مهرداد رییسی روز پنجشنبه در گفتوگو با ایرنا افزود: ترکهبافی یا فنون بافت سبد، بافت سفره آردی، بهون یا سیاه چادر بافی و رشته قفلسازی از جمله صنایعدستی در حال فراموشی چهارمحال و بختیاری به شمار میروند که در ۲ سال اخیر با آموزش هنرجویان و معرفی محصولات در نمایشگاههای ملی و بازارهای فروش، زمینه لازم برای احیا آنها فراهم شده است.
وی با بیان اینکه تاکنون ۱۰ رشته صنایعدستی و هنرهای سنتی در استان به عنوان رشتههای در حال فراموشی شناسایی شدهاند، تصریح کرد: کیسه بافی، چلنگری (آهنگری)، گیوهدوزی، جاجیمبافی، مفرشبافی و نمکدانبافی از دیگر صنایعدستی در حال فراموشی هستند که هر ساله یکی از آنها در اولویت احیاء و باززنده سازی قرار میگیرد.
رییسی یادآور شد: امسال دوره آموزشی رشته سبدبافی در روستاهای شهرستانهای لردگان، کیار و سامان و همچنین رشته سیاه چادر بافی در روستای کیبو لردگان برگزار شد که با توجه به تجربه و آشنایی شرکتکنندگان بومی با این نوع از صنایعدستی، مجوز فعالیت انفرادی و کارگاهی نیز برای آنان صادر شده است تا در صورت افزایش تولید و آموزش افراد بیشتر، این دو رشته از فهرست رشتههای در حال فراموشی خارج شوند.
وی ثبت رشتههای صنایعدستی در فهرست آثار فرهنگی ناملموس کشور را از دیگر اقدامات انجام شده برای حفظ و احیا رشتههای در حال فراموشی استان دانست و گفت: تاکنون اطلاعات مربوط به فنون ساخت، ابزار، قدمت، مکانهای وابسته و دیگر موارد مرتبط با ۹ رشته صنایعدستی در حال فراموشی استان، مستند نگاری و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و مراحل تهیه پرونده ثبت رشته جاجیمبافی نیز در دستور کار واحد ثبت آثار این اداره کل قرار دارد.
رییسی درباره لزوم نوآوری در مصرف و تغییر کاربری صنایعدستی در حال فراموشی افزود: خلاقیت هنرمندان جوان در تولید محصولات جدید و متناسب با نیاز مصرفکنندگان میتواند در توسعه این رشتهها اثرگذار باشد و اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان نیز آماده ارائه مشاوره برای بازطراحی محصولات و کشف بازارهای داخلی و خارجی برای عرضه بهتر اینگونه تولیدات است.
معاون صنایعدستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: برخی رشتههای صنایعدستی منسوخ شده در استان نیز وجود دارد که تاکنون شناسایی نشدهاند و در صورتی که اطلاعات کافی در این زمینه از طرف افراد محلی و بهویژه پژوهشگران و محققان ارائه شود میتوان با همکاری آنان برای احیا و باز زندهسازی این رشتهها اقدام کرد.
به گزارش ایرنا، ۵۲ رشته صنایعدستی شهری، روستایی و عشایری در چهارمحال و بختیاری وجود دارد که تاکنون بیش از ۱۲ هزار هنرمند در این رشتهها مجوز فعالیت دریافت کردهاند.