به گزارش ایرنا، تصفیه خانه فاضلاب شهر بندرعباس که در دهه ۸۰برای جمعیت ۴۰۰هزار نفری ساخته شده بود درابتدا توان تصفیه محدودی داشت اما پیش بینی برای خرید پسآب آن نشده بود ، رفته و رفته با گسترش شهر و شمار مشترکان دیگر توان تصفیه هم ندارد لذا به صورت نیمه خام در خور گورسوزان رها سازی و به دریا می رود.
بارها رسانهها درباره رهاسازی فاضلاب شهر بندرعباس از طریق خورها بویژه خورگور سوزان به دریا و بوی تند و نامطبوع آن گزارش نوشته و درد دلهای مردم را به گوش مسوولان رسانده اند و حتی در مقاطعی شورای شهر هم نسبت به این وضعیت اعتراض داشت ولی پیمانکار قدرتمندی نبوده که این رفع معضل را برعهده بگیرد لذا در طول این سال ها تاکنون ۲ پیمانکار وارد صحنه شدند که اولی بخاطر اینکه کار را به کندی پیش می برد با سختی فراوان کنار گذاشته شد و پیمانکار جدید کار را از نیمه دوم سال ۹۹ تحویل گرفته که امید می رود این بار پروژه سودآور فاضلاب به نتیجه قطعی برسد.
طبق گفته کارشناسان درحال حاضر به دلیل تصفیه نشدن فاضلاب شهری بندرعباس ، در هر ثانیه ۵۰۰ تا ۷۰۰ لیتر فاضلاب خام وارد ساحل و دریا در بندرعباس میشود که در یک محاسبه سرانگشتی در روز به ده ها میلیون لیتر فاضلاب می رسد.
برخی دستگاه ها و اماکن شهری وابسته به نهادهای دولتی و نظامی به دلیل سال ها بی توجهی به تصفیه فاضلاب خام و خانگی نقش مهمی در آلودگی ساحل بندرعباس دارند و برای توسعه شبکه فاضلاب شهری همکاری با اداره کل آب و فاضلاب هرمزگان آغاز شده، اما بسیاری از اقدام ها نیازمند همکاری و مساعدت نهادهای فرادستی است.
باتوجه به اینکه منابع آبی استان هرمزگان در سالهای اخیر تحت تاثیر پدیده خشکسالی و کم آبی گرفته، از همین رو استفاده از تمام ظرفیت پساب فاضلاب با رعایت تمام استانداردهای زیست محیطی، برای حفظ ذخایر منابع آبی و همچنین توسعه صنعت و کشاورزی ضرورت دارد..
صنایع از پساب تولیدی در تصفیه خانه بندرعباس استفاده کنند
معضل فاضلاب که سالیان درازی است در بندرعباس وجود دارد، بارها و بارها مسوولان از جمله استاندار هرمزگان، امام جمعه بندرعباس، نمایندگان مجلس، محیط زیست و حتی آب و فاضلاب استان در نشستهای مختلف این موضوع را مطرح کرده اند که ارائه راهکارهای داده شده در این نشستها فقط در حد حرف باقی مانده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان دراین زمینه گفت: از سال ۸۵ تاکنون براساس اطلاعات محیط زیست، هیچ گاه آلودگی ساحل شهر بندرعباس به وضعیت مطلوبی نرسیده و با وجود برنامه ریزیهای خوب، نتیجه مثبتی نداشته است.
حبیب مسیحی تازیانی ،۱۲ دیماه ۹۹ در این زمینه با اشاره به اینکه مدیریت این موضوع باید هرچه سریعتر سامان یابد، بیان داشته بود که صنایع غرب هرمزگان باید از پساب تولیدی در تصفیه خانه بندرعباس استفاده کنند.
وی با بیان اینکه نقاط آلوده در خط ساحلی شهر بندرعباس زیاد است،تاکید کرده بود که برای پساب فاضلاب شهر بندرعباس که ساحل را آلوده می کند باید به صورت فوری ساماندهی شود.
وی ادامه داد: در سال ۹۸ سواحل شهر بندرعباس ۴۴ نمونه در هشت نقطه پایش شد و نتیجه آن در اختیار استانداری و فرمانداری قرار گرفت که تنها سه نقطه «خورگورسوزان»، «سورو» و «دهانه خور نخل ناخدا (کپشکن)» در این شهر ساحلی آلودگی پایدار داشته است.
مدیرکل محیط زیست هرمزگاان با انتقاد از ورود فاضلاب از بازار ماهی فروشان بندرعباس به دریا، گفته بود: براساس پایش های صورت گرفته این فاضلاب آلوده و به طورحتم باید پیش تصفیه شود.
صدور دستور قضایی برای تکمیل تصفیه خانه بندرعباس
رییس کل دادگستری هرمزگان نیز آذرماه پارسال پس از حضور در محل تصفیه خانه شهر بندرعباس و بازدید از مراحل عملیات اجرایی این تصفیه خانه و بررسی جزییات دقیق طرح های در دست اقدام، دستور قضایی برای تکمیل طرح تصفیهخانه و سرعت بخشی در هدایت فاضلاب به صنایع غرب بندرعباس را صادر کرده بود.
علی صالحی با انتقاد از رهاسازی و ورود پساب فاضلاب بندرعباس به دریا اظهارداشته است: این امر تهدیدی جدی علیه سلامت شهروندان است که علاوه بر ایجاد آلودگی زیست محیطی در منطقه سبب ایجاد بوی متعفن در سطح شهر هم شده است.
وی بیان داشت: دستگاه قضایی بر اساس رسالت خود در خصوص پیگیری حقوق عامه، برخورد با ادارات اجرایی که در انجام وظایف قانونی خود کوتاهی میکنند را با جدیت دنبال خواهد کرد تا از تضییع بیتالمال و حقوق مردم جلوگیری شود.
رییس شورای قضایی هرمزگان با تاکید بر رسیدگی جدی به موضوع فاضلاب شهربندرعباس در شورای حفظ حقوق بیت المال استان هرمزگان یادآورشده است: با توجه به مشاهده مشکلات اساسی در بیشتر بخشهایی از این طرح مقرر شد در اسرع وقت علاوه بر رفع نواقص و جلوگیری از ورود فاضلاب به دریا با هدایت آن به سمت غرب شهر بندرعباس، پساب موجود در صنایع بزرگ مورد استفاده قرار گیرد.
رییس شورای حفظ حقوق بیتالمال در اراضی ملی و منابع طبیعی هرمزگان افزوده است: همچنین در نشستی با حضور دادستان مرکز استان، معاون عمرانی استانداری، مدیرعامل آب و فاضلاب و نماینده شرکت پیمانکار و ادارات مربوطه مقرر شده است این در سریع ترین زمان ممکن معضل فاضلاب را برطرف کنند.
وی با بیان اینکه صیانت از محیط زیست و بهداشت عمومی خط قرمز دستگاه قضایی استان هرمزگان است، ابرازداشت: در مقابله با تضییع حقوق مردم و تهدید سلامت عمومی با هیچ فردی در هر جایگاهی تعارف نداریم.
رییس کل دادگستری هرمزگان خاطرنشان کرده است: پیگیری برای رفع مشکل فاضلاب شهر بندرعباس به صورت مستمر و مداوم توسط دستگاه قضایی ادامه خواهد یافت و در صورت مشاهده هرگونه تخلف و کوتاهی با متخلفان برابر قانون و مقررات برخورد میشود.
سرمایه گذاری استفاده از پساب بندرعباس به صنایع غرب واگذار شد
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان نیز بهمن ماه پارسال بود که خبر خوش واگذاری قرارداد سرمایه گذاری حق استفاده از پساب تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس به صنایع غرب استان را به مردم داد.
امین قصمی با اشاره به اینکه برای رفع مشکل فاضلاب و استفاده مجدد از پساب، راه حلی جز حمایت صنایع غرب میسر نبود، بیان داشت: سرانجام با حمایت ویژه استاندار هرمزگان، پیگیری نمایندگان مجلس و مقام قضایی استان، این قرارداد به شرکت جدید (تامین و توسعه زیرساخت خلیج فارس) که سهامداران آن صنایع بزرگ غرب بندرعباس همچون شرکتهای نفت، فولاد و مس هستند، واگذار شد.
وی با بیان اینکه مجاب کردن صنایع برای خرید و استفاده مجدد پساب به راحتی امکان پذیر نبود،تصریح کرد:ابلاغیه این قرارداد امضا شده و در مرحله ابلاغ به سهامداران شرکت تامین و توسعه زیرساخت خلیج فارس میباشد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان اظهارداشت: با انتقال قرارداد سرمایه گذاری شرکت «ژرف کار جم» به شرکت جدید، طرح ارتقا و بازسازی تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس، تصفیه و بازچرخانی پساب و اجرای خط انتقال پساب جهت استفاده مجدد در صنایع غرب توسط سهامداران این شرکت اجرا میشود.
بنا به گفته قصمی، قرار است این طرح طی یک برنامه زمان بندی ۳۰ ماهه و مرحله به مرحله اجرا شود و در حال حاضر عملیات اجرایی ارتقا و بازسازی تصفیه خانه فاضلاب و تصفیه و شیرین سازی پساب، اعتباری افزون بر۱۰ میلیارد ریال نیاز دارد و برای شیرین سازی هم نیاز به احداث یک آب شیرین کن ۱۰۰ هزار مترمکعبی است.
این مسوول یادآورشد: قرارداد سرمایه گذاری حق استفاده از پساب مدول اول تصفیه خانه فاضلاب به روش بیع متقابل در سال ۹۷ اجرایی شد که به دلیل مشکلات مالی و نبود توانایی انجام کار از سوی سرمایه گذار آن در سال ۹۹ متوقف شد.
بافت فرسوده دلیل تاخیر در اجرای طرح فاضلاب بندرعباس است
مدیرعامل آب و فاضلاب هرمزگان در ادامه به مشکلات اجرای طرح فاضلاب در بافت فرسوده شهر بندرعباس اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۴۲ درصد این شهر را بافت فرسوده تشکیل میدهد که چالشی بسیار جدی بوده به طوری که کار را برای اجرای طرح فاضلاب در این مناطق سخت و یا غیرممکن ساخته است.
قصمی افزود: علاوه بر سختی کار در این مناطق، مشکلات مالی و مسائل اجتماعی در بافت فرسوده هم باعث شده تا اجرای طرح فاضلاب در این مناطق با تاخیر انجام شود.
وی تصریح کرد: آب و فاضلاب هرمزگان این آمادگی را دارد تا در هر نقطهای از بافت فرسوده که توسط شهرداری و راه و شهرسازی معبری باز شود، شبکه جمع آوری فاضلاب را در آن مناطق اجرا کند اما با وضعیت موجود امکان اجرای شبکه فاضلاب در همه مناطق وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان تاکید کرد: اجرای این طرح نیازمند مشارکت همگانی مردم و دستگاههای اجرایی است که اتفاق نظر خوبی در استان برای اجرای این طرح نیز شکل گرفته است.
طرح تصفیه پساب فاضلاب بندرعباس بزودی اجرایی می شود
استاندار هرمزگان نیز دراین باره گفت: طرح تصفیه و انتقال پساب فاضلاب بندرعباس جهت استفاده در صنایع توسط «شرکت زیرساخت» متشکل از هفت بنگاه بزرگ اقتصادی بزودی اجرایی میشود.
فریدون همتی هفته جاری در نشست بررسی طرح تصفیه و انتقال پساب فاضلاب بندرعباس افزود: این پروژه که برای اجرای آن ۲۰ هزار میلیارد ریال هزینه برآورد شده به عنوان یکی از کارهای خوب و ماندگار بنگاههای اقتصادی استان هرمزگان خواهد بود.
وی در تشریح جزییات این طرح بیان داشت: پس از نشستهای متعدد و پی در پی در خصوص ساماندهی فاضلاب بندرعباس با پیشنهاد وی تدبیر شد با توجه به هزینه بالای این پروژه، صنایع در راستای اجرای مسوولیت اجتماعی خود در ساماندهی فاضلاب بندرعباس مشارکت کنند.
استاندار هرمزگان اظهارداشت: مدت زمان زیادی با سرمایه گذار قبلی پیگیر اجرای طرح تصفیه، انتقال و استفاده از پساب بندرعباس بودیم اما به دلیل کندی کار و اینکه سرمایهگذار نتوانست کاری از پیش ببرد، با کمک ویژه دستگاه قضایی استان، اجرای این پروژه به شرکت زیرساخت با سهامداری هفت بنگاه اقتصادی بزرگ غرب بندرعباس واگذار شد.
وی ادامه داد: بنگاههای اقتصادی غرب بندرعباس در این راستا پای کار آمدند و هفت مجموعه بزرگ از آنها شرکت زیرساخت را تشکیل دادند که این شرکت کار جمع آوری، انتقال، تصفیه و استفاده از پساب فاضلاب بندرعباس در صنایع را انجام میدهد و انتظار داریم دیگر بنگاههای اقتصادی غرب بندرعباس نیز به اجرای این کار اضافه شوند.
وی گفت: در این نشست با تصمیمگیری انجام شده، به هیات مدیره شرکت زیرساخت که مسوول اجرای این پروژه است، تاکید شد که در سه تا چهار ماه آینده باید کل فاضلاب شهر بندرعباس و ورودی به خورها جمع آوری و به نقطهای بیرون از شهر منتقل شود تا پس از آن فرآیند تصفیه و انتقال آن به صنایع غرب بندرعباس صورت گیرد.
استاندار هرمزگان خاطرنشان کرد: بنگاههای اقتصادی سهامدار این شرکت برای افزایش توانمندی آن میزان سرمایه شرکت را به چهار هزار میلیارد ریال خواهند رساند و از این طریق فرآیند ایجاد تصفیه خانه جدید و انتقال پساب صورت میگیرد.
همتی اظهارداشت: با توجه به لزوم استفاده از پساب تصفیه شده فاضلاب، بنگاههای اقتصادی غرب بندرعباس دیگر اجازه استفاده از آب دریا و آب شیرین کن ها را ندارند و باید با توجه به سرمایهگذاری صورت گرفته از پساب تصفیه شده استفاده کنند.
وی اضافه کرد: در زمینه حمایت بانکی و همچنین تامین منابع ارزی از طریق صندوق توسعه ملی جهت تامین تجهیزات تصفیه پساب فاضلاب این طرح انجام میشود.
استاندار هرمزگان بیان داشت: این کار به صورت ویژه و مشترک بین دستگاهها و نهادهای مختلف از جمله دستگاه قضایی، محیط زیست، آب و فاضلاب و اداره امور آب دنبال می شود و مجموعه مسوولان همچون امام جمعه بندرعباس و نمایندگان مجلس پشت این کار هستند تا دغدغه مردم بندرعباس در خصوص ورود فاضلاب به دریا و سطح شهر به زودی رفع شود و مردم به رضایتمندی خوبی برسند.
امید مردم بندرعباس به پیمانکار جدید تصفیه فاضلاب
فاضلاب شهر بندرعباس که از چندین نقطه از جمله «خور (آبراه) گورسوزان»، «شیلات»، «سورو»، «سنگ کن»، «دوهزار» و «کپشکن» سرازیر دریا میشود؛ می تواند مرگ مرجان ها، عروس های دریای، ظهور پدیده کشند قرمز و ده ها موارد آلودگی اعم نفتی و غیرنفتی را رقم بزند که تبعات این چرخه شوم دوباره به خود ما انسان ها باز می گردد.
با توجه به افزایش ساخت و سازها و رشد جمعیت در شهر بندرعباس، رها شدن فاضلابهای خانگی و صنعتی به خورها نیز به مراتب بیشتر شده و نبود سامانه فاضلاب شهری نه تنها موجب خطر انقراض جانداران دریایی و کَدِر شدن آب دریا شده بلکه به علت استشمام بوی تعفن سلامت مردم این شهر را نیز در معرض تهدید قرار داده و زندگی شهروندان را با مشکلات زیادی روبرو کرده است.
جدای از موارد یاد شده زیر پلهای این خورها نیز پاتوق معتادان و ولگردهای خیابانی بوده و حیوانات موذی چون سوسک و موش در حوالی این خورها جولان می دهند که این خود نیز مزاحمتهایی را برای خانوادهها بوجود وردهاند.
هم اکنون پساب تولیدی از تصفیه خانه فاضلاب بندرعباس به ظرفیت تولیدی ۱۱۰ هزار مترمکعب در شبانه روز به دلیل نبود متقاضی برای استفاده از آن وارد دریا می شود که این موضوع بسیار مورد انتقاد دوستداران محیط زیست بوده و بارها و بارها اعتراض های بسیاری نسبت به آن صورت گرفته که به یاد ماندنی ترین آن اعتراض «کیانوش جهانبخش» عضو شورای شهر بندرعباس در شهریورماه سال ۹۴ است که خود را در برابر پساب فاضلاب ورودی قرار داد.
فاضلاب خام یا پساب غیراستاندارد آن به دریا، اتفاقی بوده که با وجود سالها وعده و وعید مسوولان همچنان عملی نشده و باید ارگان های مسوول هرچه سریع تر فکری به حال این موضوع داشته باشند و اجازه ندهند دریا قربانی کم کاری و اهمال آنها در این بخش شود.
البته موضوع ورود فاضلاب به دریا در شهر بندرعباس سالهاست با اعتراض اداره کل حفاظت محیط زیست هرمزگان، دوستداران محیط زیست و نهادهایی مانند شورای شهر و رسانه ها روبرو شده که گویی خوشبختانه با توافقهای صورت گرفته با صنایع غرب و انتخاب پیمانکار جدید این مشکل در دست حل شدن است.