تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۸:۴۸

تهران- ایرنا- دولت پیشین آمریکا از برجام خارج شده و به تعهداتش عمل نکرده است. اما اکنون دولت بایدن به گونه‌ای وانمود می‌کند که گویا این ایران بوده که در برجام عهدشکنی کرده و حالا باید با دیپلماسی به اجرای کامل تعهدات خود بازگردد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه آمریکا تاکنون چندین بار تکرار کرده که مسیر دیپلماسی درخصوص مذاکرات هسته ای با ایران باز است. به تازگی وزارت امور خارجه آمریکا در صفحه رسمی خود در توئیتر اظهاراتی را از آنتونی بلینکن وزیر امورخارجه این کشور در رابطه با برجام منتشر کرده است. در این توئیت آمده است: وزیر خارجه بلینکن در رابطه با مذاکرات هسته ای با ایران گفت، ما به روشنی مشخص کرده‌ایم که مسیر دیپلماسی باز است. توپ در زمین ایران است که تصمیم گیری کند موافق است یا خیر.

در درجه نخست سخنان وزیر امور خارجه آمریکا در مورد بازبودن درهای دیپلماسی باید با اقدام عملی همراه باشد و از سوی دیگر انداختن توپ در زمین ایران نشان می‌دهد مقامات دولت بایدن منتظرند که ایران قدم اول را در بازگشت به برجام بردارد. به طور قطع ایران موافق دیپلماسی است اما مقامات کشورمان بارها اعلام کرده اند بازگشت به برجام و لغو تحریم‌ها از سوی آمریکا اولین قدم در راستای آغاز دیپلماسی است.

حسن روحانی، رئیس جمهوری کشورمان روز ۱۴ اسفند در مراسم بهره برداری از طرح‌های ملی وزارت کشور گفت: آنها که می‌خواهند مسائل را از طریق دیپلماسی حل کنند باید بدانند که راه آن برداشتن تحریم است، آنچه مانع دیپلماسی است، تحریم شماست، وقت را تلف نکنید. اتلاف وقت و امروز و فردا کردن به نفع هیچ کس نخواهد بود، اگر وقت تلف شود و فرصت از دست برود، مسئول مستقیم آن آمریکا خواهد بود.

روحانی با بیان اینکه اگر دولت جدید آمریکا بخواهد اشتباهات دولت قبلی را جبران کند، راه را پیش روی او باز گذاشته‌ایم، گفت: بعضی دوستان می‌گفتند آمریکا ابتدا باید خسارت‌هایی را که به ملت ایران زده، جبران کند، البته آمریکا بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار به ایران خسارت زده است، اما گفتیم فعلاً مطالبه خسارت را برای مرحله بعدی می‌گذاریم، ابتدا با لغو تحریم و عمل به تعهدات حسن نیت خود را نشان دهند.

اخیرا جوسپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چندی پیش از جانب سه کشور اروپایی حاضر در قرارداد هسته‌ای با ایران، از مقامات تهران و واشنگتن خواست تا در نشستی غیررسمی درباره برجام گفت و گو کنند.  بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا گفته بود کشورش این دعوت را می‌پذیرد. اما محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز شنبه ۲ اسفند گفت: ما تنها زمانی وارد مذاکره می‌شویم که تحریم‌ها لغو شود و رفتار آمریکا تغییر کند.

مقامات آمریکایی به گونه ای رفتار می کنند که گویی به تمامی تعهدات برجامی خود عمل کرده‌اند و فراموش کرده اند که این دولت آمریکا در دوران ترامپ بود که از برجام خارج شد و به گونه ای وانمود می‌کنند که این ایران بوده که در برجام عهدشکنی کرده و حالا باید با دیپلماسی، به اجرای کامل تعهدات خود بازگردد. قطعا ایران در برجام طلبکار است و آمریکا و ‌تروئیکای اروپایی در این پرونده به کشورمان بدهکار هستند. مسئله اصلی در برجام، نه بازگشت ایران به تعهدات، بلکه لغو تحریم‌ها توسط آمریکا و پایبندی کامل اروپا به تعهدات برجامی خود است.

رهبر معظم انقلاب روز ۱۹ دی ماه گفتند: «این بحث را مطرح می‌کنند که آمریکا به برجام برگردد یا برنگردد؟ جمهوری اسلامی هیچ اصرار و عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد، بلکه مطالبه منطقی ما رفع تحریم‌ها و بازگرداندن حق غصب‌شده ملت است که این وظیفه آمریکا و اروپایی‌های دنباله‌رو آن است. اگر تحریم‌ها برداشته شد بازگشت آمریکا به برجام معنا می‌دهد البته مسئله خسارت‌ها که جزو مطالبات ما است در مراحل بعدی دنبال خواهد شد، اما بدون رفع تحریم‌ها بازگشت آمریکا به برجام حتی ممکن است به ضرر کشور هم باشد... عمل کردن جمهوری اسلامی به همه تعهدات خود در شرایطی که طرف مقابل به همه تعهدات خود عمل نمی‌کند، بی‌معنی است. البته اگر آنها به تعهدات خود بازگردند ما نیز برمی‌گردیم، همچنان‌که بنده از ابتدای برجام گفتم اقدامات باید به‌صورت متناظر و کار و تعهد آنها در مقابل کار و تعهد ما باشد که البته این، اولِ کار انجام نگرفت اما اکنون باید انجام شود».

جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر و صاحب نقش در منطقه و نظام بین المللی همواره به دیپلماسی و مذاکرات منطقه ای و بین المللی در چارچوب حقوق و قواعد بین المللی احترام گذاشته و رویکردش بر حداکثرسازی ظرفیت دیپلماسی در حل منازعات منطقه ای و بین المللی است. جمهوری اسلامی دیپلماسی خود را با خویشتن‌داری در طول چهار سال دولت قلدرمآب دونالد ترامپ اثبات کرده است. ترامپ به مثابه تهدیدی بر موجودیت و نظم بین المللی، اساسا باوری به دیپلماسی نداشت.

در شرایط کنونی و با توجه به آنکه هنوز تحریم های حداکثری علیه جمهوری اسلامی ادامه دارد، دولت بایدن نمی‌تواند با اجرای سیاست ترامپ، توقع نتیجه متفاوت داشته باشد. دولت ترامپ از پشت میز برجام برخاست و برای آغاز هر نوع دیپلماسی ابتدا آمریکا به پشت میز برجام بازگردد. پیش از هر مذاکره ای باید نسبت به صداقت و جدیت آمریکا در بازگشت به توافق برجام مطمئن شویم و در این مسیر تنها معیار جمهوری اسلامی گام‌های عملی آمریکا است.