کرونا این بحران وحشتناک قرن اخیر، تمام برنامهها و معادلات جهان را به هم ریخته است؛ تا پیش از این به دلیل ابلاغیه ستاد ملی مقابله با کرونا پرواز از ، و به هند، پاکستان، فرانسه، بوتسوانی، برزیل، جمهوری چک، استونی، ایرلند، لسوتو، مالاوی، موزامبیک، اسلواکی، آفریقای جنوبی و زامبیا ممنوع بود؛ اما روز گذشته سازمان هواپیمایی کشور اعلام کرد فروش بلیت به این مقاصد منوط به رعایت قوانین و مقررات آن کشورها مجاز است.
حرمتالله رفیعی، رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی، تاکید کرد: طی مذاکره با مدیرکل نظارت سازمان هواپیمایی، فروش و صدور بلیت به این کشورها منعی ندارد و تابع مقررات کشورهای مقصد برای ورود اتباع دیگر کشورها به آن کشورهاست و به تبع آن، ورود مسافر از مبداء این کشورها به ایران ممنوع است.
حالا مسافران امکان سفر به این کشور ها را دارند، اما بازگشت به ایران حداقل با مسیر مستقیم ممکن نیست.
افتتاح بیش از ۲۸۰ هتل در دولت دوازدهم
علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با بیان اینکه تحریمها نتوانست ما را متوقف کند، گفت: در دولت دوازدهم بیش از ۲۸۰ هتل افتتاح کردیم و اکنون ۲ هزار و ۴۰۰ طرح در این حوزه نیز با سرمایه گذاری بخش خصوصی در حال اجرا است.
مونسان در دیدار جوزپه پرونه سفیر ایتالیا در تهران، به روابط ایران و ایتالیا در حوزه میراثفرهنگی و کاوشهای باستانشناسی اشاره کرد و گفت: آمادگی داریم تا در هر سه حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی روابطمان را با ایتالیا تقویت کنیم.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: دولت دوازدهم به دلیل اعمال تحریمها دوران سختی را پشت سر گذاشت و مردم ما هم فشارهای زیادی را تحمل کردند، اما با این که سختیهای زیادی کشیدیم روی پای خود ایستادن را یاد گرفتیم.
مونسان تصریح کرد: البته در مدتی که تحریم بودیم فعالیتها را متوقف نکردیم. در دولت دوازدهم بیش از ۲۸۰ هتل افتتاح کردیم و ۲ هزار و ۲۰۰ واحد بومگردی احداث شد. این درحالی است که ۲ هزار و ۴۰۰ طرح را هم توسط بخش خصوصی و با سرمایهگذاری از سوی آنها در دست اقدام داریم.
رونمایی از دستمال آغشته به خون ناصرالدین شاه
مجموعه جهانی گلستان (یکشنبه، ۱۲ اردیبهشت) و دقیقا ۱۲۵ سال بعد از ترور ناصرالدین شاه دستمال آغشته به خون جامانده از ترور این شاه قاجار را، رونمایی کرد.
درست ۱۲۵ سال قبل در چنین روزی در آستانه مراسم پنجاهمین سال تاجگذاری ناصرالدین شاه قاجار او به دست میرزا رضا کرمانی در حرم شاه عبدالعظیم در شهر ری ترور شد.
داستان از این قرار بود که صبح جمعه هجدهم ذیقعده ۱۳۱۳ قمری (برابر با دوازدهم اردیبهشت ۱۲۷۵) ناصرالدین شاه قاجار به شکرانه پنجاهمین سالگرد سلطنت به زیارت حضرت عبدالعظیم رفت اما رویای جشن پنجاهمین سال سلطنت را واقعیت هولناک قتل او درهم شکست.
آفرین امامی با اشاره به ترور ناصرالدین شاه در چنین روزی گفت: بعد از ترور شاه دستمالی را برای جلوگیری از خونریزی بیشتر وی روی جای اصابت گلوله گذاشتند و پیکر بی جان وی را درشکه سوار کردند. یکی از همراهان شاه دست تو آستین لباس شاه کرد و برای مردم دست تکان داد تا مردم تصور کنند شاه زنده است.
وی افزود: پیکر شاه از در عالی که هم اکنون در خیابان ناصر خسرو قرار دارد و قرار است به زودی بازگشایی شود به کاخ وارد شد. اما هنگامی که پیکر به کاخ گلستان رسید جانی بر بدن نداشت.
۱۵ قطعه شی تاریخی به میراث فرهنگی کرمان اهدا شد
سرهنگ سیدعلی حسینی فرمانده یگان حفاظت ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان از اهدای ۱۵ قلم شی تاریخی به یگان حفاظت این اداره کل در شهرستان ارزوییه خبر داد.
وی افزود: این اشیا اهدایی شامل کاسه و ظرف کلریتی، النگو، حلقه و سرپیکان مفرغی، پیاله و ظرف شیشهای میشوند که به دوره اسلامی و هزاره سوم پیش از میلاد مسیح برمیگردند.
حسینی تصریح کرد: ۲ نفر از میراثبانان افتخاری به نامهای مصطفی خدابخش و علی رهبر اشیای مذکور را به صورت داوطلبانه به حوزه حفاظتی شهرستان ارزوییه اهدا کردهاند.
فرمانده یگان حفاظت ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان اظهار داشت: نیروهای یگان حفاظت این ادارهکل با انجام تمهیدات اطلاعاتی و فرهنگسازی بومی و محلی و همچنین جلب مشارکتهای اجتماعی توانستهاند در زمینه کشفیات اشیای تاریخی موفقیتهای خوبی به دست آورند.
۴ میلیارد تومان بودجه برای حوزه پژوهشی وزارت میراث فرهنگی تعیین شد
چهارمین جلسه شورای پژوهشی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به ریاست علیاصغر مونسان وزیر و با حضور اعضای شورا برگزار و میزان بودجه حوزه پژوهشی در سال جاری ۴ میلیارد تومان اعلام شد و ۱۵ طرح مورد بررسی قرار گرفت و موضوعات پژوهشی و مطالعاتی حوزههای تخصصی در سال ۱۴۰۰ تعیین تکلیف و موضوعاتی برای تصویب و اجرا در سال جاری ارائه شد.
در این جلسه همچنین روند اجرای مصوبات شورا در سال ۹۹ هم مورد بررسی و همچنین میزان بودجه پژوهشی سال گذشته، ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعلام شد که بر اساس آن پنج طرح پژوهشی در مرحله اجرا قرار گرفت.
اعمال برخی تغییرات ساختاری پژوهشگاه و جذب نیروهای نخبه براساس معیارهای مشخص، انتخاب طرحها و موضوعات پژوهشی طبق اولویتهای سه حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، پیگیری روند عقد قراردادها و پیشرفت طرحها از سوی معاونتهای مربوطه همچنین به کارگیری و راهاندازی سامانههای هوشمند از نکات مورد تاکید مونسان در این جلسه بود.
نام استاد «احمد کبیری» در حافظه فرهنگی ایران به یادگار خواهد ماند
محمد حسن طالبیان معاون میراثفرهنگی کشور با تسلیت درگذشت «احمد کبیری» پیشکسوت حوزه باستانشناسی و مرمت و حفاظت، گفت: این استاد فقید از نیکمردان جامعه میراثفرهنگی بود و نامش در حافظه فرهنگی این مرز و بوم به یادگار خواهد ماند.
استاد احمد کبیریهندی، باستانشناس پیشکسوت روز یکشنبه (۱۲ اردیبهشت) در سن ۷۶ سالگی درگذشت؛ او متولد ۱۳۲۴ در تهران و دانشآموخته رشته باستانشناسی از دانشگاه تهران بود، ابتدا به استخدام سازمان ملی حفاظت آثار باستانی ایران درآمد و سپس در سازمان میراث فرهنگی کشور در امر پژوهش باستانشناسی حفاظت و مرمت محوطه و بناهای تاریخی مشغول خدمت شد. وی عضو هیئت مدیره و رییس کمیته اسناد و انتشارات ایکوموس ایران بود.
این استاد برجسته بررسی، کاوش و حفاظت و مرمت شهر حریره کیش، معبد آناهیتا کنگاور، بررسی و شناسایی آتار تاریخی شاه زند، بررسی دلازیان سمنان، کاروانسرای قصر بهرام، پژوهش درباره آثار تخت جمشید، اقامتگاه های میان راهی شاهی اصفهان-فرح آباد ساری را در کارنامه کاری خود داشت.
قلعه ایرج پیشوا به صدمین پایگاه ملی میراث فرهنگی کشور تبدیل میشود
حسین عباسی فرماندار شهرستان پیشوا گفت: در پی سفر معاون اجتماعی معاون اول رئیس جمهوری از قلعه ایرج و پیگیری های انجام شده،صدمین پایگاه ملی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در قلعه ایرج شهرستان پیشوا راهاندازی میشود.
عباسی اظهار داشت: آثار باستانی و میراث فرهنگی، هویت ملی کشور بوده و نشاندهنده تمدن، نبوغ و خلاقیتی است که اجداد و نسلهای گذشته داشتهاند و در هنرهای مختلف و آثار تاریخی خود را نمایان میکند.
وی افزود: شهرستان پیشوا به واسطه پیشینه تاریخی و فرهنگی بسیار غنی، از آثار و محوطههای تاریخی فراوانی برخوردار است که قلعه ایرج یکی از مهمترین این آثار است که مربوط به دوره ساسانیان و بزرگترین قلعههای خشتی جهان محسوب میشود.
عباسی با اشاره به سفر معاون اجتماعی معاون اول رئیس جمهوری به شهرستان پیشوا و پیگیری راهاندازی پایگاه ملی میراث در قلعه ایرج گفت: در سفر ۲۴ فروردینماه امسال مهدی علیخانی معاون هماهنگی امور اجتماعی معاون اول رئیس جمهوری و بازدید وی از قلعه تاریخی ایرج، موضوع استقرار پایگاه میراث فرهنگی در این اثر تاریخی با حضور معاون سازمان میراث فرهنگی استان تهران مورد بررسی قرار گرفت که با پیگیریهای صورت گرفته، استقرار این پایگاه مورد موافقت قرار گرفت.
عامل خرید و فروش اموال تاریخی در تبریز دستگیر شد
سرهنگ کاظم داداشی فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجانشرقی از دستگیری عامل خرید و فروش اموال تاریخی در تبریز خبر داد.
سرهنگ داداشی، افزود: به دنبال گزارشات مردمی مبنی بر نگهداری و خرید و فروش اموال تاریخی در منطقه منظریه تبریز، نیروی یگان حفاظت شهرستان با شناسایی محل موردنظر، از ادامه خرید و فروش و نگهداری این اموال جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: در این عملیات که با همکاری نیروی انتظامی انجام شد، تعدادی اموال تاریخی در خانهای شخصی واقع در منطقه منظریه کشف و محل کار فرد خاطی شناسایی و فرد مورد نظر به همراه اموال کشف شده به عنوان متهم به مراجع قضایی معرفی شد تا مراحل قانونی برابر مقررات انجام خواهد شد.
داداشی اظهار داشت: شهروندان می توانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف در حوزه میراث فرهنگی، مراتب را با تماس شماره ۰۹۶۶۲، مرکز پیام یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کشور، اطلاع دهند.
بومگردی؛ راهکاری برای بهرهبرداری از گردشگری در دوران کرونا
گردشگری و سفر همچون دیگر ابعاد زندگی از آمد و شدهای معمول روزانه تا کسب و کار و دیگر فعالیتهای اجتماعی تحت تاثیر شدید بحران کرونا و ضرورت اعمال محدودیتهای آن قرار گرفته اما طبع طبیعتدوست و آرامشطلب انسان در پی راهکاری برای پاسخگویی به این نیاز روحی با حفظ سلامت جسمی در محیط زیست است.
به نظر میرسد در این شرایط خاص و محدودکننده، بهرهگیری از امکانات اقامتگاههای بومگردی و طبیعت پیرامون آنها به عنوان ظرفیتی موجود البته با شرط پذیرش افراد معدود و فقط در حد اعضای نزدیک خانواده و رعایت همهجانبه رفتارهای بهداشتی پیشگیرانه، گزینهای مطلوب برای ترمیم خستگی روحی و راهکاری مناسب برای کاهش فشار عصبی ناشی از وضعیت تحمیلی کنونی است.
محیط بومی روستا با برخورداری از هوای پاک، عطر خاک زنده صحرا یا سبزینگی نشاطبخش دشت و مرتع و جنگل، زلال روان جویهای آب و نوای پرندگان داشتههای ارزشمند، جذاب و مفرح اقامتگاههای بومگردی است که بیشک در گیر و دار بحران کرونا، گریزگاهی مناسب برای روان رنجدیده از اضطراب این بیماری همهگیر است.
مانعزدایی از پروژه گردشگری «مینیوُرلد» ملایر
مجموعه تفریحی و توریستی «مینیوُرلد» یا جهان کوچک یکی از شاخصترین پروژههای گردشگری ملایر با پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد در زمینی به مساحت ۴۸ هکتار در حال اجرا است و پیشانی گردشگری این شهرستان و استان همدان به شمار میرود.
عملیات اجرایی این پروژه مهم گردشگری به همت و ایده خلاقانه شهرداری و شورای اسلامی شهر ملایر در سال ۸۷ با هدف ایجاد ۱۳۸ اثر شاخص تاریخی ایران و جهان آغاز شد که تاکنون موانع و مشکلات بسیاری در مسیر اجرای این پروژه قرار گرفت تا نتواند آنگونه که باید و شاید در زمان مقرر تکمیل و به بهرهبرداری برسد.
تاکنون آثار شاخصی همچون تخت جمشید، برج پیزا، پل وِرسک، آکروپلیس، برج ایفل، تاج محل، سیوسه پل، اهرام ثلاثه مصر، نیمتنههای شیلی، آرامگاه حافظ و خیام، کاخ خورشید، دیوار بلند چین، برج قابوس، گنبد کابوس، آبشار نیاگارا، باغ مشاهیر و سردیسهای مشاهیر ایران و جهان، میدان شهدا و المانهای شهدای خلبان در این مجموعه نصب شده و یا در حال تکمیل است و مدیریت شهری ملایر امیدوار است با تکمیل بخش عظیمی از این پروژه گردشگری؛ رشد اقتصادی و فرصتهای شغلی بیشتری را در سایه صنعت گردشگری به عنوان صنعت پاک و یکی از پیشرانهای توسعه، برای شهروندان ملایری به ارمغان آورد.
برپایی نمایشگاه «خط عشق» در وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی
نمایشگاه تابلوهای معرق آیات قرآن با عنوان «خط عشق» در محل ساختمان مرکزی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برپا شد.
نمایشگاه خط عشق آثاری از هنرهای استاد مرتضی آتشپنجه است که از ۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ در این وزارتخانه به مدت یک هفته دایر شد.
مرتضی آتشپنجه متولد ۱۳۴۸ در تهران، عضو جامعه هنری و از شاغلان صنایعدستی با تکنیکهای معرق، مشبک، خاتم و پیکرتراشی است؛ او مجری طرح کامل معرق قرآن کریم است و در این نمایشگاه آثار معرق او به صورت تابلوهایی زیبا از آیات قرآن برای علاقهمندان به مناسبت ماه رمضان به نمایش درآمد.