۲۷ اسفند ۱۳۹۹، ۱۵:۱۴
کد خبرنگار: 1295
کد خبر: 84263533
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تعهدات دولت‌ها با تغییر رهبران از بین نمی‌رود

۲۷ اسفند ۱۳۹۹، ۱۵:۱۴
کد خبر: 84263533
تعهدات دولت‌ها با تغییر رهبران از بین نمی‌رود

تهران-ایرنا- این روزها برخی از تحلیلگران و سیاستمداران از تغییر شرایط ‌با دوره‌ای که برجام منعقد شد، سخن می‌گویند. با این حال این نکته بدیهی است که ‌دولت‌ها فارغ از رفت وآمد مقامات و رهبران سیاسی تعهداتی دارند، که باید به ‌آن عمل کنند و تعهدات دولت‌ها مشمول مرور زمان نمی‌شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دولت‌ها فارغ از اینکه چه کسانی با انتخابات در راس قدرت قرار می‌گیرند شخصیت‌های حقوقی مستقلی دارند و حقوق و تعهداتی که برعهده دارند با رفتن و آمدن افراد از بین نمی‌رود.مگر اینکه کشوری دچار تغییر اوضاع و احوال بنیادین شود تا در زمینه حقوق و تکالیف آن در مناسبات بین المللی تغییراتی رخ دهد.

بر این اساس دولت‌هایی که با انتخابات بر سرکار می‌آیند، موظفند اشتباهات دولت پیش از خود را جبران کنند، با این حال ظاهرا دولت جدید آمریکا اعتقاد چندانی به این موضوع ندارد. دولت جو بایدن به جای آنکه با بازگشت به برجام خسارت‌هایی که دولت ترامپ به مردم ایران وارد کرد را جبران کند به دنبال فرار از تعهدات دولت ‌آمریکاست. تکرار چندین باره اینکه ابتدا ایران باید به تعهداتش بازگردد و مرتبط کردن موضوع برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه ای ایران با برجام نشان می‌دهد که ایالات متحده به دنبال بهانه‌جویی است. چرا که برجام توافقنامه ای تنها در خصوص برنامه هسته‌ای ایران بود و نه بیشتر.

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، در کنفرانس امنیتی مونیخ که در روز ۱ اسفند ۱۳۹۹ که با حضور رهبران کشورهای اروپایی و به صورت مجازی برگزار شد، با تاکید بر شعار «آمریکا بازگشته است» اعلام کرد که آمادگی دارد با انجام مذاکره مجدد در مورد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران در قالب ۱ + ۵  این مشکل را حل کند.

وندی شرمن، قائم مقام وزارت امور خارجه آمریکا که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما معاون سیاسی وزیر امور خارجه و از مذاکره کنندگان اصلی در مورد برنامه هسته ای ایران بود، روز ۱۳ اسفند از تصمیم دولت بایدن برای بازگشت به توافق هسته‌ای با ایران سخن گفت و در عین حال اعلام کرد آمریکا قصد دارد از توافق هسته‌ای به عنوان سکویی برای مذاکره در عرصه‌های دیگر استفاده کند.

همان سال‌ها که توافق برجام امضا شد بسیاری درباره تاثیرات منطقه‌ای و بین المللی آن سخن گفتند و تحلیل کردند که این توافق می‌تواند منجر به ارتقای امنیت بین الملل، تقویت نظام عدم اشاعه و کاهش تنش‌ و بحران در منطقه خاورمیانه شود. با این حال خلف وعده غربی‌ها و مشخصا آمریکا عملا این تحلیل‌ها و گمانه زنی‌ها را بی‌اعتبار کرد. هنوز جوهر برجام خشک نشده بود که بهانه‌جویی‌ها و کارشکنی‌های آمریکا شروع شد.

در همان سال‌ها اتفاقا برخی از نمایندگان جمهوری‌خواه می گفتند که این توافق اعتبار ندارد و با تغیر دولت رییس دولت بعدی با یک امضا می‌تواند این توافق را از بین ببرد. بعد از راهیابی ترامپ به کاخ سفید وی بعد از اینکه ترکیب تیم همکاران خود را تثبیت کرد، اردیبهشتماه ۹۷ از برجام خارج شد.دولت ‌آمریکا در ادامه نه تنها تحریم‌های مرتبط با برجام را برگرداند شبکه گسترده ای از تحریم علیه ملت ایران اعمال کرد و سفارتخانه‌های خود در کشورهای مختلف را تبدیل به مراکز کارزار سیاست فشار حداکثری علیه ایران کرد.

مجله آمریکایی ویک، در یادداشتی به آن پرداخته است در این یادداشت آمده است که آمریکا به دلیل خروج دونالد ترامپ از توافق هسته ای به ایران بدهکار است و نوشته است: حالا که بایدن رئیس جمهور شده است، باید فورا لغو گسترده تحریم‌ها را هم برای نشان دادن حسن نیت و هم برای ایجاد یک وضعیت بهتر به عنوان بخشی از مذاکرات برای بازگشت به توافق هسته ای که دولت پیشین آمریکا از آن خارج شد، انجام دهد. آمریکا خسارات زیادی را به دولت و ملت ایران وارد کرده است که منجر به افزایش تلفات بیماری همه گیر کرونا شد. آمریکا این را به آن‌ها بدهکار است.

این مجله می‌افزاید: اصلا هیچ بحثی وجود ندارد که عملکرد آمریکا اشتباه بوده است. ایران با حسن نیت وارد توافق هسته‌ای شد و نهایت پایبندی خود را تا وقتی که دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ به آن اعتماد خیانت کرد، رعایت کرد.

از این جهت دولت آمریکا در شرایطی نیست که برای بازگشت به برجام و عمل به تعهدات بین‌الملی خود و لغو تحریم‌ها شرط و شروط تعیین کند، سخن گفتن در مورد مسائلی فراتر از برجام در حالی که آمریکا به تعهدات خود عمل نکرده غیرقابل پذیرش است. جهان و مردم ایران منتظر هستند تا صداقت و حسن نیت آمریکا را ارزیابی کنند.

چندی پیش محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه با هدف تشریح مواضع جمهوری اسلامی ایران در خصوص تحولات مرتبط با برجام، نامه‌ای خطاب به جوسپ بورل، هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام، در مورخ ۲۲ اسفند ۱۳۹۹ ارسال کرد. سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد: در نامه کشورمان به مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده کمیسیون مشترک برجام اعلام شده که چنانچه ایالات متحده قصد دارد اقدامات متخلفانه خود در نقض برجام و تحمیل تحریم‌های ظالمانه را اصلاح کند، اولین گام ضروری بازگشت به پایبندی کامل به عنوان طرف متخلف است.

رئیس جمهور جدید آمریکا بارها متعهد شده است که دوباره به برجام ملحق شود. اما به نظر می‌رسد بایدن در این مورد مردد است.

برخی از منتقدان می‌گویند بحث‌ها و اختلاف نظرهای داخلی تیم سیاست خارجی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا ممکن است باعث تعلل طولانی در برداشتن گام‌های بشردوستانه و اعتمادساز در قبال ایران شده باشد. به هر حال، به دلیل خروج ترامپ از برجام، این آمریکا است که مسئول بحران پیرامون این توافق است.

هر چه زمان بگذرد مسلما حل این بحران دشوارتر خواهد شد. بایدن در کنفرانس امنیتی مونیخ شعار بازگشت آمریکا را داد. اما آمریکایی که او با سیاست‌هایش در قبال ایران به نمایش گذاشته است ادامه سیاست‌های غلط دونالد ترامپ است و دولت جدید آمریکا تاکنون هیچ اقدام سازنده‌ای در راستای تحقق وعده بایدن مبنی بر بازگشت به برجام انجام نداده است. به هر حال بر اساس سیاست‌های ایران آمریکا و شرکای آن اکنون چیزی بیش از آنچه در سال ۲۰۱۵ به دست آوردند، کسب نخواهند کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha