تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۰:۵۵

شیراز - ایرنا- در میان ده ها سند و مدرکی که در قالب نوروزنامه، سفرنامه و نقاشی از سده های گذشته درباره نوروز بر جای مانده است ، هیچکدام اشاره ای به ماهی قرمز نداشته اند ولی نزدیک به یک قرن است که ماهی های گلی از فرهنگ چین وارد کشورمان شده به سفره های هفت سین ایرانی راه پیدا کرده است.

​ کارشناسان حفاظت محیط زیست استان فارس به چند دلیل توصیه می کنند ماهی قرمز خریداری نشود ، از جمله این دلایل توصیه به ​ عدم نگهداری مناسب حیوانات در خانه است ، غالبا جای نگهداری مناسبی برای حیوانات حتی ماهی در خانه وجود ندارد و رسیدگی به آنها هم آسان نیست ، بیشتر ما  از نیازهای زیستی آن ها بی اطلاع هستیم بنابراین  بهتر است ماهی ها را اسیر تنگ شیشه ای با آب آلوده نکنیم.

ماهی گلی می تواند باعث بیماری شود ، نگهداری حیوانات در خانه می تواند موجب سرایت بیماری های مشترک شود که این موضوع در ماهی ها هم احتمال دارد وجود داشته باشد. نه تنها دست کودک با بدن ماهی قرمز می تواند در انتقال بیماری به کودک موثر باشد، بلکه آلودگی هایی که از طریق فضولات ماهی وارد آب می شود نیز می تواند باعث ایجاد برخی از انواع بیماری های پوستی شود.

با وجود اینکه موافقان خرید ماهی قرمز بر این نکته پافشاری می کنند که انتقال بیماری از ماهی قرمز به انسان در حد یک شایعه  بی اساس است، اما همچنان هر ساله نزدیک نوروز، پزشکان بسیاری هشدارهایشان را در این زمینه تکرار می کنند و معتقدند نه تنها دست کودک با بدن ماهی قرمز می تواند در انتقال بیماری به کودک موثر باشد، بلکه آلودگی هایی که از طریق فضولات ماهی وارد آب می شود نیز می تواند باعث ایجاد برخی از انواع بیماری های پوستی شود.

​آسیب به چرخه محیط زیست نیز دلیل دیگری برای نخریدن ماهی گلی است ، ماهی های قرمز گونه های بومی ایران نیستند، به گونه های وارداتی، گونه مهاجم گفته می شود که معمولا گونه های مقاومی نسبت به تغییرات شرایط محیطی هستند. به دلیل این سازگاری در رقابت با گونه های بومی پیروز می شوند و آنها را از صحنه طبیعت خارج می کنند.

اگر نمی توانید از این علاقمندی چشم پوشی کنید و شرایط مناسب و وقت کافی برای نگهداری و رسیدگی به ماهی سفره هفت سین را دارید، به هیچ عنوان آن ها را در دریاچه ها و رودخانه ها رها نکنید. حوض های بزرگ باغ ها و پارک های شهر می تواند جای مناسبی برای رهاسازی ماهی ها باشد.

​هر ساله هفت میلیون قطعه ماهی قرمز در نوروز می میرند ، نخست اینکه بیشتر ماهی های قرمزی که خریداری می شوند در همان یکی دو روز نخست می میرند یا به عبارت بهتر و دقیق تر، از سوی ما انسان ها کشته می شوند.

برآورده های چند سال پیش نشان می داد که هرسال حدود هفت میلیون قطعه ماهی قرمز در  نوروز می میرند. اما اخیرا حتی آمارهای بسیار بالاتر و تکان دهنده تری بیان شده است.

پژوهش ها نشان می دهد که ماهی نسبت به تکان های شدید، گرم و سرد بودن آب و املاح آب حساس است و مثلا تکان شدید و ضربه زدن به تنگ می تواند باعث سکته  این موجود ظریف شود. در حالی که می دانیم یکی از سرگرمی ها عمده کودکان در نوروز، ضربه زدن به تنگ ماهی قرمز و دیدن تلاش و تقلای آن برای فرار کردن است.