حجت الاسلام سید جلال حسینی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگاران افزود: ۳۰ میلیون منبع مطالعاتی از جمله کتاب چاپی، خطی، سنگی، سمعی، بصری، اسنادی و مطبوعاتی در این سازمان وجود دارد. همچنین یک کتابخانه وابسته در هند و ۵۸ کتابخانه وابسته در سایر نقاط کشور داریم.
وی ادامه داد: در برنامه پنج ساله ما که از سال آینده آغاز میشود محوریت بر بیانیه گام دوم انقلاب و بر مبنای تحقق مرجعیت علمی آستان قدس رضوی است.
رییس سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی حوزه وقف کتاب و آثار علمی و فرهنگی را بسیار مهم دانست و گفت: در سال ۹۷، ۲۲۰ هزار و پارسال ۳۲۳ هزار و طی ۱۰ ماه اخیر، ۸۰۲ هزار اثر چاپ سنگی، مطبوعات و منابع دیجیتال را به ارزش ۱۳۰ میلیارد ریال از طریق وقف جذب کردیم.
حسینی افزود: مقام معظم رهبری بزرگترین اهدا کننده کتاب و نسخ ارزشمند به این کتابخانه هستند به گونه ای که در گنجینه موزههای آستان قدس رضوی یک موزه هم به نام هدایای رهبری ایجاد شده است.
وی در خصوص اهمیت ثبت جهانی آثار فرهنگی و ملی اظهار داشت: امسال تاکنون توانستیم ۱۵ اثر از آثار موجود از جمله ضریح فولادی، سکههای ولایتعهدی و لوح عباسی را در حافظه ملی به ثبت برسانیم و برای سال آینده ۲۰ اثر دیگر را در برنامه داریم.
رییس سازمان کتابخانهها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، زیارت را میراثی مذهبی برشمرد و گفت: مقدمات ثبت جهانی این میراث ارزشمند فرهنگی و دینی آماده شده است.
حسینی افزود: برگزاری سه شنبههای فرهنگی هم یک ابتکار و نوآوری در جهت معرفی آثار مهم کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی است که تاکنون ۷۴ نشست آن برگزار شده است.
وی با اشاره به لزوم نگهداری مناسب آثار فرهنگی گفت: به زودی ۹ هزار متر مربع به مساحت مخازن نگهداری اسناد خطی و سنگی با استانداردهای جهانی افزوده خواهد شد و ۲ کتابخانه هم در مشهد با زیربنای ۲۵۰ متر مربع یکی در شهرک رضوی و دیگری در بلوار شهید نامجو افتتاح می شود.
رییس سازمان کتابخانهها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، در خصوص اقدامات انجام شده در دوره کرونا هم گفت: راه اندازی "پیک دانش" یکی از این اقدامات است که بر اساس آن به مراجعه حضوری به کتابخانه نیازی نیست و تلفنی و یا در فضای مجازی کتاب را سفارش میدهند و آن را در منزل دریافت میکنند.
حسینی با اشاره به ایام دهه فجر افزود: در جهت ترویج فرهنگ مطالعه و در دسترس پذیر کردن کتاب برای مردم با اولویت قرار دادن مناطق محروم اهدا و امانت کتاب را در دستور کار قرار دادیم و ۲۰ هزار جلد کتاب را به ۱۲ مرکز اهدا کردیم. همچنین ۱۵ هزار نسخه کتاب به نهاد کتابخانههای عمومی خراسان شمالی برای تجهیز ۶۲ کتابخانه این استان اهدا شد.
وی با بیان این که کتابخانه سیار آستان قدس هم ۲۵۲ هزار نسخه به ۵۲۰ مرکز اهدا کرده است افزود: از ابتدای امسال ۵۲ هزار کتاب در اختیار۲۳ سازمان و نهاد فرهنگی به صورت اهدایی یا امانت بلند مدت قرار داده شده است.
رییس سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: حوزه دیجیتال یکی از گزینههای فعال است که پایگاه تخصصی انقلاب اسلامی در سامانه با ۲۰ هزار منبع چاپی، مقاله، عکس و بریده جراید با موضوع انقلاب اسلامی در دسترس پژوهشگران قرار گرفته، همچنین پایگاه تخصصی نشریات دیجیتال خراسان با ۱۵ هزار نشریه در ۲۸۰ عنوان مربوط به خراسان ثبت شده و آماده رونمایی است.
حسینی افزود: کتابخانه دیجیتال هم با هدف بهینه سازی خدمات دیجیتال و رفع نیاز کاربران در شرایط کرونایی آذر امسال ایجاد شد و فایل مقالات را در دسترس علاقه مندان قرار میدهد. همچنین از طریق سامانه الکترونیک منابع کتابخانه دیجیتال هم مورد توجه قرار گرفت و در این طرح بیش از ۱۰ هزار کتاب فارسی و عربی درخواست و نسخه دیجیتال در اختیار آنها قرار میگیرد.
وی ادامه داد: در راستای برقراری تعاملات بینالمللی شعار ما دیپلماسی کتاب است و در این راستا میتوانیم با محور کتاب در جهت ارتقای فرهنگ اسلامی - ایرانی خود و تحقق بیانیه گام دوم با مراکز علمی و پژوهشی دنیا تعامل کنیم و در این راستا مقدمات امضای چند تفاهم نامه با موزه مونیخ، سوییس و لوور فرانسه و روسیه فراهم شده است و این کار کمک میکند کتابخانه آستان قدس رضوی از لحاظ علمی و فرهنگی ارتقا یابد.
رییس سازمان کتابخانهها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: سال گذشته میلادی در راستای شعار بین المللی "موزهها زندهاند" با توجه به شرایط کرونایی، موزه آستان قدس رضوی با یک حرکت و جهش در عرصه فضای مجازی به عنوان موزه برتر از سوی شورای بین المللی موزهها انتخاب شد.
حسینی با بیان این که کتابخانه آستان قدس رضوی یک قطب فرهنگی و علمی در کشور است افزود: معتقدیم اینجا میتواند پایگاه و مدیریت نظری و عملی برای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب باشد چرا که پایه و اساس همه تحولات مبتنی بر تعالی فرهنگی است و این امر مبتنی بر ترویج کتاب و کتابخوانی است.
در مراسم پایانی این نشست ماشاءالله شاهمرادیزاده بازیگر سینما ۷۲ گیگابایت مصاحبه تصویری از خاطرات خود از سال ۱۳۴۸ تا سال ۱۳۶۳ را به مرکز اسناد آستان قدس رضوی اهدا کرد.
نظر شما