مشهد- ایرنا- فرماندار کلات گفت: تکمیل عملیات گازرسانی و واگذاری انشعاب مصرف به ساکنان ۲۱ روستای دارای بیشتر از ۲۰ خانوار جمعیت از مجموع ۴۹ روستای این شهرستان مرزی آخرین مراحل را طی می‌کند.

مهدی ناصری روز یکشنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: یکی از چهار طرح گازرسانی روستایی شهرستان مرزی کلات واقع در شمال شرقی خراسان رضوی اخیرا به میمنت دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی تکمیل شد و ساکنان روستاهای مشمول آن هم‌اینک از خدمات شبکه سراسری گازرسانی برخوردار شده‌اند. 

وی ادامه داد: همچنین عملیات اجرایی دو طرح گازرسانی دیگر به چهار روستای "کالو، کرناوه، حمام قلعه و جلیل‌آباد" با هزینه بر ۵۰ میلیارد ریال در شهرستان کلات در حال انجام است. 

فرماندار کلات بیشترین فعالیت شرکتهای پیمانکار حوزه گازرسانی را در خراسان رضوی مربوط به این شهرستان ذکر و بیان کرد: گازرسانی به ۹ روستای واقع در منطقه کوهستانی شمال کلات نیز در قالب طرح مجزای دیگری با ۱۷۰ میلیارد ریال در دست اجرا قرار دارد. 

وی گفت: شمار روستاهای برخوردار از مزایای شبکه سراسری گازرسانی در شهرستان کلات که تا پیش از دهه فجر امسال تنها پنج مورد بود با تکمیل طرحهای در دست اجرا و در صورت تامین اعتبار پیمانکاران، افزایشی چشمگیر خواهد یافت.

تاکنون شهرهای کلات و زاوین با مجمع جمعیت ۱۲ هزار نفر در این شهرستان مرزی گازرسانی شده‌اند. 

مرکز شهرستان ۳۸ هزار نفری کلات در فاصله ۱۵۵ کیلومتری شمال شرق مشهد واقع است. کلات مرکب از دو بخش "مرکزی و زاوین" ۶۸ روستا دارد. ۲۷ هزار نفر از جمعیت این شهرستان ساکن روستاها هستند. کلات از سمت شمال و شرق هم مرز با جمهوری ترکمنستان است.

کلات بخاطر منابع آبی سرشارش شامل ۵۶۰ دهنه چشمه، ۱۶ رشته قنات، سد بتنی ۴۱ متری زاوین و رودخانه‌های متعدد شاهد رونق کشاورزی در ۲۲ هزار هکتار مزرعه، باغداری در سطح شش هزار هکتار باغ و دامپروری با ۳۹۵ هزار راس دام است. هفت هزار و ۵۹۵ بهره‌بردار که چهار هزار و ۳۱۸ نفر از آنها پرورش‌دهنده دامهای سبک هستند در مجموع ۲۸ هزار زمین را در کلات زیر کشت انواع محصولات زراعی و باغی برده‌اند.

بخش کشاورزی این شهرستان با تولید سالانه ۵۱ هزار تن انواع محصول که "گندم، جو، کنجد، گردو و سیب" عمده‌ترین آنها هستند در تولید آبی "برنج و ماش" و تولید دیم "گندم، عدس، کنجد، نخود، فندق، گردو، پسته، انجیر و تمشک" رتبه‌های نخست تا سوم را در میان ۳۰ شهرستان استان خراسان رضوی دارد.

ارزش ناخالص اقتصادی تولیدات بخش کشاورزی این شهرستان ۱.۵ درصد از کل استانی این شاخص را با جایگاه بیست و پنجم در میان شهرستانهای خراسان رضوی به خود اختصاص داده است.

بخش صنعت کلات هم داری ۲۴ واحد تولیدی مربوط به صنایع تبدیلی است که در حوزه لبنیات، برنجکوبی، روغنگیری و بسته‌بندی حبوبات فعالند.

این شهرستان در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری نیز با ۲۸ اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی، پنج رشته فعال صنایع دستی شامل "دوخت لباس محلی، نواربافی، گلیم‌بافی، حوله‌بافی ابریشم‌بافی" که نوار و ابریشم‌بافی آن به عنوان آثار معنوی ثبت شده‌اند و همچنین چهار روستای هدف گردشگری در این عرصه، خطه‌ای غنی محسوب می‌شود. "عمارت خورشید، مسجد کبود، بند و کتیبه نادری، برج ارغونشاه و موزه مردمشناسی" مهمترین بناها و آثار تاریخی این شهرستان با قدمتی ۸۰۰ ساله هستند. دیگر آثار تاریخی کلات شامل "کاخ، مسجد، سد، برج، آب‌انبار، قلعه، دروازه، حمام، رباط، تپه و آرامگاه" است.

طبیعت سرسبز کلات هم با "منطقه ییلاقی لایین، آبشارهای گرم، قره‌سو و ارتکند و نیز رودخانه زاوین" مقصدی جذاب برای مشتاقان گردشگری طبیعت و دوستداران محیط زیست محسوب می‌شود.