تهران-ایرنا- بر اساس یک گزارش مورد حمایت سازمان ملل، در سال ۲۰۱۹ میلادی حدود یک پنجم (۱۷ درصد) از کل مواد غذایی تولید شده در سراسر جهان دور ریخته شد که مقدار آن، ۹۳۱ میلیون تن تعیین شده است. این میزان تقریباً با ۲۳ میلیون کامیون با ۴۰ تن بار و یا با اندازه محیط زمین ضرب در هفت، برابر است.

به گزارش روزنامه دیلی میل، «برنامه محیط زیست سازمان ملل» و مؤسسه خیریه انگلیسی «ورپ» در گزارشی موسوم به «شاخص پسماند غذا ۲۰۲۱» این آمارها را منتشر کرده اند. این گزارش هم زمان با تلاش‌ های جهانی برای نصف کردن میزان ضایعات غذایی تا سال ۲۰۳۰ ارائه شده است.

این گزارش که جامع ترین ارزیابی انجام شده تا به امروز است، برای حمایت از تلاش های جهانی به منظور دستیابی به هدف توسعه پایدار سازمان ملل متحد برای کاهش ضایعات مواد غذایی تا سال ۲۰۳۰ تهیه شده است.

این گزارش نشان داد ۱۱ درصد از کل مواد غذایی فروخته شده به مصرف کنندگان در سال ۲۰۱۹ در خانه ها هدر رفته است. این رقم برای رستوران ها پنج درصد و فروشگاه های مواد غذایی ۲ درصد است.

به گفته محققان،  ۱۰ درصد از گازهای گلخانه‌ای انتشار یافته در جهان تنها از چرخه تولید مواد غذایی که دور ریخته می‌شوند به وجود می‌آید. این چرخه، کودهای شیمیایی و تراکتورهای گازوئیل‌سوز را نیز شامل می‌ شود.

بر اساس این گزارش، مواد غذایی که تنها در خانه ها دور انداخته می شود، به طور متوسط به ازای هر نفر ۷۴ کیلوگرم در سال است. مقدار زباله های خوراکی در انگلیس، حدود هشت وعده غذایی به ازای هر خانوار در هر هفته است.

همچنین بر اساس این گزارش، بخشی از غذا در مزارع و در زنجیره های تأمین از بین می رود. در واقع به طور کلی یک سوم غذاها هرگز خورده نمی شوند. این زباله ها به تلاش برای کمک به میلیاردها انسان گرسنه و یا افرادی که توانایی داشتن یک رژیم غذایی سالم را ندارند و نیز به محیط زیست، آسیب می رساند.

از سوی دیگر ضایعات مواد غذایی، حدود ۱۰ درصد از انتشار گازهای گلخانه ای را در شرایط بحرانی آب و هوا موجب می شود. کشاورزی فشرده دلیل اصلی بحران تنوع زیستی و آلودگی جهانی است؛ بطوری که اگر زباله های غذایی یک کشور در نظر گرفته شود، پس از آمریکا و چین، زباله های غذایی در جایگاه سومین عامل انتشار گازهای گلخانه ای قرار می گیرند.

محققان می گویند کاهش ضایعات مواد غذایی یکی از ساده ترین راه ها برای کاهش تأثیرات زیست محیطی انسان ها است، اما این پتانسیل به طور گسترده ای مغفول مانده است.

پیش از این تصور می شد  معضل زباله های غذایی بیشتر بر کشورهای ثروتمند تأثیرگذار باشد، اما گزارش سازمان ملل نشان داد که میزان زباله در همه کشورها به طرز شگفت انگیزی مشابه است، اما این میزان در فقیرترین کشورها کم است.

محققان می گویند هیچ کس به قصد دور ریختن، غذا خریداری نمی کند و مقادیر کمی که هر روز دور انداخته می شود ممکن است ناچیز باشد. بنابراین افزایش آگاهی مردم در مورد زباله ها مهم است.