ساری – ایرنا – تیم فوتبال نساجی مازندران قرار است ۱۳ بازی باقی‌مانده از لیگ‌برتر را با اندیشه‌های سرمربی جدیدی ادامه دهد که در نخستین تجربه جدی سرمربیگری‌اش موفق به کسب یک عنوان قهرمانی جام حذفی و رتبه چهارم لیگ برتر شده است.

به گزارش ایرنا، سرمربی جدید نساجی مازندران که با جدایی مجید جلالی از این تیم به بازیکنان معرفی شده و کارش را آغاز کرده ، پس از سال‌ها کسب تجربه به عنوان مربی در تیم‌های مختلف، در نخستین تجربه سرمربیگری لیگ‌ برتری‌اش با تراکتور تبریز عملکردی مثبت و قابل قبول از خود بر جای گذاشت و همین سبب شد که حالا از او به عنوان یک سرمربی آینده‌دار یاد شود. او پیش از نشستن روی سکوی سرمربیگری نساجی گزینه سرمربیگری تیم‌های استقلال، ذوب‌آهن، آلومینیوم اراک و تراکتور هم بود.

ساکت الهامی بلافاصله پس از کنار رفتن مجید جلالی به دلیل شرایط بحرانی نساجی به کادر فنی این تیم اضافه شد و کارش را با نساجی آغاز کرد. البته این تصمیم با توجه به تغییراتی که در بازی‌های نساجی بویژه پس از جذب بازیکنان جدید در فصل نقل و انتقالات رخ داده بود و عملکرد تیمی خوب در مقابل تراکتور ، انتقادهایی را از سوی هواداران و برخی کارشناسان فوتبال نیز به همراه داشت. منتقدان معتقدند با وجود کسب فقط یک امتیاز از هفت بازی که جلالی سرمربیگری نساجی را به عهده داشت، این تیم با جلالی در مسیر بهتر شدن قرار گرفته بود و می‌توانست در هفته‌های آتی نتیجه بگیرد ، ضمن این که خود جلالی نیز تصمیم به استعفاء نداشت و به درخواست مدیران باشگاه از این مسئولیت کنار کشید. .

جلالی در پیام خداحافظی خود که در صفحه شخصی‌اش منتشر کرد نیز به این موضوع اشاره داشت و خطاب به هواداران نساجی نوشت : «طنین صدای محبت‌آمیز شما بالاترین انگیزه بازگشتم به نساجی بود. هر چند با سخت‌ترین وضعیت رو به رو شدم، ولی تیم در حال بهتر شدن و نگاه من کاملا امیدوارانه بود. تصمیم باشگاه برایم قابل احترام است. فقط لطفا بازیکنان جوانی را که آمدند به خاطر بسپارید که معیار مهمی برای قضاوت در آینده هستند. برای مجموعه بزرگ نساجی آرزوی موفقیت دارم. همه شما را برای همیشه در قلبم حفظ خواهم کرد.»

به نظر می رسد جلالی تصمیم به استعفا نداشت و به درخواست مدیران باشگاه از این مسئولیت کنار کشید.

به هر حال ساکت الهامی که طی یکی دو سال اخیر بیشتر نام او در عرصه مربیگری فوتبال ایران شنیده شده است، جانشین مجید جلالی شده تا یک مأموریت سخت را به سرانجام برساند و از سقوط نساجی طی ۱۳ بازی باقیمانده جلوگیری کند. او مصطفی صداقت و عادل باباپور را به عنوان دستیاران خود به نساجی آورده و در کنار هاروت مربی دروازه‌بان‌های نساجی در زمان حضور فاضلی و جلالی مشغول تمرین دادن بازیکنان برای ادامه بازی‌هاست.

از بازی در زمین فوتبال تا سرمربیگری

الهامی که مانند فکری و جلالی دومین حضورش را در نساجی به عنوان سرمربی ثبت کرده، حضور در دنیای حرفه‌ای فوتبال را با پاس تهران آغاز کرد و پس از بازی با لباس بهمن، استقلال اهواز، کشاورز، پلی‌اکریل اصفهان و تراکتور تبریز به بیرون از مستطیل سبز رفت و سال ۱۳۸۶ با حضور در نیمکت فنی استقلال تهران، مربیگری را آغاز کرد. سپس در کادر فنی مس کرمان به عنوان مربی حضور یافت و مدتی بعد سرمربی اتکای گرگان شد. سال ۱۳۹۳ به عنوان کمک‌مربی به کادر فنی صبا اضافه شد و بعد از آن هم با همین مسئولیت به پیکان رفت.

سال ۱۳۹۵ پس از این که محمود فکری فقط با انجام پنج بازی از سرمربیگری در نساجی استعفا داد و حسین مسگرساروی جایگزین او شد، الهامی به عنوان مدیر فنی به نساجی پیوست و بلافاصله به دلیل بروز اختلافاتی بین مسگرساروی و باشگاه نساجی، الهامی سرمربی این تیم پرطرفدار مازندرانی شد. اما حضورش در نساجی بسیار کوتاه بود. الهامی در آن سال فقط سه بازی سرمربی نساجی بود و حاصل حضورش در نساجی بحران‌زده آن سال، یک تساوی ۲–۲ مقابل گل‌گهر و دو شکست مقابل فجر سپاسی و مس کرمان بود.

الهامی مدتی بعد از سرمربیگری کوتاهش در نساجی به عنوان دستیار سرمربی به پدیده سابق مشهد پیوست و مربی آن تیم شد. سپس برای مدتی در تراکتور دستیار مصطفی دنیزلی شد. اما پس از مدتی همکاری با دنیزلی و تراکتور نتوانست به این همکاری ادامه دهد و از تراکتور جدا شد.

الهامی سال ۱۳۹۵ نیز سرمربی نساجی شده بود که حضورش به سه بازی محدود شد و سپس از نساجی جدا شد.

رفت و برگشت روی نیمکت تیم‌های تبریزی

 بعد از جدایی از جمع سرخپوشان تبریز ، زمزمه‌های پیوستن او به تیم دسته دومی اترک بجنورد به عنوان سرمربی مطرح شد. اما او با وجود حضور در بجنورد و انجام برخی مذاکرات اولیه، روی نیمکت این تیم قرار نگرفت و باز هم به تبریز رفت و از ابتدای نیم‌فصل اول لیگ نوزدهم دستیار رسول خطیبی جوان در ماشین‌سازی شد. همزمان با حضور الهامی در ماشین‌سازی، تراکتوری‌ها در روندی نزولی قرار گرفتند و برای نخستین بار شهرآورد تبریز را به تیمی که ساکت الهامی روی نیمکت فنی آن حضور داشت واگذار کردند.

 عملکرد ضعیف تراکتوری‌ها و شکست آن‌ها مقابل ماشین‌سازی در شهرآورد تبریز سبب شد که مدیران تراکتور پیش از پایان نیم‌فصل نخست، یک بار دیگر سراغ ساکت الهامی بروند و با جلب رضایت مدیران باشگاه ماشین‌سازی، این بار به طور موقت سرمربیگری سرخپوشان تبریز را به او بسپرند. سرمربی سرعینی توانست تراکتور را با چهار برد پیاپی از رتبه نهم به رتبه سوم جدول برساند و همین عملکرد مالک باشگاه را متقاعد کرد که هدایت تیم پرطرفدار تبریزی را به طور کامل به الهامی بسپرد. اعتمادی که نتیجه داد و سبب شد الهامی در تراکتور ماندگار شود و توانایی‌های خود را در قامت یک سرمربی اثبات کند.

 الهامی با تراکتور در ۱۸ بازی لیگ برتری فقط ۴ شکست را تجربه کرد که یکی از این شکست‌ها مقابل نساجیِ فکری بود.

کارنامه موفق با تراکتور

الهامی در ۱۸ مسابقه‌ لیگ برتری که سرمربی تراکتور بود توانست با ۹ برد و ۵ تساوی و میانگین امتیازگیری ۱.۷ امتیاز در هر بازی، ۳۲ امتیاز کسب کند و در پایان فصل تیم تبریزی را روی سکوی چهارم لیگ نوزدهم قرار دهد. تراکتور با الهامی در ۱۸ بازی لیگ برتری فقط ۴ شکست را تجربه کرد که یکی از این شکست‌ها نیز مقابل نساجیِ محمود فکری بود.

 او علاوه بر این عملکرد مثبت در تراکتور، موفق شد تراکتوری‌ها را در جام حذفی فوتبال کشور نیز قهرمان کند و به لیگ قهرمانان آسیا برساند. الهامی سه بازی در جام حذفی روی نیمکت تراکتور نشست که پیروزی ۴–۱ مقابل مس کرمان در مرحله یک چهارم نهایی، برد ۱–۰ برابر نفت مسجدسلیمان در مرحله نیمه‌نهایی و شکست دادن استقلال تهران با نتیجه ۳–۲ در فینال حاصل این سه بازی بود. البته الهامی پس از بازی فینال به دلیل مسائل انضباطی با محرومیت ۶ ماهه مواجه شد.

عملکرد تاکتیکی

در مجموع سرمربی ۴۹ ساله اهل سرعین اردبیل، ۲۱ بازی را برای تراکتور سرمربیگری کرد که حاصل این بازی‌ها ۱۲ برد ، ۵ تساوی و ۴ شکست با ۲۸ گل زده و ۱۶ گل خورده بود. نگاهی به عملکرد الهامی در تراکتور نشان می‌دهد که او نگاهی معتدل در ارائه تاکتیک‌ به تیم خود دارد و تلاش می‌کند که با مدیریت مرکز زمین و تسلط بر میانه میدان، تیمش را هم در دفاع با شرایط مناسبی نگه دارد و هم برای حمله آماده کند. سیستم ۱-۳-۲-۴ که یکی از پرکاربردترین سیستم‌های فوتبال جهان در یک دهه اخیر محسوب می‌شود و در فوتبال ایران نیز زیاد استفاده می‌شود معمولا مورد توجه و ترجیح الهامی قرار دارد ، تاکتیکی که جلالی نیز در هر ۶ بازی اخیر خود با نساجی از آن بهره برد و فاضلی و فکری نیز نساجی را عمدتا با همین تاکتیک به زمین می‌فرستادند.

 او از ۲۱ بازی که با تراکتور برگزار کرد در ۱۴ بازی تیم خود را با این سیستم به زمین فرستاد که ۸ بار پیروز شد و سه بار شکست خورد و یک بار هم به تساوی رسید.

الهامی ۲۱ بازی سرمربی تراکتور بود که حاصل این بازی‌ها ۱۲ برد، ۵ تساوی و ۴ شکست با ۲۸ گل زده و ۱۶ گل خورده بود.

تیم‌هایی که از این ترکیب استفاده می‌کنند در صورت داشتن بازیکنان مؤثر می‌توانند مالکیت و کنترل بیشتری بر توپ و مسابقه داشته باشند. معمولا تیم‌هایی که این سیستم را به درستی اجرا کنند شرایط انعطاف‌پذیری در دفاع و حمله دارند. او سه بار نیز تراکتور را با ترکیب تهاجمی ۳-۳-۴ به میدان فرستاد که حاصل این سه بازی دو برد و یک تساوی بود. در دو بازی نیز با ترکیب ۲-۴-۴ و دو بازی دیگر هم ترکیب ۱-۴-۱-۴ را انتخاب کرد.

نساجی؛ چالش دشوارتر از تراکتور

 سرمربی ۴۹ ساله فوتبال ایران هر چند سابقه طولانی در سرمربیگری ندارد، اما از او به دلیل عملکردش در تراکتور و خروجی موفق از کادر فنی این تیم، به عنوان یک سرمربی آینده‌دار یاد می‌شود. ضمن این که به واسطه سال‌ها حضور در نیمکت تیم‌های مختلف به عنوان مربی، تجربه کمی برای سرمربیگری ندارد.

 با این حال بسیاری از فوتبالی‌ها بر این باورند که بخشی از عملکرد مثبت الهامی در تراکتور حاصل حضور بازیکنان باتجربه و مهره‌های اثرگذاری مانند اشکان دژاگه، مسعود شجاعی، احسان حاج‌صفی و چندین بازیکن گران‌قیمت دیگربود و نمی‌توان تمام موفقیت کسب شده الهامی با تراکتور را حاصل اندیشه‌های او دانست. با این حال اثرگذاری حضور او در تیم‌هایی را که به عنوان دستیار و مربی در آن‌ها حضور داشت ،  نیز نمی‌توان نادیده گرفت.

مأموریتی الهامی در نساجی به دلیل شرایط خاص نساجی و نداشتن مهره های اثرگذار در تیم، دشوارتر و متفاوت از مأموریتش در تراکتور است.

اما چالش مهم الهامی در نساجی علاوه بر فشار روحی حاکم بر تیم، تفاوت شرایط تکنیکی و تاکتیک‌پذیری بازیکنانی است که در اختیار دارد. او باید در تیمی نتیجه بگیرد که مشکل زیادی در گلزنی و تمام‌کنندگی حملات دارد، اشتباه‌های فردی بویژه در خط دفاع آن زیاد دیده می‌شود، بازیکنانش فشار روانی زیادی را تحمل می‌کند، ۱۲ هفته است که برد را تجربه نکرده و از ۱۲ بازی فقط ۳ امتیاز به دست آورده و با ۱۰ امتیاز از ۱۷ بازی روی پله پانزدهم جدول ایستاده و در آستانه قرار گرفتن در پایین‌ترین پله جدول قرار دارد.

 طبیعتا مأموریتی که الهامی در نساجی باید اجرا کند و بسیار متفاوت از مأموریت او در تراکتور است و سربلند بیرون آمدن از این مأموریت علاوه بر این که از سقوط نساجی به لیگ یک جلوگیری می‌کند، می‌تواند آینده سرمربیگری او را تضمین کند.

الهامی چهارشنبه هفته آینده ۲۷ اسفند نخستین گام را باید از ساعت ۱۶ در استادیوم شهید وطنی قائمشهر مقابل سایپا بردارد و در صورتی که از این بازی سه امتیاز را کسب کند، گام مهمی برای نجات نساجی برداشته است.