حمید ملانوری روز دوشنبه در آیین بهرهبرداری از طرح آبرسانی به ۱۲ روستای خراسان جنوبی که به صورت ویدئوکنفرانس با حضور وزیر نیرو برگزار شد، افزود: قرارگاه استانی آب را در سال جاری برای ساماندهی آبرسانی به روستاها با محوریت معاونت امور عمرانی استانداری راهاندازی کردیم تا از تمامی ظرفیتها برای فصل گرما استفاده شود اما باید مسوولان توجه خاصی به این استان کمآب داشته باشند.
وی به گستردگی استان خراسان جنوبی اشاره کرد و گفت: با توجه به گستردگی، خشک و کویری بودن، کمآبی و تعدد روستاهای استان، لازم است درخصوص تامین اعتبارات تخصیصی به استان توجه ویژه صورت گیرد.
استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: بخش عمدهای از مشاغل مردم خراسان جنوبی کشاورزی و دامداری است و خشکسالی فعالیت مردم به خصوص در چهار شهرستان مرزی استان را تحت تاثیر قرار داده است.
وی گفت: با وجود اقدامات وزارت نیرو و دستگاههای تابعه در استان برای آبرسانی پایدار به مناطق روستایی، کاهش شدید بارندگی و خشکسالی پوشش گیاهی مراتع را به شدت کاهش داده است و مردم در تامین نهادههای دامی با مشکلاتی روبهرو هستند.
ملانوری افزود: در حالی که متوسط بارندگی استان در درازمدت ۱۰۶ میلیمتر است، میزان بارشها در سال زراعی - آبی جاری ۴۰ میلیمتر بوده و خراسان جنوبی، بحرانیترین وضعیت خشکسالی خود را در ۵۰ سال گذشته تجربه میکند لذا منابع آبی استان از وضعیت تاسفبار و بحرانی برخوردار است.
وی گفت: سال گذشته بعد از ۲ دهه خشکسالی، خراسان جنوبی با ۱۶۳ میلیمتر بارندگی از وضعیت نسبتا خوبی برخوردار شد و امید را در دل مردم استان زنده کرد.
استاندار خراسان جنوبی اظهار داشت: در حال حاضر ۳۸۰ روستای خراسان جنوبی به صورت سیار آبرسانی میشود و با توجه به خشک شدن قناتها، چشمهها و چاههای آب، این آمار تا فرا رسیدن فصل تابستان به حدود ۴۳۰ تا ۴۵۰ روستا میرسد.
وی شبکههای فرسوده آب را از دیگر مشکلات این استان برشمرد و گفت: میزان هدررفت آب شهری ۳۱ درصد و روستایی ۳۹ درصد است که باعث میشود علیرغم کمآبی شدید، حدود یک سوم تا ۴۰ درصد آبی که استحصال میشود، به دلیل فرسودگی شبکه هدر رود.
ملانوری افزود: ما تلاش میکنیم با تامین اعتبار استانی بخشی از شبکهها اصلاح شود اما تحقق این مهم نگاه ویژه وزارت نیرو را میطلبد.
وی گفت: با تلاشهای شرکت آب و فاضلاب استان، وزارت نیرو و حوزه معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری امروز پروژه آبرسانی به ۱۲ روستا با اعتبار ۱۸ میلیارد تومان افتتاح شد و تا پایان خرداد ماه نیز ۱۸ روستا و تا هفته دولت (شهریور سال جاری) ۲۰ روستای دیگر از آب شرب سالم و پایدار بهرهمند خواهند شد.
استاندار خراسان جنوبی بیان کرد: تلاش ما این است که براساس سند سازگاری با کمآبی، منابع آبی استان را مدیریت کنیم بنابراین در قالب این سند، اصلاح شبکههای فرسوده آب، توسعه آبیاری نوین، کاهش مصرف در واحدهای تولیدی و صنعتی با فناوری جدید در اولویت برنامهها قرار دارد.
وی همچنین خطاب به وزیر نیرو گفت: از آنجا که مسوولیت کمیسیون مشترک ایران و افغانستان را برعهده دارید در بحث پایانههای مرزی با کشور افغانستان درخواست مساعدت داریم.
ملانوری با اشاره به اینکه در حال حاضر فقط پایانه مرزی ماهیرود در خراسان جنوبی فعال است افزود: فعالیت بازارچهها باعث میشود که بخشی از مردم در شهرستانهای مرزی امرار و معاش کنند در حالی که با این خشکسالی و مرزهای بسته با مشکل جدی بیکاری و مهاجرت مواجه میشویم که ادامه این روند در امنیت منطقه اثرگذار است.
پروژه آبرسانی به ۱۲ روستای علیآباد داورآباد، مهدیآباد، اشک، خورشیدان، محمدیه، بهمنآباد، فندخت، آفریز، تیغدر، شهرک قومنجان، کرچ و بویک خراسان جنوبی امروز در پنجمین هفته پویش #هر هفته الف_ب_ایران در سال ۱۴۰۰ و با ارتباط تصویری وزیر نیرو به بهرهبرداری رسید.
۱۸ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این پروژهها هزینه شده است و ۲ هزار و ۶۹۱ خانوار استان خراسان جنوبی از آب شرب پایدار برخوردار میشوند.
هفت پروژه بزرگ صنعت آب با سرمایهگذاری یک هزار و ۵۷۰ میلیارد ریال در استانهای زنجان، اصفهان، بوشهر، کرمان و خراسان جنوبی امروز با حضور وزیر نیرو در قالب هفته پنجم پویش #هرهفته_الف_ب_ایران در سال ۱۴۰۰ افتتاح شد.