به گزارش ایرنا به نقل از "لایو ساینس" ، پاندمی کووید-۱۹ که اکنون بیش از ۳ میلیون نفر تلفات داشته است نشان داده که انسانها تا چه در حد در برابر ویروسها آسیب پذیر هستند. اما هر چند این تهدید جدید به نظر می رسد اما انسانها از آغاز تاریخ با ویروسهای خطرناک در نبرد بوده اند.
"دیوید انارد" استاد اکولوژی و تکامل در دانشگاه آریزونا گفت: ویروسها همیشه جمعیتهای انسانی را مبتلا کرده اند. ویروسها واقعا یکی از محرکهای اصلی گزینش طبیعی در ژنوم های انسان هستند.
این بدان علت است که ژنهایی که شانس بقا را افزایش می دهند بیشتر محتمل است که به نسلهای بعدی منتقل شوند.
پژوهشگران با استفاده از ابزارهای مدرن می توانند نشانه های این پاتوژن های باستانی را در دی ان ای انسانهای امروز ردگیری کنند. این اطلاعات هم می تواند دیدگاه و دانش ارزشمندی برای کمک به پیش بینی پاندمی های آینده فراهم سازد. "همواره حقیقت دارد که رویدادهای گذشته محتمل تر است که در آینده بار دیگر روی دهند" .
انارد و تیم او با استفاده از اطلاعات موجود در دیتابیس های عمومی اقدام به تحلیل ژنومهای ۲ هزار و ۵۰۴ نفر در ۲۶ جمعیت مختلف انسانی در جهان کردند و نتایج این تحقیق در فرایند بررسی و بازبینی برای انتشار در یک مجله علمی است.
ویروس کرونا در درون سلول باید برای تکثیر با صدها پروتئین انسانی برخورد کند و محققان روی مجموعه ای از ۴۲۰ پروتئین تمرکز کردند . بسیاری از این پروتئینها به تکثیر ویروس کمک کردند اما برخی نیز به سلول برای مبارزه یاری رساندند و اگر جهش کدهای ژنتیکی به مبارزه با ویروس کمک کند شانس بیشتری برای انتخاب و انتقال به نسل بعدی دارد. محققان دریافتند که در مردم شرق آسیا ژنهای خاص شناخته شده در زمینه برخورد با ویروسهای کرونا انتخاب شده اند. این جهشها احتمالا به نیاکان این مردم کمک کرده اند که دربرابر ویروس باستانی مقاوم تر باشند.
انارد می گوید که پاتوژن باستانی که نیاکان را دچار کرده ممکن است یک ویروس کرونا نبوده بلکه نوع دیگری از ویروس بوده که برخورد مشابهی همانند ویروس کرونا با سلولهای انسانی داشته است. وی افزود: هیچ مدرکی در دست نیست که نشان دهد این مطابقتهای ژنتیکی باستانی به محافظت از انسان امروزی در برابر ویروس سارس-کوو-۲ کمک کند. چنین ادعاهایی غیرممکن است.
وی افزود: فاکتورهای اجتماعی و اقتصادی مانند دسترسی به بهداشت و درمان احتمالا نقش بسیار بیشتری از ژنها در محافظت دربرابر کووید-۱۹ دارد.
این تیم تحقیقاتی در عین حال امیدوار است که مطالعات در زمینه ژنومهای باستانی بتواند برای ایجاد یک سامانه هشدار زودهنگام درباره پاندمی های آینده مورد استفاده قرار گیرد.