به گزارش خبرنگار ایرنا از مسکو، تحلیلگران و مقامات روسی معتقدند که کشورهای غربی بویژه آمریکا در پشت پرده فشارها بر روسیه در مساله ناوالنی اهداف سیاسی خود برای فشار بر مسکو را دنبال می کنند.
اعتراضات روز شنبه این هفته در مسکو و ۳۵ شهر روسیه که خواسته اصلی آن آزادی ناوالنی بود و در جریان آن گفته می شود تا ۳ هزار و ۵۰۰ نفر بازداشت و شماری ازجمله ۱۳ مامور پلیس مصدوم شدند نشانگر این واقعیت است که مساله ناوالنی دارای پیامدهای ناخوشایند برای دولت روسیه و شخص ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه خواهد بود.
ناوالنی کیست؟
ناوالنی یکی از اصلی ترین منتقدان ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه و از داوطلبان شرکت برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۸ روسیه بود که به خاطر محکومیت قبلی از نامزدی در انتخابات منع شد.
وی که پس از سه ماه اقامت در برلین برای مداوا در مراکز درمانی این شهر به روسیه بازگشت به جرم اینکه بموقع برای معرفی خود به سازمان اجرای احکام قضایی روسیه پس از بهبودی اقدام نکرده است دستگیر و به یک ماه زندان محکوم شد و دادستانی کل روسیه خواستار تبدیل حکم حبس تعلیقی سه ساله وی به حبس واقعی شده است.
این منتقد دارای گرایش های غربی مرکزی به نام بنیاد مبارزه با فساد ایجاد کرده است که در آن اطلاعاتی را با هدف افشاگری در مورد وضع مالی و ثروت مقام های روسیه منتشر کرده که آخرین دست از این به اصطلاح افشاگری مربوط به کاخی در منطقه گلینجیگ در نزدیکی شهر بندری سوچی در ساحل دریای سیاه است که ادعا می شود به پوتین تعلق دارد.
دیمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه در گفت و گو با شبکه تلویزیونی روسیه ۱ این ادعا را رد کرده و ناوالنی را دروغگو خوانده است که این چنین اطلاعات بی اساس و فاقد شواهد منتشر می کند.
وی خاطرنشان کرد که پوتین چنین کاخی ندارد و هدف اصلی وی در مقام رهبر روسیه خدمت به مردم این کشور است.
به عقیده مقام های روسیه، ناوالنی جاسوس آمریکا است که ماموریت های سیا را در روسیه اجرا می کند.
به گزارش ریانووستی، ولادیمیر پوتین روز ۱۷ ماه دسامبر سال ۲۰۲۰ (۲۷ آذر ماه) در مورد مقاله هایی که درباره ناوالنی در رسانه ها منتشر شده است خاطرنشان کرد: ناوالنی از حمایت سرویس های اطلاعاتی برخی کشورها برخوردار است.
پوتین گفت: اگر این اطلاعات در رسانه ها درست باشد که شکی در آن ندارم، این به آن معنی است که بیمار بیمارستان برلین (ناوالنی) مورد حمایت سازمان های اطلاعاتی آمریکا قرار دارد.
وی مقاله ای را که در آن ادعا شده بود که گویا سازمان های اطلاعاتی روسیه در مسمومیت ناوالنی و جلوگیری از تحقیقات درباره این حادثه شرکت داشته اند، گفت: این تلاش برای مشروعیت دادن به اقدامات سرویس های اطلاعاتی آمریکا است.
کمیته پیگیری قضایی روسیه، ناوالنی را به اختلاس کلان متهم کرده است.
به گفته سوتلانا پترنکو سخنگوی کمیته پیگیری قضایی روسیه، در مورد ناوالنی پرونده کیفری با موضوع حیف و میل ۳۵۶ میلیون روبل (۴ میلیون و ۷۴۵ هزار دلار) از پول هایی که برای تامین مالی سازمان های تحت امر وی ازجمله بنیاد مبارزه با فساد مالی از مردم جمع آوری شده، گشوده شده است.
به گفته وی، ماموران کمیته پیگیری قضایی روسیه، علیه ناوالنی شواهد کافی برای گشودن پرونده کیفری جدید جمع آوری کرده اند.
براساس اطلاعات رسانه های روسیه، ناوالنی ریاست «بنیاد مبارزه با فساد مالی»، بنیاد حمایت از رسانه ها به نام «زمان پنجم سال»، «بنیاد برنامه ریزی و هماهنگی دفاع از حقوق بشر»، «بنیاد تامین حقوق شهروندان» و «سازمان دفاع از حقوق انسانها» را برعهده دارد و برای تامین مالی این مراکز ۵۶۰ میلیون روبل (معادل ۷ میلیون و ۴۶۰ هزار دلار) پول از مردم ازجمله سرمایه داران جمع آوری کرده است.
حمایت آمریکا از اعتراضات در روسیه و تاثیر آن بر روابط مسکو- واشنگتن
در این واقعیت که آمریکا و کشورهای غربی از مساله فعالیت های ناوالنی و بویژه موضوع مسمومیت ادعایی وی که دولت آلمان آن را اعلام و آمریکا و کشورهای اروپایی بر آن تاکید کردند به عنوان اهرم فشار بر روسیه استفاده می کند.
به عقیده ولادیمیر زاخاروف رییس اندیشکده پژوهش های سیاسی و اجتماعی روسیه، ناوالنی فقط به این خاطر برای غرب باارزش است که از آن میتوان به عنوان مهره موثر علیه دولت روسیه استفاده کند.
زاخاروف در گفت و گو با خبرنگار ایرنا خاطرنشان کرد که بازگشت ناوالنی به روسیه در روز ۱۷ ماه ژانویه و در آستانه تحلیف ریاست جمهوری جو بایدن امری تصادفی نیست.
وی افزود: در واقع آمریکا با برنامه ریزی بازگشت ناوالنی از آلمان به روسیه در تاریخ نزدیک به تحلیف بایدن، آغاز موج جدید تنش ها با روسیه را کلید زد که پیامدهای سنگینی برای روابط دوجانبه می تواند به همراه داشته باشد.
ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه با انتقاد شدید از حمایت آمریکا از اعتراضات در روسیه به دستگیری ناوالنی اعلام کرد: کارمندان سفارت آمریکا نه تنها نقشه ای از مسیرهای اقدامات غیرقانونی را انتشار دادند، بلکه عبارت «ورود به کرملین» را نیز منتشر کرده اند.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه روسیه، این اقدام به طور کلی فراتر از هر چارچوبی است و بدون شک این گونه اقدامات بر روابط روسیه و آمریکا تاثیر می گذارد. وزارت خارجه روسیه نیز در بیانیه ای سفارت آمریکا در مسکو را به مداخله در امور داخلی این کشور و تشویق به اقدامات غیرقانونی متهم کرده بود.
در این راستا و برای اعلام مراتب اعتراض روسیه به اقدامات مداخله جویانه آمریکا، جان سالیوان سفیر این کشور در مسکو روز دوشنبه به وزارت امور خارجه روسیه احضار شد.
به گفته زاخارووا، سرگئی ریابکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه، مراتب اعتراض مسکو را به جان سالیوان سفیر آمریکا در رابطه با حمایت سفارتخانه آمریکا از اعتراضات غیرقانونی در روسیه اعلام کرد.
وی افزود: اعتراض قاطعانه روسیه در رابطه با انتشار اطلاعات مربوط به اجتماعات غیرقانونی در شهرهای روسیه از سوی سفارت آمریکا در شبکه های اجتماعی و منابع اینترنتی این مرکز دیپلماتیک به سالیوان ابلاغ و به وی گوشزد شد که باید قوانین روسیه و معیارهای دیپلماتیک پذیرفته شده، از سوی طرف آمریکایی محترم شمرده شود.
باتوجه به نشانه های موجود، روسها هیچ امیدی برای بهبودی روابط با آمریکا در دوره جو بایدن ندارند هر چند که مقام های ارشد روس از هر فرصت ممکن برای نشان دادن و ابراز علاقه مندی کشور خود به بهبودی روابط دوجانبه با این کشور دریغ نمی کنند.
پوتین در این رابطه به تازگی روابط روسیه و آمریکا رات بسیار بد توصیف کرد که به گفته وی نمی تواند بدتر از این باشد.
دمیتری مدودیف معاون رئیس جمهوری روسیه در شورای امنیت این کشور نیز در مقاله ای خاطرنشان کرد که هیچ جای خوش بینی برای بهبود روابط با آمریکا متصور نیست.
مدودیف رئیس جمهوری پیشین روسیه به تازگی در مقاله ای در خبرگزاری تاس نوشت: با احتمال زیاد می توان پیش بینی کرد که سیاست های ضدروسی آمریکا در دوره ریاست جمهوری جو بایدن نیز ادامه خواهد یافت.
وی افزود: در چند سال اخیر روابط روسیه و آمریکا صرف نظر از اینکه چه کسی در راس کاخ سفید قرار دارد در یک مسیر ادامه دارد. در آغاز دوره حکومت ترامپ در سال ۲۰۱۶ واقعا امید برای بهبود روابط مسکو و واشنگتن وجود داشت زیرا چنین تصور می شد که امکان ندارد روابط دوجانبه بدتر از دوره حکومت اوباما باشد. اما در سالهای بعد این تصور از بین رفت.
تشدید تحریم ها در مورد روسیه
رسانه های روسی از امکان تشدید تحریم های آمریکا و متحدانش علیه روسیه بخاطر مساله دستگیری ناوالنی خبر دادند.
اتحادیه اروپا که تاکنون در راستای همکاری با آمریکا علیه روسیه بسته تحریمی علیه مسکو بخاطر مسمومیت ادعایی ناوالنی وضع کرده بود سه روز پیش اعلام کرد که بازداشت ناوالنی، مخالف تعهدات بینالمللی روسیه محسوب میشود.
شارل میشل رییس شورای اروپا روز جمعه در تماس تلفنی با پوتین رییس جمهوری روسیه بار دیگر نسبت به بازداشت ناوالنی فعال سیاسی مخالف دولت مسکو ابراز نگرانی کرد و خواستار آزادی وی شد.
این مقام اروپایی پس از گفت و گوی تلفنی خود با پوتین در توئیتی نوشت: در تماس تلفنی با رئیس جمهوری روسیه دوباره تاکید کردم که اتحادیه اروپا در محکومیت بازداشت الکسی ناوالنی متحد و خواستاز آزادی فوری اوست.
وی همچنین از دولت روسیه خواست تا درباره تلاشها برای مسموم کردن این فعال سیاسی تحقیقات کامل و روشنی را انجام دهد.
به عقیده کارشناسان، امریکا از این وضعیت برای اعمال بسته جدیدی از تحریم ها در مورد روسیه استفاده خواهد کرد و به دنبال آن اتحادیه اروپا نیز تحریم هایی را علیه روسیه وضع خواهد کرد.
روابط روسیه و آمریکا از سال ۲۰۱۴ که دولت نسبتا طرفدار کرملین در اوکراین سرنگون و دولت غرب گرا سر کار آمد تیره شده است و واشنگتن بیش از ۹۰ بسته تحریمی در مورد مسکو و اتباع روسی وضع کرده است.
بنظر می رسد که در این شرایط روسیه برای مقابله با هر فشار تحریمی ازسوی غرب آماده شده است.
میخائیل اولیانوف، نماینده دائمی روسیه در سازمان های بین المللی در وین در این رابطه اعلام کرد که روسیه تحت فشارهای تحریمی غرب سیاستهای خود را تغییر نمی دهد.
این مقام ارشد روس در واکنش به تاکید رهبر جدید حزب دمکرات مسیحی آلمان بر ادامه تحریم روسیه نوشت: اشتباه راهبردی شرکای غربی ما این است که بطور جدی فکر می کنند تحریم ها می تواند باعث تغییر سیاست های روسیه در مسائلی شود که برای ما اهمیت اصولی دارد.
اولیانوف در ادامه توئیت خود نوشت: آنها (رهبران غربی) با توجه به خصوصیات خود در مورد روسیه قضاوت می کنند و به این ترتیب به شدت اشتباه می کنند و دچار گمراهی می شوند.
«آرمین لاشت» رهبر جدید حزب دموکرات مسیحی آلمان (CDU) به تازگی اعلام کرد که دلیلی برای لغو تحریم های ضد روسی وجود ندارد و باید برای دستیابی به پیشرفت های بیشتر در اجرای توافقنامه مینسک (برای حل بحران اوکراین) تلاش کرد.
تلاش غرب برای انحراف افکار عمومی از مسائل در آمریکا
تحلیلگران مسائل سیاسی روسیه بر این باورند که تاکید بر مساله ناوالنی در واقع برای انحراف افکار عمومی از بحران عمیق در جامعه آمریکا که روز ششم ژانویه با حمله به کنگره و کشته شدن ۵ نفر به اوج خود رسید دامن زده می شود.
مقام های روس بارها با اشاره به حوادث آمریکا ازجمله تقلب های صورت گرفته در انتخابات ریاست جمهوری این کشور و ناآرامی ها و اعتراضات در جامعه آمریکا اعلام کردند که آمریکا دیگر نمی تواند خود را به عنوان مدعی اصلی دفاع از حقوق بشر و دمکراسی قلمداد کند.
«لئونید ایواشف» رییس مرکز مطالعات مسایل ژئوپلیتیک روسیه بر این باور است که حمایت آمریکا از اعتراضات در روسیه در واقع پاسخی برای زیر سوال بردن ارزش های لیبرالی در آمریکا ازسوی روسیه است.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مسکو تصریح کرد که مقام های آمریکایی به هیچ وجه انتقادها از نظام سیاسی کشور خود از سوی کشورهای دیگر حتی اگر این سیستم دارای نواقص واقعی باشد را برنمی تابند و در فکر تلافی این گونه اقدامات هستند.
کارشناس روس این احتمال را بسیار زیاد خواند که باتوجه به اینکه انتخابات دومای روسیه در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۱ برگزار می شود، امریکا به تلاش های برای ضربه زدن به ثبات سیاسی روسیه ادامه دهد و در واقع واکنش به دستگیری ناوالنی یکی از این واکنش ها بود که در آینده نیز ادامه خواهد یافت.
در نهایت می توان گفت که روابط روسیه و غرب و در راس آن آمریکا در سال جاری نیز بسیار پرتنش خواهد بود و دو طرف در مسائل مختلف با یکدیگر برخورد منافع خواهند داشت که جلوگیری از احداث خط لوله گاز جریان شمالی ۲ از روسیه به آلمان با وضع تحریم هایی از سوی آمریکا بخشی از آن خواهد بود و در واقع بایدن از شیوه معمول حزب دموکرات برای استفاده از مسائلی همچون دفاع از حقوق بشر و دموکراسی به عنوان ابزار برای فشار بر کشورهای مخالف سیاست های واشنگتن استفاده خواهد کرد و این مساله بر تیرگی روابط روسیه و آمریکا خواهد افزود.