس در فضای مجازی پخش شده است و اعتراض مردم حاضر در صحنه را در پی داشته است باید به درستی واکاوی شود، روزگاری قرار بود نماینده مجلس عصاره ملت باشد و مجلس در راس امور، چه شد که امروز به جایی رسیدیم که نماینده مجلس که عملکردش باید نشانگر در راس امور بودن باشد چنان بی‌پروا قانون‌شکنی می‌کند و به خود اجازه می‌دهد وقتی مامور مجری قانون، قانون‌شکنی او را تذکر بدهد، با غرور و تبختر به گوش مامور قانون سیلی می‌زند، این سیلی نتیجه شرایطی است که بر انتخاب نمایندگان مجلس نواخته شد، حال باید از آقای دکتر کدخدایی پرسید دامنه احراز صلاحیت‌های شما که در کوچه یک‌طرفه نوع نگاه ویژه حرکت می‌کند منجر به این گزینش شده است، نمی‌دانم جناب علی‌اصغر عنابستانی برای ورود به مجلس و آمادگی نشستن بر صندلی نمایندگی برای یک‌بار هم شده قانون اساسی را خوانده است؟ اصل ۱۹ قانون اساسی مقرر می‌دارد... مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و در اصل ۲۰ آمده است؛ همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.

پژواک سیلی انتخابات اسفند ۹۸ بود

خبرگزاری ایلنا به گفت و گو با وهاب عزیزی دبیرکل جهادگران ایران اسلامی منتشر کرد و آورد: آن نماینده فقط بر گونه یک سرباز سیلی نزد بلکه بر نظم، امنیت، هویت، تمدن ایرانی و فرهنگ اسلامی سیلی زد.  سیلی آن نماینده، مشتی از خروارها بی‌توجهی به قانون را هویدا کرد تا درسی باشد برای کسانی که نسبت به روند انتخابات مجلس بی تفاوت بودند. البته کسانی هم که در پشت درهای بسته انتخابات را سهمیه بندی می‌کردند، بایستی امروز پاسخ گوی افکار عمومی باشند.  بعد از اینکه ویدئو سیلی خوردن سرباز ایستاده در سرما،   از دست سنگین "گرم نشین" پشت شیشه‌های دودی ماشین در فضای مجازی منتشر شد، تازه ملت متوجه شدند که چه سیلی محکمی از سهل انگاری خود خورده‌اند. وی با بیان اینکه وقتی که نخبگان مردم از میدان رقابت به بهانه‌های واهی کنار گذاشته شده و توده های مردمی با صندوق های رای قهر کنند؛ بروز چنین رفتارهایی نه تنها دور از انتظار نیست، بلکه مورد انتظار است، خاطر نشان کرد: ما سیلی اصلی را در انتخابات  ۹۸ پشت صندوق‌های رای خوردیم تا چنین افرادی فرصت پیدا کنند و وارد مجلس شوند.  البته به شدت و صحت و سقم سیلی دیروز کاری ندارم، مسئله این است حتی برخورد لفظی با مامور امنیت و آرامش، دور از شان نماینده ملت  و مردم است.

رسانه‌های اصولگرا

قانونگذاران باید الگوی قانومندی باشند

خبرگزاری ایمنا به گفت وگو با احسان کاظمی روانشناس اجتماعی پرداخت و نوشت: در جامعه‌ای هستیم که در حال حاضر توجه به اهمیت فرهنگ و حقوق شهروندی در ابتدای راه است، مانند دانش آموزی که تازه قلم به دست گرفته و مشغول دیکته نوشتن است که قطعاً در ابتدای راه غلط املایی کم و بیش خواهیم داشت، با این غلط‌های املایی نه از طریق دروغ، کینه و خشم بلکه باید با درایت، ملاطفت و انعطاف پذیری برخورد کرد. برای رفع غلط‌های املایی باید آموزش داد. یکی از مشکلاتی که در جامعه ما وجود دارد این است که نسبت به مشکلاتی که ذهن مردم را از نظر هیجانی برانگیخته می‌کند واکنش نشان می‌دهیم و این واکنش به همان اندازه که سریع شروع می‌شود به همان اندازه سریع خاتمه می‌یابد گویی ما میل به برجسته کردن و تیتر کردن مسائل داریم و خیلی زود هم فراموش می‌کنیم، بدون اینکه بخواهیم راه حلی برایش پیدا کنیم و از تکرار آن جلوگیری کنیم. از دیدن تصاویر سیلی زدن نماینده به یک سرباز نمی‌توانم بگویم متأسف شدم چون خوشحال هم شدم چون اگر در زمان قدیم این اتفاق می‌افتاد شهروند خودش را یک خبرنگار تلقی نمی‌کرد و بی‌تفاوت از کنار این مسئله رد می‌شد و با جمله اینکه "به من ربطی ندارد" این مسئله را می‌دید اما امروز مردم هر کدام یک وسیله ارتباط جمعی به نام موبایل در دست دارند که واکنش نشان می‌دهند، حساسیت دارند و می‌دانند پلیس در سرما و گرما از لب مرز گرفته تا سر چهار راه مراقب امنیت اجتماعی و امنیت کشورشان است.

کلکسیونی از رفتارهای تند و زشت برخی مسئولان با مردم

باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی نوشت: طی این سال‌ها پرخاش‌ها و رفتارهای تند و زشت برخی مسئولان با مردم جنجال برانگیز شده است. معمولا مسئولان خطاکار بعد از اشتباهی که انجام می‌دهند، تنبیه نمی‌شوند و شاید همین اتفاق باعث شده رفته رفته این توهم میان برخی از مسئولان ایجاد شود که می‌توانندبه هر نوعی که بخواهند با دیگران برخورد کنند و در پایان هم اگر ویدئویی از ماجرا در شبکه‌های اجتماعی پیچید با یک عذرخواهی آن را فیصله دهند.

البته به قول دلاوری مجری برنامه تهران ۲۰ افرادی مثل سرباز بابلی که از بازپرس کتک خورده مگر جز بخشش می‌توانسته کار دیگری انجام دهد؟ پس اگر می‌خواهیم دیگر شاهد این برخوردها نباشیم، دستگاه‌های نظارتی باید تنبیهات بازدارنده‌ای را درنظر بگیرند، چون این افراد صدمات زیادی به اعتماد جامعه وارد می‌کنند.

این قضیه هم با عذرخواهی تمام می‌شود؟

خبرگزاری مشرق در گزارشی نوشت: فیلمی را که در گوشی تلفن ‌همراهش هست نشانم می‌دهد و می‌گوید: صورت این سرباز را ببینید؛ مگر چند سال دارد؛ انگار همین الان از پشت نیمکت درس و مدرسه بلند شده و آمده به سربازی؛ گناهش چه بوده که یکی آمده و سیلی به صورتش زده؛ چشم و پدر مادرش را دور دیده‌اند؟ حالا که یکی هم غیرت داشته و به سربازی آمده، می آیند و می زنند در گوشش! این مزدش نیست؟ یک سیلی؛ آن هم از کسی که به قول خودش نماینده قانون است! مرد عصبانی است؛ ادامه می دهد و می‌گوید: پسر من هم سرباز است، آن هم در مشهد. با خون دل بزرگش کرده‌ام، اگر قرار باشد به این راحتی به سرباز مملکت  اهانت و توهین کنند که دیگر سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. مرد نفسی چاق می‌کند و همانگونه که عکس پسرش را در لباس سربازی به من نشان می‌دهد می‌گوید: خانم؛ اگر همان موقع که آن قاضی بر گوش سرباز سیلی زده بود قضیه با یک عذرخواهی تمام نمی‌شد حالا دوباره این اتفاق نمی افتاد؛ بعضی‌ها فکر می‌کنند سربازبی‌کس‌وکار است که هر جور دل‌شان می‌خواهد با او رفتار می‌کنند.

مساله عنابستانی

روزنامه صبح نو در گزارشی نوشت: در صورتی که ادعای سرباز پلیس مبنی بر سیلی زدن آقای عنابستاتی ثابت شود، تردیدی نیست که با تخلف او وفق قانون برخورد خواهد شد. در صورت اثبات این ادعا، حق مردم برخورد صریح و عادلانه با متخلف است. نماینده ای که به خود جرات می‌دهد که به موکلش دست درازی کند چگونه می خواهد در شرایط سخت و پیچیده از منافع موکلانش دفاع کند؟ بررسی دقیق و بدون مسامحه، موضوع مطالبه اصلی جریان انقلابی و مردم شریف کشور است. این مجلس قرار است که زینت مردم و نماینده واقعی مردم باشد. در این مجلس، نمایندگان تافته جدا بافته نیستند و مثل همه مردم در دوران کرونا در میدان هستند. چه قدر خوب که توقع مردم از مجلس بالا است و چه قدر بهتر که مجلس قدر این توقع مردم را بداند. حقیقت باید روشن شود؛ چه علیه عنابستانی چه له او.

نماینده باید آیینه تمام نمای اخلاق و ادب باشد

روزنامه کیهان در گزارشی نوشت: انتشار ویدئویی از برخورد زشت یک نماینده مجلس با سرباز راهور ناجا که مانع ورود خودروی وی به خط ویژه تهران شده بود، روز گذشته در شبکه‌های اجتماعی بازتاب گسترده‌ای پیدا کرد. در این حادثه که عصر جمعه در خیابان انقلاب تهران و در محدوده دروازه دولت رخ داده است، علی اصغرعنابستانی، نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی پس‌ازآنکه از ورودش به خط ویژه ممانعت شده، طبق گفته مأمور راهور، به او سیلی زده است. در فیلمی که از دیروز در شبکه‌های مجازی دست‌به‌دست می‌شود، این سرباز وظیفه در صحنه این واقعه و در حضور مردم و نماینده مجلس می‌گوید: «من مأمور به شیفت بر تقاطع دروازه دولت هستم که راننده یک نماینده مجلس که بدون مجوز تردد در مسیر ویژه، قصد ورود به این مسیر را داشت به من اهانت کرد و خود نماینده هم از خودرو پیاده شد و یک سیلی به‌صورت من نواخت.»

نماینده مجلس از ترس مردم از «دناپلاس» پیاده نمی شد

روزنامه جوان در گزارشی نوشت: فیلمی از یک سرباز پلیس راهنمایی و رانندگی در تهران منتشر شده که ضمن معرفی خودش می‌گوید که یک نماینده مجلس به صورت او سیلی زده است به دلیل آنکه سرباز وظیفه اجازه ورود او به خط ویژه را نداده است. سرباز می‌گوید که ماشین این نماینده مجلس برای تردد در خط ویژه «مجوز نداشته است» و او هم مانع ورودش شده است. اما راننده به او توهین کرده و نماینده مجلس هم به صورت او «سیلی» زده است. سرباز می‌گوید من هم «شاهد» دارم و هم این خیابان «دوربین» دارد. در فیلم منتشر شده از این رویداد که گویا در منطقه دروازه دولت خیابان انقلاب اسلامی در مرکز شهر تهران است، ترافیک سنگین ایجاد شده و ماشین نماینده مجلس در ورودی خط ویژه ایستاده و موجب ترافیک اتوبوس‌های بی آر تی شده است. تعدادی از مردم از ماشین‌ها پیاده شده و به نماینده مورد نظر اعتراض می‌کنند که موجب راه‌بندان شده است. یک نفر هم می‌گوید من شاهد بودم که او بر صورت سرباز سیلی زده است. این میان واکنش یک شهروند هم که لباسش نشان می‌دهد راننده اتوبوس بی آر تی است، جالب توجه است. به نماینده مجلس می‌گوید: «۵۰ تا بی آر تی را معطل خودت کردی، تو نماینده مجلسی!؟ برو، آبروی دولت (حکومت) رو می‌برید!» یعنی آن راننده بی آر تی بیشتر دغدغه اعتبار و آبروی حکومت را دارد تا آن نماینده مجلس!

سیلی بر صورت قانون و هزینه‌هایی که می‌دهیم

خبرگزاری ایکنا در مطلبی سیلی نماینده بر سرباز مجری قانون را سیلی به صورت قانون خواند و نوشت: این نماینده، قانون را به راحتی به مسلخ برد و واکنش مردم به این خاص‌انگاری، ویژه‌خواری، تبعیض و زیر پا گذاشتن قانون فوران نارضایتی از رفتارهای دوگانه مسئولان با مردم است. اما این اولین بار نبود که یک نماینده به منزله قانونگذار و ناظر بر حسن اجرای قانون خود در مقابل قانون و عاملان قانون می‌ایستد و با سوءاستفاده از موقعیت حقوقی خود و میل به ویژه‌خواری، قانون را به مسلخ می‌برد.

در مجلس قبلی نیز چنین اتفاقی افتاد و یکی از نمایندگان به کارمند دولت توهین کرد، اما با وجود هیاهو و اعتراضات فراوان افکار عمومی، هیئت به اصطلاح نظارت بر رفتار نمایندگان قضیه را به نحوی پیش برد که در نهایت این نماینده متحمل تنبیه یا هزینه خاصی نشد و چند وقت بعد هم بدون احساس شرم و عذاب وجدان بر صندلی‌ سبز بهارستان نزول اجلال فرمود.

در واقع آنچه حل نشد مشکل ویژه‌خواری و خاص‌انگاری آن نماینده مجلس بود که در این مجلس و از سوی نماینده دیگری بروز و ظهور پیدا کرد و آنچه مشکل و اعتراض اصلی مردم به مسئولان است همین تبعیض‌های ناروا میان آنها با مسئولانی است که قرار بود خادم مردم باشند.

فرجام سخن:

در شرایطی که انتظار می‌رود، نمایندگان مردم در خانه ملت، خودشان آینه تمام نمای اخلاق و ادب باشند، رفتار خارج از شأن نماینده مردم دور از انتظار بود و با انتقادهای گسترده‌ای روبه رو شد از جمله انتشار آن در شبکه‌های اجتماعی سبب شد آحاد جامعه به این برخورد غیراخلاقی نماینده مجلس واکنش نشان دادند.