ایلام - ایرنا - "کمترین میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی مربوط به ۲ استان ایلام و سیستان و بلوچستان است"، این خبری است که سیماسادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت هفته گذشته اعلام کرد و تیتر رسانه‌ها شد.

به گزارش ایرنا، بر اساس صحبت‌های لاری، در هفته گذشته استان‌های ایلام، همدان، چهارمحال و بختیاری و مازندران دارای بیشترین میزان بروز موارد بستری و استان‌های البرز، همدان، خوزستان، کهگیلویه و بویر احمد و مرکزی دارای بیشترین میزان بروز موارد مرگ و میر ناشی از بیماری بوده‌اند.

وی گفته است: میزان استفاده از ماسک در اماکن عمومی کشور هم با حد مطلوب فاصله زیادی دارد و حدود ۶۰ درصد گزارش شده بطوریکه  استان‌های سیستان و بلوچستان، ایلام و آذربایجان غربی دارای کمترین میزان استفاده از ماسک در کشور هستند.

وقتی به عنوان یک ایلامی ساکن این استان خبر را خواندم عرق شرم در پیشانی‌ام حس کردم، یک مرتبه انبوه بیمارانی که به مراکز درمانی سرازیر شده و صدای سرفه‌های خشک و سخت نفس کشیدنشان فضای ساکت بیمارستان را می‌شکند دلم را بدرد آورد.

در ذهن شرمسارم از مطرح شدن اینگونه نام ایلام، پرستارها و پزشکانی را بیاد آوردم که چه روزها و لحظات شادی را که می‌توانستند آسوده در کنار خانواده باشند اما در بیمارستان‌ها و بر بالین بیماران حضور دارند و التیام‌بخش دردهای مبتلایان کرونا شده و خود را به آب و آتش می‌زنند.

به یاد ضجه‌های خانواده‌های ایلامی عزادار متوفیان کرونا افتادم که عزیزانشان را در غریبانه‌ترین اوضاع و بدون اقوام و بستگان تشیع کرده و به خاک سپردند.

تصویر شهدای مظلوم سلامت همچون نگاتیو فیلم در ذهنم یکی یکی عبور کردند، چه سرمایه‌های ارزشمندی که بخاطر درمان مبتلایان کرونا و حفظ سلامت مردم وارد میدان نبرد با کرونا شدند و دیگر از آن میدان بازنگشتند.

تلخ‌تر از همه متوفیانی را بیاد آوردم‌ که کرونا اسم آنها را خانوادگی از برگ زندگی خط زد، از مادر و پدر، زن و شوهر گرفته تا پدر و فرزند، مادر و فرزند، خواهر و بردار و برادر و همسر که همزمان بر اثر کرونا چشم از دنیا بستند و داغی سنگین را برای بازماندگان بجا گذاشتند.

در ذهنم‌ به یاد کاسبانی افتادم که این روزها با وجود مشکلات اقتصادی اما در جهت حفط سلامت خود و مردم کار و کاسبی‌شان را تعطیل کرده و با خانه‌نشینی و تحمل مشکلات مالی به کرونا نه گفته‌اند.

خبر را باز هم مرور کردم، به یاد آنهایی افتادم که اینگونه نام ایلام را در کشور مطرح کرده‌اند، افرادی که هنوز نه کرونا را باور دارند، نه ماسک می‌زنند و نه هشدارهای مسوولان را جدی می‌گیرند.

در کنار این همه تصویری که در ذهن شرمسارم مجسم شد اما یقین دارم که مردم این استان در مقاومت زبانزد کشور بوده و مصداق بارز آن دوران هشت سال دفاع مقدس است که بجای فرار و خالی کردن شهر تفنگ بدست گرفتند و جان خود را سپر دشمن کردند و عاشقانه از میهن دفاع کردند و اکنون نیز بسیاری از همین مردم در جهت ریشه‌کنی کرونا به دستورالعمل‌های بهداشتی عمل می‌کنند اما عده‌ای با بی‌اعتنایی در حال باد دادن زحمات کارکنان بهداشت و درمان هستند.

اگرچه ۱۴ ماه زندگی و نبرد با کرونا همه را خسته کرده اما همین عدم همراهی مردم که موجب شده ایلام به عنوان یکی از استان‌های پیشرو در عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در کشور معرفی شود، فشارها و مشکلات ناشی از کرونا را دو چندان کرده است.

نتیجه عدم‌ همراهی این عده از مردم در عمل به نکات بهداشتی، ثبت روزانه حدود ۳۰۰ ابتلا، فوت روزانه دو تا چهار نفر، بستری روزانه حدود ۵۰ نفر در مراکز درمانی  و در نهایت قرمز شدن وضعیت استان ایلام است.

کرونا هر روز مقاوم‌تر از دیروز می‌تازد، لحظه به لحظه مبتلایانش را راهی بیمارستان‌ها می‌کند، بیمارانی که گاهی بازگشتی برایشان نیست و کرونا پیروزمندانه به چهره‌های زیر اکسیژن‌شان لبخند می‌زند و تنها راه مقابله و پیشگیری آن رعایت پروتکل‌های بهداشتی نظیر ماسک زدن و رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی است.

در کنار عدم استفاده از ماسک آنچه مسوولان دانشگاه علوم پزشکی ایلام دلیل بر نقض پروتکل‌های بهداشتی می‌دانند تجمع‌ها، دورهمی‌ها و محافل شادی و عزاست که هم نام ایلام را در عدم رعایت پروتکل‌ها پیشتاز کرده هم روند ابتلای بیماران را سرعت بخشیده است.

مردم بدور از هم باشند 

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در این خصوص گفت: عدم استفاده حداکثری از ماسک و رعایت نکردن فاصله یک و نیم متری در اماکنی نظیر صف نانوایی‌ها و بانک‌ها یکی از مهمترین دلایل سرعت ابتلا به کروناست.

دکتر جمیل صادقی‌فر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: علاوه بر این، کاهش تجمع‌هایی نظیر محافل عزا و عروسی، بانک‌ها و دفاتر پیشخوان، کاهش ترددهای غیرضروری و حذف دورهمی‌های خانوادگی مهمترین راهکار برای پیشگیری کروناست.

کاهش ماسک زدن و رعایت پروتکل‌ها دردآور است

وی تاکید کرد: در استان ایلام ماسک زدن و رعایت پروتکل‌ها کاهش یافته و برخی از اصناف با وجود ممنوعیت فعالیت باز هستند و بسیاری از صنوف نیز رعایت چندانی در شیوه نامه‌های بهداشتی ندارند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام گفت: این درحالی است که روند فوتی و بستری‌ها در استان ایلام در پیک فعلی چهار برابر شده و تداوم این روند باعث می‌شود بستری‌ها و فوتی‌ها از آبان‌ماه سال گذشته نیز فراتر رود.

وی اظهار داشت: هم‌اکنون تعداد بستری‌های استان نسبت به فصل زمستان ۹۹، سه برابر و آمار مبتلایان نیز در مقایسه با چهارماه آخر پارسال چهار برابر شده است.

بر باد رفتن ایثار پرسنل بهداشتی درمانی در بانک‌های ایلام

دکتر صادقی‌فر گفت: بانک‌های ایلام بعنوان پرخطرترین مکان‌های تجمعی، ناقض پروتکل‌های بهداشتی هستند که در این روزهای کرونایی و اعمال محدودیت باید در اولویت توجه قرار گیرند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام یادآور شد: در بازدید یکی از شعب بانک‌های به نسبت شلوغ ایلام به وضوح شاهد بر باد رفتن ایثار کارکنان بهداشت و درمان و همکاری اصناف در تعطیلی مغازه‌ها هستیم.

دکتر صادقی‌فر افزود: کارمندان بانک یکی از گروه‌های پرخطر هستند که با توجه به ماهیت کار آنها و فضای فیزیکی محل خدمت در ایام کرونا یکی از گروه‌های با ابتلای بسیار بالا در استان بوده و هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام تصریح کرد: بیشتر بانک‌ها به دلیل مسائل امنیتی فاقد ساختار مناسب برای داشتن یک تهویه مناسب هستند و این بزرگترین خطر بخصوص با افزایش دما در روزهای آینده است.

رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی در ایلام باید به ۹۰ درصد برسد

 استاندار ایلام نیز گفت: رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی در استان ایلام باید به ۹۰ درصد افزایش یابد در حالی که استان هنوز با این مقدار فاصله دارد.

محمد نوذری اظهار داشت: طبق آمار اعلامی دانشگاه علوم پزشکی میزان رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی در استان ایلام به ۷۳ درصد رسیده است که باید این میزان از ۹۰ درصد فراتر رود.

وی افزود: میزان فوتی‌ها در استان افزایش یافته و نگران‌کننده است، در طول هفته گذشته ۲۰ نفر فوت کردند و هم اکنون وضعیت در شهرستان های مختلف استان به ویژه سیروان، دره‌شهر، بدره، آبدانان و دهلران مساعد نیست.

استاندار ایلام ادامه داد: هرچند این مناطق از جمعیت و وسعت زیادی برخوردار نیستند اما میزان ابتلا و بستری‌های این شهرستان‌ها در قیاس با جمعیت، زیاد و نگران‌کننده است.

نوذری تاکید کرد: باید مشاغل گروه‌های ۲ تا چهار در سراسر استان تعطیل باشند و فعالیت مشاغل گروه‌های یک نیز برای جلوگیری از تجمع مردمی مدیریت شود.

وی اضافه کرد: پیک چهارم کرونا با پیک‌های قبلی متفاوت است چرا که ویروس در این دوره از نوع قوی و جهش‌یافته با قدرت انتشار و درگیری هفت برابری نسبت به نوع قبلی است.

استاندار ایلام گفت: اجرای محدودیت‌های ترافیکی، صنفی و اداری و تعطیلی مرز مسافری مهران همچنان تداوم خواهد داشت و دستگاه قضا و نیروی انتطامی باید تلاش بیشتری برای رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی از سوی مردم و مشاغل مختلف داشته باشند.

به گزارش ایرنا، شهرستان‌های ایلام، آبدانان، ایوان، بدره، مهران، چرداول، دره‌شهر و دهلران همچنان در وضعیت قرمز، سیروان در وضعیت نارنجی و شهرستان‌های هلیلان و ملکشاهی نیز در وضعیت زرد کرونا قرار دارند.