طاهر کرمی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بر اساس سیاست های حفاظت، احیا و بهره برداری سازمان جنگل ها و مراتع کشور، بهره برداری تجاری و برداشت پیاز گیاهان مرتعی ممنوع و ناآگاهی در چگونگی برداشت، زوال تدریجی و تخریب مراتع را بدنبال دارد.
وی افزود: امسال با توجه به تغییرات آب و هوایی و کمبود بارش مناسب، وضعیت مراتع به گونه ای است که باید در بهره برداری از این نعمت های الهی نهایت دقت و در برداشت اصولی و صحیح انجام شود.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: برخی از مصرف کنندگان و بهره برداران بخاطر عدم آگاهی و کم اطلاعی، نسبت به برداشت بی رویه و غیر اصولی این گیاهان اقدام می کنند در حالیکه ممکن است گیاه مراحل تکامل خود را طی نکرده باشد.
کرمی اضافه کرد: برداشت گیاهان بهاره باید با توجه به نحوه رویش و تکثیر آن در طبیعت انجام و با استفاده از روش های نوین از برداشتی قدیمی و بی رویه خودداری شود و خانواده ها نیز باید به اندازه نیاز مصرف خانواده خود و با مقادیر بسیار کم برداشت کنند تا به رویشگاه ها و ریشه یا بذر گیاهان آسیب وارد نشود.
وی تاکید کرد: تنوع اقلیمی و آب و هوای معتدل کوهستانی زاگرس موجب شده که این منطقه زادگاهی برای رویش بیش از دو هزار گونه گیاهی باشد و اکثر مردم این دیار نیازهای غذایی خود را از گیاهان بهاری تامین میکنند.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان یادآور شد: امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا و احتمال انتشار آن، با توجه به اینکه مشخص نیست که اشخاص بهره بردار از تهیه و توزیع ناقل ویروس هستند یا خیر و شرایط به وجود آمده در خصوص فاصله گذاری اجتماعی نیز مانع حضور مردم در تجمعات خطر زاست که تمام توصیهها بر این اساس است هرگونه برداشت گیاهان دارویی و خوراکی چه برای مصرف و چه برای مصرف درمانی، از تهیه و توزیع گیاهان خوراکی و دارویی پرهیز شود.
حدود ۱۵ تا ۲۰ گونه گیاهی خوراکی شاخص در استان وجود دارد که گونه های شاخص آن شامل کنگر، ریواس، شنگ، غازیاغی، انواع تره و پیاز کوهی مانند پیچک، کنیوال، لوشه، منه و هاز است.
۳۷۴هزار هکتار از مساحت استان کردستان را جنگل و یک میلیون و ۴۱۴ هزار هکتار را مراتع پوشانده است.