تهران- ایرنا- حمید حاج‌اسماعیلی معتقد است: اگر نیروی کار به عنوان یک سرمایه مهم در اقتصاد و بازار کار کشور مورد توجه قرار بگیرد، قطعاً بخشی از مشکلات توسعه بازار کار و همچنین مسیر پیشرفت و توسعه کشور هموار می شود، زیرا کارگران نقش مهمی در فرآیند توسعه کشور ایفا می‌کنند.

در یکم می ۱۸۸۶ میلادی کارگران آمریکایی در اعتراض به پایین بودن میزان دستمزد، سختی شرایط کار و افزایش ساعت های کاری به اعتصاب دست زدند که با دخالت پلیس به خاک و خون کشیده شد و بسیاری از کارگران کشته و زخمی شدند. چند روز پس از این رویداد، دادگاه چند تن از رهبران آنها را محاکمه و به مرگ محکوم کرد. این اعتراض به نقطه عطفی برای احقاق حقوق کارگران ستمدیده در سراسر جهان تبدیل شد. در ۱۸۸۹ میلادی کنگره بین‌المللی کارگران در پاریس به پیشنهاد نماینده کارگران آمریکا، یکم ماه مِی را به عنوان روز جهانی کارگر انتخاب کرد و در پی آن در بسیاری از کشورهای دنیا، کارگران این روز را گرامی می ‌دارند. در ایران نیز به منظور تکریم مقام والای کارگر این قشر زحمت کش و به تعبیری پل پیشرفت اقتصادی، ۱۱ اردیبهشت به عنوان «روز جهانی کار و کارگر» تعیین شد.

به همین مناسبت پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا با «حمید حاج اسماعیلی» فعال بازار کار و کارگری به گفت و گو پرداخته است. متن گفت و گو در ادامه می خوانیم:

حاج اسماعیلی در خصوص روز جهانی کارگر گفت: روز جهانی کارگر روز بزرگی برای این طبقه محسوب می شود و رفته رفته این گرامیداشت برای توجه و اعتنا به حقوق کارگران اهمیت بسیار بالایی پیدا کرده است. متاسفانه در طول دهه های گذشته که برای حقوق کارگران تلاش های زیادی شاهد بودیم اما پیشرفت های زیادی در این حوزه نداشتیم. علت این موضوع آن است که هنوز جایگاه نیروی کار به عنوان یک عامل و ابزار پراهمیت در بازار کار و اقتصاد کشور درک نشده و اهمیت آن را نتوانسته ایم به درستی بفهمیم.

کارگران بزرگترین سرمایه هر کشوری هستند

این فعال کارگری در خصوص نقش کارگران در توسعه کشور اظهار داشت: اگر نیروی کار به عنوان یک سرمایه مهم در اقتصاد و بازار کار کشور مورد توجه قرار بگیرد، قطعاً بخشی از مشکلات توسعه بازار کار و پیشرفت و توسعه هموار می شود. پس اینکه ما می بایست به کارگران اهمیت بدهیم به دلیل اهمیت و نقش این طبقه در فرآیند توسعه کشور است. بنابراین می بایست بیش از گذشته برای نهادینه کردن حقوق کار در کشور تلاش کنیم و این به نفع و در راستای منافع ملی کشور است زیرا سرمایه نیروی انسانی یکی از بزرگترین سرمایه ها و پر اهمیت تر از سرمایه مادی برای هر کشوری است. کشوری می تواند مسیر توسعه را طی کند و بر بلندای دانش و تکنولوژی دست پیدا کند که نیروی کار کارآمد، جوان و پر تلاشی داشته باشد و این چیزی نیست جز همین کارگرانی که در کشور هستند. پس روز کارگر، فرصت مغتنمی است که باید به حقوق کارگران توجه داشته باشیم.

مسوولان می بایست به اولویت های کارگران توجه کنند

وی در مورد اولویت های حقوق کارگران که مسوولان می بایست به آن توجه کنند، بیان داشت: ما نمی توانیم کشور را با مدیریت دولت اداره کنیم به همین دلیل هم باید مسوولیت ها در کشور در بخش های مختلف تقسیم شود تا هر بخشی با نقش آفرینی بتواند برای توسعه کشور گام بردارد. این از دستاوردهای بزرگ بشری است که در دنیا اتفاق افتاده است.

کارگران باید تشکل‌ها و سندیکاها و انجمن‌های صنفی خودشان را مستقل شکل بدهند

حاج اسماعیلی خاطرنشان ساخت: برای حوزه کارگری باید اجازه بدهیم که کارگران تشکل ها و سندیکاها و انجمن های صنفی خودشان را مستقل شکل بدهند و مسوولیت کارهای خوشان را خودشان پیگیری کنند و این به نفع کشور است و کمک می کند تا دولت بیشتر به امر سیاستگذاری و نظارت بپردازد و کارها را به خود مردم و بخش های مختلف واگذار کند. اگر این کار اتفاق بیافتد، قدرت چانه زنی و انگیزه کارگران برای افزایش بهره وری در بازار کار کشور افزایش پیدا می کند. وقتی به کارگران آزادی لازم داده شود و وقتی به آنها قدرت مانور، استقلال و شخصیت داده می شود، آنها انگیزه پیدا می کنند و تعلق و وابستگی آنها به بازار کار کشور بیشتر می شود و این در مجموع به نفع کشور است.

کارگران نقش مهمی در امنیت اجتماعی و اقتصادی کشور دارند

این کارشناس بازار کار گفت: اولویت امروز کشور در حوزه کارگری این است که نهادهای مستقل کارگری براساس اصل ۲۶ قانون اساسی در کشور شکل بگیرد تا کارگران بتوانند خودشان پیگیر مطالبانشان باشند و این به نفع کشور است و امنیت عمومی را در کشور تضمین می کند. همچنین باید تلاش کنیم تا ظرفیت سازی در کشور انجام شود تا نیروی کار هزینه بی خود نشود و بیکار نباشد و هرچه ظرفیت اقتصادی کشور بیشتر باشد، نرخ بیکاری در کشور کاهش پیدا می کند. پس این مولفه ها هم امنیت اجتماعی را تضمین می کند و هم حوزه اقتصادی را شکوفا می کند و رفاه برای مردم به ارمغان می آورد. پس جامعه در برابر مشکلات متعدد واکسینه می‌شود و به جای اینکه روز به روز مردم را در حال فقیر شدن ببینیم، یک جامعه متوسط پویا در کشور شکل می‌گیرد. بنابراین چه خوب است که شعار روز کارگر امسال به استقلال و نهادینه شدن تشکل های کارگری صنفی در کشور نامگذاری شود.

در شرایط شیوع کرونا که کارگران محدودیت دارند با اعطای مسوولیت می‌بایست به آنها نگیزه داد

حاج اسماعیلی درباره شرایط کنونی کارگران اظهار داشت: با این شرایطی که در کشور به لحاظ شیوع کرونا به وجود آمده است و محدودیت هایی برای کارگران وجود دارد، می توانیم به کارگران انگیزه بدهیم که بیایند مسوولیت قبول کنند و دولت و حاکمیت راه را برای مطالبه گری آنها آزاد بگذارد تا آنها برای حقوق خودشان در کشور تلاش کنند. ما امروزه به لحاظ سیاسی، اقتصادی و فرهنگی نیاز داریم که توجه ها به طرف تلاش برای آزادگی، حرمت و تلاش نیروی کار جلب شود تا کارگران بگویند که چه می خواهند و این یک فرصت است که مسوولان از این فضا برای کارگران استفاده کنند.

حال انجمن‌های صنفی کارگران خوب نیست

این فعال حوزه کارگری در پایان یادآور شد: وضعیت تشکیلات صنفی کارگران در ایران آنچنان خوب نیست. این تشکیلات از همان ابتدا دست خانه کارگر بود و حزب جمهوری اسلامی از همان نخست شکل گیری افرادی به خانه کارگر فرستاد و خانه کارگر را از حزب توده گرفتند زیرا این حزب منافع خارجی ها و بیگانگان را دنبال می کرد اما پس از آن نیز، انجمن‌های صنفی کارگران در بیشتر مقاطع نتوانست به رسالت خود عمل کند و در راستای منافع کارگران عمل کنند.