بجنورد-ایرنا- هنوز چند لحظه‌ای از خواب مادربزرگ نگذشته است که صدای مهیب ترکیدن ترقه از جا می پرد و هراسان بر جای می نشیند، ۲ سه روزی است که وضعیت خیابان‌ها و کوچه‌های خراسان شمالی همین است، آخر نوجوانان به استقبال چهارشنبه سوری رفته‌اند.

مادربزرگ از خواب عصرگاهی بیدار شده و می نشیند. چشمش به من که می افتد درد دلش تازه می شود که یادش به خیر آن روزها که مردم در جای جای استان، جور دیگری به استقبال بهار می رفتند، اکنون نه از صدای خوش آواز نوجوانان در آیین ملاقه زنی خبر هست تا از شال اندازی و شعرخوانی نوجوانان.  

این روزها صدای دل انگیز شعر «خله‌خله خلتمه به، سوا گلیم یمرتمه به» «خاله خاله عیدی من را بده، فردا می‌آیم تخم‌مرغ بده» جای خود را به صدای مهیب ترقه ها داده است.

آن روزها در دم دمه های عید، صدای شعر « خله‌خله خلته گلده، اینچنه کلچه گلده» «خاله خاله عیدیم را بده، کیسه‌ای آمد کلوچه‌ای بگذار» از کوچه ها می آمد اما اکنون با صدای جیغ و هوار و صدای ترقه ها باید جان به لب شویم.

می گوید: آن روزها شب چهارشنبه آخر سال، آتشی درست می کردیم، از روی آن می پریدیم و زردی خود را با سرخی آتش عوض می کردیم، اما اکنون انگار نه انگار که کرونا قرار است در میان شعله‌های آتش سرخی حال خوش مردم را در آستانه سال نو، به زردی بدل کند. 

راست می گوید، سال های نه چندان دور، شب چهارشنبه سوری که می شد، آتش کوچکی برپا می شد و یمن آمدن بهار از روی آن می پریدند، سپری شدن زمستان سخت و آمدن گرمای بهار را جشن می گرفتند. 

این آیین کهن در سال های اخیر دستخوش تغییر اساسی شده است. آتشی که قرار بود زردی افراد را بگیرد و سرخوشی و سرخی رویی را به ارمغان آورد اکنون بلای جان شده و جان می گیرد. 

امسال با شیوع کرونا، مسوولان بهداشتی همواره اعلام کرده اند که نگران بی خیالی مردم از شیوع این ویروس هستند، مبادا تجمع ها هیزم در  آتش کرونا باشد، این نگرانی ها در آستانه سال نو بیشتر شده است. 

امسال با شیوع کرونا، مسوولان بهداشتی همواره اعلام کرده اند که نگران بی خیالی مردم از شیوع این ویروس هستند، مبادا تجمع ها هیزم در  آتش کرونا باشد، این نگرانی ها این روزها در آستانه سال نو بیشتر شده است

در حالی که راهکار اساسی قطع زنجیره کرونا، رعایت فاصله اجتماعی و خودداری از حضور تجمع ها عنوان می شود، برخی افراد از روزها بلکه هفته ها پیش صحبت از آیین چهارشنبه سوری و دورهم جمع شدن در باغ و بوستان ها سخن می گویند. 

گویا این بار قرار است سر بی خیال مردم، بر دیوار آتشی کرونا در آیین چهارشنبه سوری بخورد. این امری است که سبب نگرانی مسوولان شده است.  

پارسال که آغاز ترک تازی کرونا بود، ترس و هراس مردم سبب شد تا آیین چهارشنبه سال، مردم در خانه بمانند اما امسال گویا ترس و حساسیت ها کاسته شده است. 

این روزها، اعلام شیوع ویروس کرونای انگلیسی در خراسان شمالی هم گویا نتوانسته هراس از اجتماعات را در دل ها بیندازد.

نام چهارشنبه سوری و آیینش، سال های سال است که با دلهره و اضطراب گره خورده است دلهره هایی که امسال رنگ و روی کرونایی اش پررنگ تر است. 

آمادگی اورژانس ۱۱۵ 

سوختن در آتش بی احتیاطی ها و تحمل جراحت ها، یک روی آیین چهار شنبه سوری است. در این باره دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی اعلام کرده است که برای خدمات رسانی در حادثه های احتمالی چهارشنبه آخر سال آمادگی دارد. 

رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در این باره گفت: با توجه به اینکه بیشترین مصدومان چهارشنبه سوری، نوجوانان هستند از خانواده ها انتظار می رود از فرزندان خود مراقبت های لازم را داشته باشند تا از وقوع حادثه جلوگیری شود.

دکتر تقی دولت آبادی اظهار داشت: برای خدمات رسانی به افراد حادثه دیده در سانحه های احتمالی، ۲۵۰ نفر کادر درمان اورژانس استان آماده باش هستند.

وی افزود: ۴۲ پایگاه و ۴۲ دستگاه ناوگان آمبولانس برای امداد رسانی به سانحه دیدگان احتمالی در آماده باش است و یک دستگاه اتوبوس آمبولانس هم در یکی از نقاط شهر مستقر است تا در زمان لازم امداد رسانی داشته باشد، علاوه بر آن از توان یک فروند بالگرد اورژانس هوایی هم برای کمک رسانی استفاده می شود. 

۴۲ پایگاه و ۴۲ دستگاه ناوگان آمبولانس برای امداد رسانی به سانحه دیدگان احتمالی در آماده باش است و یک دستگاه اتوبوس آمبولانس هم در یکی از نقاط شهر مستقر است تا در زمان لازم امداد رسانی داشته باشد، علاوه بر آن از توان یک فروند بالگرد اورژانس هوایی هم برای کمک رسانی استفاده می شود

دکتر دولت آبادی گفت: بیشترین نوع سوختگی در آیین چهارشنبه سوری، سوختگی از نوع درجه یک بوده است، این سوختگی که با قرمزی و سوزش همراه است با شست و شوی محل سوختگی با آب خنک قابل برطرف شدن است.

وی تصریح کرد: در مواردی که سوختگی شدید است، محل سوختگی همراه با تاول باشد، سطح زیادی از بدن دچار سوختگی شود و یا نقاط حساس بدن همچون صورت و یا قفسه سینه دچار سوختگی شود باید بلافاصله با اورژانس تماس گرفته شود. 

به گفته رییس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در سال گذشته هشت نفر از افراد ۹ تا ۴۴ ساله که در چهارشنبه آخر سال دچار سانحه و سوختگی شده بودند در بیمارستان های استان پذیرش شدند.  

استقرار آتش نشانان در ۱۹ نقطه شهر بجنورد 

آتشی که در آیین چهارشنبه سوری روشن می شود بعضا دامان دیگران را می گیرد و به طبیعت هم کشانده می شود و آتش نشانان را به صحنه می برد. آتش نشانان اعلام کرده اند که با استقرار در مناطق مختلف آماده هستند تا حادثه های احتمالی را مهار کنند. 

مدیرعامل سازمان آتش نشانی بجنورد در این باره گفت: ۸۹ نفر نیروی آتش نشان در مرکز استان برای مهار حادثه های احتمالی چهارشنبه آخرسال آمادگی کامل دارند.

۸۹ نفر نیروی آتش نشان در مرکز استان برای مهار حادثه های احتمالی چهارشنبه آخرسال آمادگی کامل دارند

مجیدگریوانی اظهار داشت: توصیه ما به مردم این است که در چهارشنبه آخر سال در خانه بمانند و از تجمع و حضور در بوستان ها و یا معابر خودداری کنند تا از وقوع حادثه ناگوار جلوگیری شود.

وی افزود: سال گذشته، ترس از کرونا سبب شد تا چهارشنبه سوری بدون حادثه مهم سپری شود، امسال هم با توجه به شرایط کرونا از مردم انتظار می رود از تجمع در مناطق مختلف خودداری کند تا به قطع زنجیره کرونا کمک کنند و از حادثه های احتمالی هم در امان باشند.

وی تصریح کرد: به هر حال آتش نشانان برای امداد در حادثه های احتمالی آمادگی دارند و بر اساس برنامه ریزی انجام شده، ناوگان آتش نشانی در ۱۷ نقطه شهر مستقر می شود علاوه بر آن آتش نشانان با اسقرار در شهرک فرهنگیان و نیز تخته ارکان در حالت آماده باش کامل خواهند بود.

گریوانی اظهار داشت: دغدغه هر ساله ما در آستانه سال نو و در روزهای آخر سال، هیجان های خطرناک در چهارشنبه سوری است. 

مدیرعامل سازمان آتش نشانی بجنورد افزود: خانوداه ها نقش مهم در جلوگیری از حادثه های چهارشنبه آخر سال دارند، والدین باید مراقبت های لازم از رفتار فرزندان خود را داشته باشند.

برای کاهش مخاطرات آیین چهارشنبه سوری، نیروی انتظامی بازدید از اصناف و برخورد با فروش مواد آتش‌زای غیرمجاز را در دستور کار دارد.

استفاده از ترقه‌هایی که بیشتر آن غیراستاندارد و در کارگاه‌های غیرمجاز تهیه می‌شود، ایمنی افراد که البته بیشتر آنان نوجوانان هستند را به مخاطره انداخته است. 

برخورد با متخلفان 

امسال هم ۲ طرح در زمینه شناسایی متخلفان چهارشنبه سوری در استان اجرا شده است که در این زمینه بیش از ۵۶ هزار عدد مواد محترقه کشف شده است. 

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی خراسان شمالی در این باره گفت: با متخلفان شب چهارشنبه آخر سال برابر قانون بجد برخورد می شود، امنیت و آرامش شهروندان خط قرمز پلیس است و اجازه نمی دهیم امنیت مختل شود. 

با متخلفان شب چهارشنبه آخر سال برابر قانون به جد برخورد می شود، امنیت و آرامش شهروندان خط قرمز پلیس است و اجازه نمی دهیم امنیت مختل شود

سرهنگ سجاد نامور اظهار داشت: متاسفانه چهارشنبه آخر سال یک سنت دیرینه ایرانی است اما به کارناوال مرگ تبدیل شده است و بعضا مشاهده می شود جوانان و نوجوانان با استفاده از مواد محترقه برای خود و اطرافیان باعث ایجاد آسیب های جدی و حتی مرگ می شوند.  

وی با اشاره به قوانین و مقررات مرتبط با چهارشنبه آخر سال گفت: برابر قانون برای آتش زدن عمدی محل سکونت یا خرمن و جنگل، اشجار و محصولات کشاورزی ۲ تا پنج سال حبس در نظر گرفته شده است، همچنین برابر ماده ۶۷۶ و ۶۷۷ همین قانون، آتش زدن و تخریب سایر اموال منقول و غیر منقول ۶ ماه تا سه سال حبس دارد و هر گاه اینگونه جرائم در مواد ۶۷۶ و ۶۷۷ به وسیله مواد منفجره باشد مجازات مرتکب ۲ تا پنج سال حبس خواهد بود. 

وی خاطرنشان کرد: قانون مجازات قاچاق اسلحه و مهمات و دارندگان سلاح و مهمات غیرمجاز، نگهداری مواد منفجره را علاوه بر قاچاق آن، جرم دانسته است، قانون، قاچاق اقلام، ساخت و مونتاژ مواد ناریه یا منفجره به حبس از ۲ تا پنج سال و جزای نقدی یک تا ۲ برابر ارزش مواد کشف شده است و در صورتی که هدف از ارتکاب جرم مقاصد غیر امنیتی از قبیل بهره برداری غیر مجاز از معادن باشد به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال در نظر گرفته است.  

معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی خراسان شمالی بر اساس قانون خرید و حمل مواد محترقه غیر مجاز که برای جشن ها و مراسم ها استفاده می شود مستوجب جزای نقدی از ۵۰۰ هزار ریال تا ۱۰ میلیون ریال است. 

وی با تاکید بر اینکه خانواده‌ها باید مراقب فرزندانشان باشند گفت: پلیس هیچ گاه با آیین های سنتی مخالفت نمی کند، نفس جرم بودن یا نبودن رفتار را ملاک عمل قرار می دهد.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون ۲ طرح عملیاتی در زمینه مبارزه با قاچاق مواد محترقه اجرا و ۵۶ هزار و ۳۳۶ عدد مواد محترقه در استان کشف شده است و ۲۸ نفر هم دستگیر شده اند.

 معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی خراسان شمالی افزود: مالکان وسیله نقلیه که مرتکب تخلف چهارشنبه ‎سوری می شوند، به مراجع قضایی معرفی شده و وسیله نقلیه تا ۱۵ فروردین در توقیف می ماند.  

مادر بزرگ داستانش تمام می شود، دوباره چرت در چشمانش می نشیند،می گوید می ترسم چشم روی هم بگذارم، آخرش صدای ترقه ها در خواب نیم روزی مرا به سکته می اندازد.