مشهد- ایرنا- شهروند تبریزی و استاد بازنشسته دانشگاه نخستین کتاب چاپ‌ سنگی ایران را که یک جلد قرآن کریم با قدمت ۱۹۳ سال است وقف کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی کرد.

به گزارش روز جمعه پایگاه خبری آستان قدس رضوی، مسوول امور ارزشیابی نسخ خطی آستان قدس رضوی گفت: در ایران اولین کتاب‌های چاپ سربی در سال ۱۲۳۳ چاپ شده و نخستین کتاب چاپ سنگی نیز در سال ۱۲۴۹ قمری در تبریز به چاپ رسیده که همین جلد قرآن است.
سیدمحمدرضا فاضل هاشمی افزود: در انتهای این قرآن کتابت شده که در زمان فتحعلی‌شاه و ولایت عهدی عباس‌میرزا، محمدصالح شیرازی به روسیه می‌رود و آنجا صنعت چاپ را به تبریز منتقل می کند.
وی به بخشی از این متن اشاره کرد و ادامه داد: در این متن آمده است "صنعت انطباع جدید را در آن ملک دیده، اسباب و اثاث آن را به دارالسلطنه تبریز حمل و نقل نمود، تیمناً و تبرکاً اول نسخه‌ای که به تاریخ ۲۵ شهر رمضان ۱۲۴۹ از دارالانطباع بیرون آمد، کلام‌الله مجید ربانی است".
فاضل هاشمی افزود: این نسخه به خط خوشنویس مشهور وقت، محمدحسین‌بن میرزا محمد تبریزی کتابت و سرسوره‌ها به سرخی و دست‌نویس کتابت شده و تمامی اوراق قرآن نیز به صورت دستی به رنگ سرخ و لاجورد جدول‌بندی شده است. همچنین در حاشیۀ صفحات این قرآن، توضیحاتی در باره آیات از نظر صرف و نحوی و معنی نوشته شده است.
استاد بازنشستۀ دانشگاه تبریز و واقف این اثر نیز گفت: این نسخه متعلق به پدربزرگ پدربزرگم بوده است و دست‌نوشته‌های پدربزرگمان میرحسین جنابی که روحانی تبریز و خوشنویس بود نیز در آن دیده می‌شود.
جواد پورعلی افزود: از آنجا که من و همسرم، دخترعمو پسرعمو هستیم، این نسخه به عمو و از ایشان به همسرم رسیده بود و ایشان نذر حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) کرد.
وی ادامه داد: از آنجا که خبر داشتیم بهترین و قدیمی‌ترین قرآن‌ها در کتابخانۀ حضرت امام رضا (ع) است، همسرم نیت کرد این کتاب را وقف کتابخانۀ رضوی کند تا نسل آینده ببینند پیشینیان تا چه اندازه به قرآن و چاپ آن اهمیت می‌دادند.
کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی بیش از ۲۶ هزار نسخه قرآن و جزوات قرآنی خطی و چاپ‌سنگی در اختیار دارد و یکی از بزرگترین مخازن نسخ قرآن کریم در دنیا به شمار می‌رود.