تهران – ایرنا – به دنبال سخنان شامگاه پنجشنبه رئیس جمهور آمریکا درخصوص توقف جنگ یمن، اعضای سنای آمریکا نیز فعال شده و از دولت بایدن خواستند تا اقداماتی علیه عربستان به دلیل نقشش در کمک به فرار سعودی‌های تحت تعقیب از آمریکا اتخاذ کند؛ این علاوه بر پرونده های دیگری است که روی میز «جو بایدن» قرار دارد.

از قرار معلوم سخنان بایدن در خصوص توقف جنگ یمن که هنوز اهداف و نتایج آن مشخص نیست، موجب تحرک اعضای سنای آمریکا شده و آنها از دولت بایدن درخواست نموده اند تا  اقداماتی علیه عربستان به دلیل نقشش در کمک به فرار سعودی‌های تحت تعقیب از آمریکا اتخاذ کند.

 سایت روزنامه عربی ۲۱ در این خصوص گزارش کرده که سناتورها «رون وایدن» و «جف مرکلی» در نامه‌ای به «آنتونی بلینکن»، از وزیر خارجه آمریکا درخواست نموده اند که کاری را که دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا انجام نداده، انجام دهد، که آن مجازات آل سعود به خاطر رفتارش است. این سناتورهای آمریکایی گفته اند که جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا از قصد خود برای اتخاذ موضع جدی‌تری درباره عربستان و اتخاذ اقداماتی علیه این کشور به دلیل زیرپا گذاشتن حاکمیت قانون سخن گفته است، اما چیزی که ما می‌خواهیم اثبات سخنان وی است.

درخواست سناتورها از بایدن بعد از آن صورت می‌گیرد که فاش شد بیش از ۲۰ دانشجوی عربستانی که در آمریکا در حال تحصیل بودند به شکل ناگهانی در زمان روبرو شدن با اتهامات جنایی از جمله قتل عمد ناپدید شدند و بعدا در عربستان دیده شدند.

دو روزنامه "Oregonian" و "Oreganlive" چاپ آمریکا در تحقیقات خود اعلام کرده اند که دفتر تحقیقات فدرال و وزارت امنیت داخلی آمریکا از مداخله دولت عربستان و کمک به شهروندانش برای فرار از آمریکا اطلاع داشتند، اما هیچ تلاشی برای متوقف کردن آن نکردند.

اعضای سنای آمریکا  در بیانیه مطبوعاتی خود اعلام کردند که قصد دارند قانونی را که اولین بار سال ۲۰۱۹ مطرح شد، دوباره مطرح کنند. براساس این قانون وزارت خارجه آمریکا باید گزارشی را به کنگره این کشور درباره مواردی که شاید دیپلمات‌های سعودی یا افراد وابسته به آن‌ها به شهروندان سعودی برای ترک آمریکا جهت فرار از پیگرد قانونی کمک کرده باشند، ارائه کند.

سفارت عربستان در واشنگتن هرگونه نقشی در کمک به شهروندان سعودی متخلف برای فرار از آمریکا را تکذیب کرده است.

دامنه سابقه اقدامات تروریستی و جنایتکارانه اتباع سعودی در آمریکا حتی تا پایگاه ها نظامی آمریکا نیز کشیده شده است، بطوری که محمد سعید شمرانی که از طرف نیروی هوایی عربستان سعودی برای شرکت در یک دوره آموزشی به پایگاه پنساکولا اعزام شده بود،  دسامبر ۲۰۱۹ سه آمریکایی را به ضرب گلوله کشت و هشت نفر از جمله دو افسر پلیس را زخمی کرد. او خود با شلیک ماموران پلیس کشته شد.

یکی دیگر از پرونده های مهم که در طول سال های اخیر بلاتکلیف مانده مربوط به قضیه حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ و نقش عوامل سعودی در این پرونده می باشد، پرونده ای که دونالد ترامپ آن را مسکوت گذاشت و معلوم نیست جو بایدن با آن چه برخوردی می کند و آیا حق کشته شدگان این حادثه و بازماندگان آن اعاده خواهد شد؟

در دوران ترامپ فشار وی به دادستان‌ کل آمریکا به حدی بود که او مجبور شد اعلام کند که اسناد مرتبط به دست‌ داشتن عربستان سعودی در حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در اختیار خانواده قربانیان این حادثه قرار نخواهد گرفت.

آمریکایی‌ها بارها اعلام کرده‌اند که گزارش‌های بیشماری وجود دارد که سران عربستان به گروه تروریستی القاعده در اجرای حملات ۱۱ سپتامبر کمک کرده‌اند.

یکی دیگر از پرونده هایی که تیم بایدن در عربستان بر روی آن متمرکز شده، مربوط به موضوع حقوق بشر در این کشور به ویژه در دوران ولیعهدی "محمد بن سلمان" است، موضوعی که دقیقا همزمان با دوران ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" و با چشم‌پوشی و همراهی وی انجام شد. از جمله اقداماتی که رییس جمهوری آمریکا و هیات حاکمه آن چشم‌های خود را در مقابل آن بستند، قتل فجیع "جمال خاشقچی" خبرنگار عربستانی در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه در دهم مهرماه ۱۳۹۷ بود که به دستور مستقیم بن سلمان انجام شد.

پرونده دیگری که رئیس‌جمهوری آمریکا به عربستان گیر داده موضوع پایان جنگ یمن است؛ بایدن در سخنرانی خود در شامگاه پنجشنبه از جنگ یمن به عنوان «فاجعه راهبردی» یاد و ادعا کرده که «به حمایت آمریکا از عملیات‌ تهاجمی (ائتلاف عربی _ آمریکایی) در یمن از جمله فروش تسلیحات خاتمه خواهد داد».

نکته مهمی که تحلیلگران مسایل منطقه به آن تاکید دارند این است که، افکار عمومی جهان آنقدر نسبت به دولت آمریکا بی اعتماد می باشد که کسی هنوز نمی تواند ادعاهای مقامات آمریکا درباره برخورد با رژیم سعودی را باور کند، بی اعتمادی که در دوران دونالد ترامپ چندین برابر شده است.

موضوع و نکته بعدی دلارهای مفت آل سعود می باشد، این دلارهای نفتی آنقدر برای مقامات آمریکا شیرین است که آنها نیز شاید نتوانند همانند ترامپ در مقابل باج های آل سعود مقاومت کنند؛ حال باید صبر کرد و دید که در روزها و ماه های آینده دولت بایدن چگونه با پرونده های مفتوح رژیم سعودی در منطقه، داخل آمریکا و در خود عربستان برخورد خواهد کرد؟ آیا او نیز همانند ترامپ و دیگر روسای جمهور آمریکا چشمان خود را در مقابل پول و لابی و فشارهای شدید آل سعود  خواهد بست؟