خرم‌آباد - ایرنا - هر آمدنی رفتنی دارد، دفترچه تامین اجتماعی هم که یک روز وسیله دریافت خدمات درمانی بود، امروز اول اسفند ساز خداحافظی با بیمه شدگان را کوک کرد.

به گزارش ایرنا خداحافظی با دفترچه های درمان تامین اجتماعی از اول امروز اول اسفند رقم خورد و در مراکز تامین اجتماعی و بیمارستان ها، مراکز درمانی و مطب ها تنها می توان با ارائه کارت ملی و یا برگ اول دفترچه خدمت دریافت کرد.

از دیرباز دفترچه های درمانی بیمه تامین اجتماعی برای همه دارای اعتبار و ارزش فراوانی بود چرا که داشتن دفترچه به مثابه سندی برای هزینه های درمانی مردم محسوب می شد اما امروزه دنیای الکترونیک اعتبار این دفترچه ها را هم ساقط کرد.

امروز اول اسفندماه همزمان با سراسر کشور دفترچه های درمانی تامین اجتماعی در مراکز ملکی (وابسته به تامین اجتماعی) و مراکز غیرملکی ( مراکز طرف قرارداد) برای ارائه خدمت به بیمه شدگان و مستمری بگیران این سازمان حذف و تنها با ارائه کد ملی خدمات درمانی به همه افراد تحت پوشش این سازمان ارائه می شود .

در استان لرستان نیز همزمان با سراسر کشور این موضوع عملیاتی و همین موضوع باعث شده است که زیرساخت های الکترونیکی برای ارائه خدمات بهتر به بیمه شدگان و مستمری بگیران تحت پوشش تامین اجتماعی فراهم شود.

جمعیت بیمه شدگان اصلی تامین اجتماعی در لرستان ۲۲۱ هزار نفر و با احتساب اعضای خانواده ۶۵۰ هزار نفر هستند، ۸۰ هزار مستمری بگیر اصلی در سه حوزه بازنشستگان، بازماندگان و ازکارافتادگان با حدود ۲۵۰ هزار نفر افراد تحت پوشش نیز از خدمات این سازمان بهره مند هستند که در مجموع بیش از ۹۰۰ هزار نفر در در قالب اصلی و تبعی تحت پوشش تامین اجتماعی لرستان قرار دارند.

این ۹۰۰ هزار نفر اکنون پرونده سلامت الکترونیک دارند و با مراجعه به هر مرکز درمانی خصوصی و دولتی می توانند خدمات خود را بدون دفترچه دریافت کنند، ضمن اینکه اکنون طبق اعلام تامین اجتماعی دفترچه های در دست مردم تا زمانی که آخرین برگ آن استفاده شود، دارای اعتبار است و در صورتی که مرکزی هنوز از این خدمت به صورت الکترونیکی استفاده نمی کند می تواند تا زمانی که مشکلات ناشی از آن حل شود، از این دفترچه ها برای ارائه خدمت استفاده کنند.

امین بهاروند مدیر درمان تامین اجتماعی لرستان در این باره گفت: چاپ دفترچه های تامین اجتماعی از اول اسفند ماه سال جاری متوقف و از این تاریخ به بعد ارائه خدمت در زمان مراجعه به پزشک و موسسات تشخیصی درمانی با ارایه کارت ملی، شناسنامه و یا جلد دفترچه درمانی میسر است.

وی ادامه داد: با توجه به فراهم شدن امکان ارائه خدمات ویزیت، تجویز دارو، پاراکلینیک شامل آزمایشگاه تشخیص طبی، تصویربرداری، فیزیوتراپی و دیگر خدمات، در بستر الکترونیک برای تمامی پزشکان و ارائه ‌کنندگان خدمات تشخیصی و درمانی، چاپ دفترچه‌های درمانی جدید از اول اسفند ماه سال ۱۳۹۹ متوقف شد.

وی اضافه کرد: بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی هنگام مراجعه به مراکز درمانی باید توجه کنند در زمان مراجعه به پزشک و موسسات تشخیصی و درمانی، الزامی به ارائه دفترچه درمانی از سوی بیمار نیست.

بهاروند گفت: تمامی بیمه‌شدگان و مستمری بگیران اصلی و تبعی کارگزین برخط (آنلاین) برای تسهیل دریافت خدمات درمانی می‌توانند با مراجعه به سایت این سازمان به نشانی  eservices.tamin.ir نسبت به ایجاد حساب کاربری، تکمیل مشخصات هویتی و درج شماره تلفن همراه خود در این درگاه اقدام کنند.

وی اظهار داشت: همچنین تمامی بیمه‌شدگان و مستمری بگیران اصلی و تبعی، قبل از مراجعه به مراکز درمانی می‌توانند نسبت به استعلام استحقاق درمان از طریق یکی از روش‌های زیر اقدام و از پوشش بیمه درمان خود اطمینان حاصل کنند که برای این موضوع نیز پنج روش پیش بینی شده است.

وی ادامه داد: روش اول ، مراجعه به سایت medical.tamin.ir، ورود کدملی و مشاهده وضعیت پوشش بیمه درمان، روش دوم، شماره‌گیری #۱۴۲۰*۴* ، انتخاب گزینه یک (استعلام اعتبار درمانی)، و روش سوم، شماره‌گیری #۱*۱۴۲۰*۴* ، ورود کدملی و مشاهده وضعیت پوشش بیمه درمان است.

بهاروند افزود: روش چهارم استفاده از نرم افزار تلفن همراه، مراجعه به سایت pwa.tamin.ir، و روش پنجم نیز شماره‌گیری #۱۶۶۶* ، انتخاب گزینه یک (استحقاق‌سنجی)، ورود کدملی و مشاهده وضعیت پوشش بیمه درمان است.

وی تصریح کرد: در مواردی که بیمه‌شده بر اساس نتایج دریافتی از روش‌های فوق یا اعلام مراکز درمانی، فاقد استحقاق درمان است، در صورت  اعتراض می‌تواند موضوع را از طریق سامانه ۱۴۲۰ پیگیری کند.

وی اظهار داشت: تمامی بیمه شدگان در صورت ایجاد حساب کاربری می‌توانند خلاصه سوابق درمانی خود را با مراجعه به سامانه eservices.tamin.ir در پنجره (منوی) مخصوص بیمه شدگان ملاحظه کنند.

مدیر درمان تامین اجتماعی لرستان افزود: تمامی پزشکان اعم از طرف قرارداد و غیر طرف قرارداد، می‌توانند با ثبت‌نام در سامانه نسخه الکترونیک این سازمان (ep.tamin.ir) و دریافت نام کاربری، نسبت به نسخه نویسی الکترونیک اقدام کنند.

بهاروند اظهار داشت: در صورت مراجعه بیمار به پزشک طرف قرارداد، پزشک پس از احراز هویت، ثبت شماره تلفن همراه متعلق به بیمار و انجام معاینه، نسبت به ثبت خدمات پزشکی (اعم از انجام ویزیت، تجویز دارو و سایر خدمات تشخیصی و درمانی) در سامانه نسخه الکترونیک اقدام می‌کند.

وی تصریح کرد: در صورت مراجعه بیمار به پزشک طرف قرارداد، چنانچه امکان استفاده از سامانه‌های الکترونیک به هر دلیل (قطع اینترنت یا سامانه نسخه‌نویسی) میسر نباشد پزشک، پس از احراز هویت بیمار با استفاده از کارت ملی‏، شناسنامه‏، دفترچه درمانی و استعلام برخورداری وی از استحقاق درمان ، نسبت به معاینه و تجویز در سرنسخه مخصوص مطب‌‏ یا مرکز درمانی  اقدام ‌می‌ کند.

بهاروند ادامه داد:  پزشکان غیرطرف قرارداد نیز همانند پزشکان طرف قرارداد می‌توانند با اتصال به سامانه‌های الکترونیک سازمان یا سامانه‌های مورد استفاده خود، نسبت به نسخه‌نویسی الکترونیک اقدام نمایند و در صورت نبود امکان استفاده از سامانه‌های الکترونیک، پزشک می‌تواند دستور پزشکی را در سرنسخه مخصوص مطب یا موسسه در یک برگ تجویز کند و تحویل بیمار دهد.

وی تاکید کرد: در صورت نبود امکان نسخه‌نویسی الکترونیک، بیمار می‌تواند نسخه کاغذی پزشک معالج را به داروخانه‌ها و یا موسسات پاراکلینیک طرف قرارداد ارائه و خدمات مورد نیاز خود را دریافت کند و تمامی خدمات تشخیصی و درمانی تجویز شده توسط پزشک به صورت نسخه الکترونیک و یا کاغذی به استناد کدملی در پرونده سلامت شخص بیمه‌شده ثبت می‌شود.

مدیر درمان تامین اجتماعی لرستان گفت: به همین منظور پرونده سلامت بیمه شدگان تحت پوشش این سازمان از این پس الکترونیکی است اما افرادی که دفترچه های آنها دارای برگه و اعتبار است می توانند از آن استفاده کنند، و پس از آن کارت ملی، شناسنامه برای افراد زیر ۱۸ سال فاقد کارت ملی و همچنین جلد دفترچه درمانی در اختیار مبنای پذیرش توسط مراکز درمانی خواهد بود.

بهاروند افزود: افزایش دقت، کاهش خطاهای کاربری در نسخه پیچی، صیانت از محیط زیست و حفظ درختان با حذف استفاده از کاغذ و سرعت بخشیدن به امور از مهمترین مزایای این طرح است.

وی در ادامه اضافه کرد: به طور معمول بیماران در سیستم کاغذی نتایج همه آزمایش‌ها را نگهداری نمی کنند و پرونده کاملی ندارند، اما اکنون فرصت خوبی برای تشکیل پرونده الکترونیک سلامت به دست آمده که یک کار ملی بزرگ است.

وی خاطرنشان کرد: مردم نیز باید بدانند قرار نیست اتفاق نگران کننده ای رخ بدهد، چراکه تاکنون با دفترچه به مراکز درمانی مراجعه می کردند و اکنون می توانند با کارت ملی، شناسنامه و یا جلد دفترچه درمانی اقدام کنند.

منوچهر گودرزی سرپرست اداره کل تامین اجتماعی لرستان نیز گفت: با حذف دفترچه های درمان تامین اجتماعی از اول اسفند، الزامی به ارائه دفترچه  از سوی بیمار نیست اما ارائه جلد دفترچه درمانی برای برخورداری از خدمات تشخیصی و درمانی توسط اتباع خارجی ضروری است.

وی افزود: همچنین ارائه خدمات درمانی به نوزاد فاقد کدملی تا زمان صدور شناسنامه و اختصاص کدملی به نوزاد از طریق کد ملی مادر حداکثر تا یک ماه پس از تولد انجام می شود.

سرپرست اداره کل تامین اجتماعی لرستان خاطرنشان کرد: تمامی بیمه شدگان و مستمری بگیران اصلی و تبعی باید قبل از مراجعه به مراکز درمانی، نسبت به استعلام استحقاق درمان از طریق یکی از روش های الکترونیکی اقدام و از پوشش بیمه درمان خود اطمینان حاصل کنند.