به گزارش ایرنا، امیرحسین حاتمی روز شنبه در نشست خبری به مناسبت روز اسناد ملی و میراث مکتوب، با اشاره به سابقه شکل گیری مرکز اسناد ملی کشور، افزود: مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان قزوین به عنوان یک نهاد آموزشی و خدماتی در اسفند ماه سال ۹۲ با هدف حفاظت و نگهداری از میراث مکتوب و اسناد بومی فرهنگ قزوین فعالیت خود را آغاز کرد.
وی با بیان اینکه افزایش آگاهی و ارتقای سطح دانش مردم از رسالتهای مهم مرکز اسناد و کتابخانه ملی است، اظهار داشت: این سازمان، سه وظیفه اصلی را در زمینه اسناد، کتابخانه و تاریخ شفاهی بر عهده دارد.
حاتمی تصریح کرد:حوزه اسناد در ۲ دسته اهدایی و اداری تقسیمبندی میشوند که اسناد اهدایی به سندهایی مانند عکس، سند ازدواج و قولنامه اطلاق میشود که افراد حقیقی یا حقوقی بهعنوان برگ هویتی خاندان خود به سازمان اهدا میکنند.
وی، اسناد اداری را شامل اوراق مختلف دستگاههای اداری نظیر برگ مرخصی کارکنان دانست و افزود: بیش از ۹۰ درصد اسناد سازمانی امحا و تنها ۶ درصد آنها قابلیت آرشیو دارند و مابقی باید توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گیرد.
این مسوول با اشاره به اسناد اهدایی، اضافه کرد: این اسناد به نرخ روز خریداری یا توسط افراد اهدا میشوند یا اینکه در یک بازه زمانی اسکن شده و به صاحبانش برگردانده میشوند.
حاتمی در خصوص دسترسی علاقه مندان به نسخ الکترونیکی، اضافه کرد: ابتدا اسناد جهت ضد عفونی به تهران منتقل و سپس بهصورت برگ شمارهگذاری میشوند و بهمرور در سیستم الکترونیکی به ثبت میرسند و پس از این مرحله، افراد میتوانند به نسخه الکترونیکی اسناد دسترسی داشته باشند.
حاتمی ادامه داد: قزوین با قدمت تاریخی چند هزار ساله دارای مشاهیر، بزرگان، شخصیتهای علمی و تاریخی است و خاندان های بزرگی به دلیل موقعیت استان در دوره های مختلف در این منطقه ساکن شدند و آثار مکتوب ارزشمند بی شماری در گوشه و کنار این شهر یافت میشود.
مدیر کل اسناد و کتابخانه ملی استان قزوین از مردم خواست که اسناد تاریخی خود را به این نهاد تحویل دهند تا برای نگهداری آنها به نام خود افراد و طبق استانداردهای جهانی اقدام شود.
وی با بیان اینکه اسناد ملی حکم حافظه تاریخی ملت ها را دارند، خاطر نشان کرد: در حال حاضر بیش از هفت میلیون برگ سند تاریخی از مکاتبات دولتی و از دوره پهلوی اول به بعد در این مرکز نگهدار می شود.
حاتمی ادامه داد: ۹۶ درصد اسنادی که در این مرکز نگهداری می شوند اسناد دولتی بوده و شهرداری قزوین بیشترین آثار را به خود اختصاص داده است .
وی افزود: این سازمان حافظ هویت تاریخی است و تمامی اسناد مکتوب،عکس و فیلم به منظور جلوگیری از آسیب ها و صدمات جبران ناپذیر در مخزن نگهداری خواهد شد.
این مسوول یادآور شد: پژوهشگران دانشگاهی و نویسندگان هر اثر مکتوبی که به چاپ میرسد باید بین دو تا ۱۰ نسخه آن را واسپاری کنند تا این نسخ به مرکز اسناد ملی منتقل شده و به ثبت برسند.