به گزارش خبرنگار ایرنا، مردم پاکستان همه ساله روز پنجم فوریه را به عنوان روز همبستگی با مردم کشمیر گرامی داشته و با برگزاری راهپیمایی در این روز، حمایت خود را از مردم کشمیر اعلام میکنند.
این روز از سوی دولت پاکستان در این کشور تعطیل رسمی اعلام شده است.
«عارف علوی» رئیس جمهوری و «عمران خان» نخست وزیر نیز امروز به منطقه آزاد جامو کشمیر (تحت کنترل این کشور) سفر کردند رئیس جمهوری پاکستان نیز در نشست ویژه مجلس ایالتی نمایندگان کشمیر سخنرانی کرد.
ژنرال «قمر جاوید باجوا» فرمانده ارتش پاکستان روز جمعه با انتشار پیامی با گرامیداشت روز ملی همبستگی با مردم کشمیر، بر لزوم حل و فصل مسالمت آمیز این مسئله براساس قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل تاکید کرد.
رئیس جمهوری و نخست وزیر پاکستان نیز با انتشار پیامهای جداگانه تحقق صلح و رفاه در منطقه را با حل اختلافات کشمیر امکانپذیر دانستند. آنان با اعلام تعهد از حمایت همه جانبه از مردم کشمیر، از جامعه جهانی خواستند که هند را به احترام به منشور حقوق بشر دعوت کنند.
رهبران سیاسی پاکستان نیز امروز طی حضور در راهپیمایی روز کشمیر در شهر اسلامآباد گفتند که این کشور به پشتیبانی سیاسی، اخلاقی و دیپلماتیک خود از مردم کشمیر در مبارزه برای حق تعیین سرنوشت خود، مطابق با قطعنامههای سازمان ملل ادامه میدهد.
آنان می گویند که رهبران آزادی کشمیر به دلایل نامشخص و غیر انسانی تهدید و از سوی نیروهای امنیتی هند بازداشت میشوند و دولت دهلی نو حتی اجازه ورود به رسانههای بین المللی، ناظران سازمان ملل و دیگر نهادهای مستقل حقوق بشر به منطقه جامو و کشمیر را نمیدهد.
نخست وزیر پاکستان همچنین از جامعه جهانی خواست تا با افزایش فشارهای خود به دولت هند از این کشور بخواهد تا به منشور حقوق بشر احترام گذاشته و دست از خشونت علیه مردم بیگناه کشمیر بردارد.
عملیات هوایی هند در خاک پاکستان در اسفندماه ۹۷، سرنگونی ۲ فروند جنگنده هندی توسط پاکستان، حادثه تروریستی بهمن ماه ۹۷ در منطقه «پولواما» علیه نیروهای هندی، لغو امتیازات ویژه منطقه جامو کشمیر از سوی دهلی و تصویب قانون اعطای شهروندی در هند، از جمله تنشهای سیاسی، دیپلماتیک و نظامی اخیر میان ۲ کشور به شمار میرود.
۵۵۰ روز پیش (۱۴ مرداد ۱۳۹۸) دولت هند تصمیم به لغو وضعیت خودمختاری نسبی و اختیارات ویژه منطقه جامو و کشمیر گرفت. طبق اصل ۳۷۰ قانون اساسی هند، این منطقه به جز در مسائل دفاعی و امور خارجی، در سایر موارد از اختیارات خاص برخوردار بود.
به گزارش ایرنا، در سال ۱۹۸۰ میلادی حزب جماعت اسلامی پاکستان به رهبری ˈقاضی حسین احمدˈ رئیس فقید این حزب، برای نخستین بار به عنوان روز همبستگی با مردم کشمیر را پایه گذاری کرد.
پس از آن دولت وقت پاکستان، این روز را به عنوان روز ملی و تعطیل رسمی اعلام کرد و از آن سال تا کنون، همه ساله مراسم روز ملی همبستگی با مردم کشمیر با راهپیمایی در شهرهای مختلف این کشور و نصب پلاکاردها و تصاویری در حمایت از مردم کشمیر، برگزار میشود.
عمران خان نخست وزیر پاکستان نیز امروز با حضور در شهر «کوتلی» واقع در کشمیر تحت نظارت این کشور، اعلام کرد که پاکستان از حمایتهای سیاسی و دیپلماتیک از مبارزات مردم کشمیر برای رسیدن آزادی و حق تعیین سرنوشت دست برنخواهد داشت.
وی گفت: صلح پایدار در منطقه تنها از طریق حل عادلانه مساله کشمیر قابل تحقق است و جامعه بین الملل باید نقش خود را در تحقق این مهم ایفا کند.
پس از استقلال پاکستان در ۲۲ مرداد ۱۳۲۶ شمسی (۱۴ اگوست ۱۹۴۷)، قرار بر این شد که تمامی مناطق مسلمان نشین کشمیر جزو خاک این کشور محسوب شود اما 'مهاراجا' پادشاه کشمیر اعلام کرد که سرزمین مسلمان نشین کشمیر جزو خاک هند است.
وی در ابتدا خواستار تشکیل دولت مستقل در کشمیر بود اما مردم این منطقه خواستار پیوستن به پاکستان و یا دولتی مسلمان نشین شدند که در نهایت این حاکم طی توافق نامهای کشمیر را به هند واگذار کرد و ریشه اختلاف میان هند و پاکستان را پدید آورد.
از سال ۱۹۴۷ تا کنون، موضوع کشمیر به عنوان یکی از اصلیترین مناقشات میان هند و پاکستان محسوب میشود و دولت پاکستان ضمن اعلام آمادگی برای انجام مذاکره با هند برای حل اختلافات میان دو کشور همسایه، در عین حال تاکید دارد که هرگونه مذاکره، منهای موضوع کشمیر را به رسمیت نخواهند شناخت و موضوع کشمیر حتما باید جزو اصلیترین محورهای مذاکره میان دو کشور باشد.