بیرجند - ایرنا - معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی گفت: یکی از اولویت‌های مدیریتی در استان این است که در کمیسیون کارگری، مسایل و موضوعات جامعه کارگری از حیث معوقات و مشکلاتی را که دارند، به طور مرتب پیگیری می‌کنیم.

ناصر خوش خبر روز دوشنبه در نشست تخصصی معاون روابط کار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با نمایندگان تشکل‌های کارگری و کارفرمایی استان خراسان جنوبی افزود: علاوه بر کمیسیون، یک گروه کاری نیز تشکیل شده که مدیران دستگاه‌های اجرایی دارای بیشترین معوقات برای پاسخگویی حاضر می‌شوند.

وی گفت: در سال جهش تولید معتقدیم سرمایه طلایی ما نیروی کار و کارگری است که می‌توانند این هدف را به سرانجام برسانند.

وی افزود: همه اذعان دارند مشکلات جامعه کارگری یک شبه ایجاد نشده که بتوان آن را یک شبه حل کرد اما تمام تلاش ما این است که مشکلات انباشت نشود.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: همه تلاش ما این است که ارتباط خوب و منطقی را با جامعه کارگری برقرار کنیم تا به موقع در زمینه رفع مشکلات اقدام شود.

وی با تاکید بر صیانت از نیروی کار استان عنوان کرد: معمولا واحدهایی که دچار بحران می‌شوند مانند درگیر با آنفلوانزای فق حاد پرندگان، نه تنها تولید دچار مشکل می‌شود بلکه از نظر اجتماعی و جو روانی نیز مشکلاتی ایجاد می‌شود.

خوش خبر گفت: آنچه نگران کننده است و بعضا در مباحث امنیتی نیز دنبال می‌شود اینکه کارگران قشر زحمتکشی هستند و برای بیمه بیکاری آنها چاره اندیشی شود که درخصوص واحدهای درگیر با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، استاندار با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکاتبه کرده است.

وی بیان کرد: درخصوص شیوع کرونا نیز هیچ تفاوتی بین کارگر یا کارمند و کادر درمان که مبتلا شده‌اند، نبوده و از همه ظرفیت استان استفاده شده است.

وی افزود: بیمارستان میلاد بیرجند به صورت مستقل اداره می‌شود لذا برای تامین تجهیزات با مشکلاتی مواجه شد که از طریق هماهنگی با معاونت غذا و دارو استان، دارو در اختیار این بیمارستان قرار گرفت.

رییس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: جامعه کارگری همواره با مشکلاتی مواجه بوده‌اند که با وجود پیگیری‌های متعدد از سوی نمایندگان کارگری، اما برخی مشکلات به قوت خود باقی است.

محسن کدخدا افزود: نداشتن امنیت شغلی مهمترین مشکل جامعه کارگری استان بوده و تامین امنیت شغلی مهمترین خواسته جامعه کارگری است.

وی گفت: از مهمترین مصادیق نداشتن امنیت شغلی مورادی از قبیل قراردادهای موقت، بی‌توجهی به کارگران و ابهامات ماده هفت قانون کار است که متاسفانه نمایندگان کارگران هم به خاطر این قراردادهای سفید امضا نمی‌توانند از کارگران دفاع کنند.

رییس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار خراسان جنوبی افزود: تا زمانی که حاکمیت کارفرما در چارچوب منافع خودشان باشد امنیت و معیشت کارگران با تهدید مواجه خواهد بود.

وی خواستار مصونیت نمایندگان کارگران در شوراهای اسلامی کار شد و گفت: این موضوع سبب می‌شود بتوانند از حقوق کارگر دفاع کنند در حالی که اکنون تا از منافع کارگر دفاع می‌شود بلافاصله از محل کار اخراج می‌شوند.

کدخدا اظهار داشت: درخواست داریم شورای عالی کار دستمزد را عادلانه افزایش دهد تا وضعیت افرادی که بازنشسته می‌شوند یا اضافه کار می‌گیرند، تغییر کند.

وی افزود: تصمیم‌گیری درخصوص دستمزد کارگران نباید یک‌جانبه باشد و ماده ۴۱ قانون کار حیات و ممات کارگران و از اهمیت زیادی برخوردار است.

رییس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار خراسان جنوبی خواستار تعیین مزد منطقه‌ای در استان شد و افزود: چرا باید فردی که در تهران و کسی که در مرز و با شرایط بسیار سخت زندگی می‌کند یک حق بیمه پرداخت کنند، حق بیمه افراد باید تغییر کند و تعدیل شود.

وی اظهار داشت: در حال حاضر ۴۵ تشکل کارگری با عضویت هفت هزار و ۹۴ نفر در استان خراسان جنوبی فعال است که سال قبل رتبه نخست را در ترویج و رشد کمی و کیفی شوراهای اسلامی کار داشتیم اما در حال حاضر ایجاد شوراها به سمت محدود شدن می‌رود چون برخی کارفرمایان تمایلی به اینکه شورای عالی کار برگزار شود، ندارند.

کدخدا گفت: تقاضا داریم اعضای تشکل‌های کارگری استان در برخی جلسات و مجامع استان عضویت یا نماینده داشته باشند تا بتوانند از حقوق کارگران دفاع کنند.

مسوول کانون کارگران بازنشسته خراسان جنوبی هم گفت: ۲۰ هزار نفر در استان عضو این کانون هستند و بزرگترین دغدغه ما معیشت این بازنشستگان است.

محمدحسین براتی افزود: با ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان یک خانوار پنج نفری نمی‌تواند خوراک، پوشاک و همه امکانات زندگی را فراهم کند.

وی بیان کرد: نمی‌گوییم همه بودجه‌ها را به سمت سازمان تامین اجتماعی سرازیر کنند یا بازنشستگان ما را مانند بازنشسته‌های کشوری و لشکری بدانند اما خواهش داریم همسان سازی‌ها ناقص نباشد.

مسوول کانون کارگران بازنشسته خراسان جنوبی تصریح کرد: هنوز نتوانسته‌ایم به ۱۰ درصد بازنشسته‌ها تسهیلات بدهیم در صورتی که سایر بازنشسته‌ها چندین مرتبه از تسهیلات متعدد استفاده کرده‌اند.

وی با اشاره به مشکلات حوزه درمان بازنشستگان خراسان جنوبی عنوان کرد: با توجه به اینکه در سن بازنشستگی نیاز زیادی به پزشک داریم اما بیمارستان میلاد بیرجند با کمبود پزشک متخصص مواجه است.

براتی کمبود تجهیزات درمانی را از دیگر مشکلات دانست و گفت: بازنشسته‌ها باید ماه‌ها برای ام آر آی در نوبت باشند همچنین در زمینه تراکم استخوان باید به بخش خصوصی مراجعه کنند.

وی عنوان کرد: در مورد مراکز درمانی شهرستان‌هایی مانند سربیشه و نهبندان با کمبود تجهیرات و امکانات مواجه هستیم همچنین خرید درمان مراکز دولتی بیشتر از هزینه‌ها است که باید پیگیری شود.

رییس کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی خراسان جنوبی هم در این نشست گفت: اصل سه جانبه‌گرایی رعایت می‌شود ولی خروجی‌ها مشکل دارد  و به جامعه کارگری احترام گذاشته نمی‌شود.

حسن علیزاده افزود: سهمیه‌بندی در عرف قبول نیست اما در قوانین داخلی تامین اجتماعی وجود دارد به طور مثال در استان با جمعیت کم مانند خراسان جنوبی از مرداد امسال ۷۰۰ نفر واجد شرایط، منتظر بیمه هستند که  به دلیل سهمیه‌بندی اتفاق افتاده پشت خط مانده‌اند.

وی بیان کرد: با اصلاح ماده پنج قانون کار هیچ مخالفتی نداریم اما منافع کارگران ساختمانی باید دیده شود لذا در ماده چهار در غرامت دستمزد، از کارافتادگی، بازنشستگی و فوت سازمان باید به تعهدات خود عمل کند که سازمان یا عمل نمی‌کند یا با میانگین بسیار پایین عمل می‌کند.

رییس کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی خراسان جنوبی گفت: برای پرداخت سختی کار بین کارگران ساختمانی و سایر بیمه شدگان تبعیض آشکاری وجود دارد چون کارفرمای ثابتی ندارند و سختی کار به کارگران ساختمانی تعلق نمی‌گیرد.

وی عنوان کرد: یک جوشکار اسکلت در یک کارخانه مونتاژ سازه‌های پیچ و مهره شامل بیمه سختی کار می‌شود در حالی که همین کارگر در ارتفاع چندین متری فعالیت می‌کند و با اینکه هر لحظه احتمال سقوط دارد اما به او سختی کار تعلق نمی گیرد که درخواست داریم این خلاء قانونی در مجلس پیگیری شود.

علیزاده از کمبود سوخت گازوئیل و گاز مایع برای جوشکاران استان خبر داد و گفت: ۴۰۰ جوشکار دارای پروانه کار و مجوز مهارت فنی و حرفه‌ای عضو انجمن هستند اما سوخت مورد نیاز خود را به سختی از اتوبوس و مینی بوس تامین می‌کنند.

رییس هیات مدیره کانون کارفرمایی خراسان جنوبی نیز در این نشست اظهار داشت: با امید به جلسه آمده‌ایم و مشکلات را با امید مطرح می‌کنیم ضمن اینکه طبق احادیث امید دارویی است که شفا نمی‌دهد اما درد را قابل تحمل می‌کند.

محمدعلی عابدینی افزود: درخصوص طرح طبقه بندی مشاغل در استان مجری نداریم و مجبوریم طرح‌ها را به خراسان رضوی بفرستیم که درخواست داریم با توجه به نیروی انسانی مجرب در استان، مجری استانی داشته باشیم.

وی بیان کرد: کانون کارفرمایی انجمن‌های صنفی از سال ۹۵ در استان خراسان جنوبی تشکیل شد اما تاکنون به دلیل مشکلات مالی حتی نتوانسته ساختمان اجاره کند و به اجبار مهمان انجمن صنفی کارفرمایان هستیم که در این زمینه درخواست مساعدت داریم.

دبیر اجرایی خانه کارگر خراسان جنوبی نیز در این جلسه گفت: شکاف مزد و معیشت در حال افزایش است و خانواده‌های کارگری و بازنشسته دارای عقب ماندگی‌های مزدی هستند که در دهه‌های گذشته رخ داده است و باید در تصمیم‌گیری‌ها این مشکل مورد توجه قرار بگیرد.

ولی الله قادری افزود: مزد باید تابع سبد معیشت خانوار باشد لذا از دولت انتظار داریم به عنوان یکی از ارکان و اضلاع سه‌جانبه‌گرایی نقش تسهیل‌گری خود را ایفا و به سمتی حرکت کند تا مزد مناسبی برای کارگران تعیین شود.

وی خواستار دریافت سهم عادلانه از منافع حاصل از درآمدهای عمومی دولت برای بهبود شرایط زندگی کارگران شد و گفت: در زمینه تامین اجتماعی، کارگران در معرض کاهش عدالت اجتماعی و درمانی هستند.

دبیر اجرایی خانه کارگر خراسان جنوبی اظهار داشت: در حوزه مشاغل سخت اکنون در دنیا زیان‌آوری مشاغل منسوخ شده است لذا باید به سمتی برویم که کارگران در معرض زیان نباشند.

جمعی از نمایندگان تشکل‌های کارگری و کارفرمایی خراسان جنوبی امروز در نشستی با حضور معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به بیان مطالبات و مشکلات جامعه کارگری استان پرداختند.