به گزارش ایرنا، از صنعت فرش دستباف به عنوان هنر ملی یاد میشود، در واقع فرش یک صنعت حامل فرهنگ، هنر و تمدن ایرانیان است که تولید این محصول علاوه بر مزیتهای صادرات فرهنگ و هنر این مرز و بوم، در حوزه توسعه اقتصادی و اشتغال کشور نیز تاثیر بسزایی دارد.
همچنین این صنایع دستی با یافتن جایگاهی جهانی از محبوبیت خاصی در داخل کشور و حتی خارج از مرزها برای ایران دارد که همین امر بر مزیتهای بیشمار آن افزوده است.
کرمان نیز بهعنوان یکی از استانهای سرآمد کشور در حوزه صنایع دستی، استانی ویژه در تولید فرش دستباف محسوب میشود، به نحوی که در ضرب المثلها قالی و کرمون شهرتی جدانشدنی در افکار عمومی بازی میکند و جایگاهی خاص را برای این استان کسب کرده است.
صنعت فرش دستباف استان کرمان که در دهههای اخیر مغفول مانده بود و حمایت چندانی از آن نمیشد، با شیوع کرونا و تحریمها رفته رفته تنزل جایگاه خود را در سطح داخلی و بین المللی میدید اما خوشبختانه با وجود اقدامات انجام شده، طی دولت دوازدهم و حمایتهای ویژه دولت از این صنعت، بهجایگاه واقعی سالهای گذشته خود نزدیک میشود.
بیمه یکساله رایگان قالیبافان طی طرحی با حمایتهای دفتر ریاست جمهوری، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و مرکز ملی فرش ایران، تشکیل کارگروههای تخصصی در اتاق بازرگانی و راه اندازی کارگاهها توسط معین اقتصادی، این روزها جانی دوباره به کالبد صنعت فرش دستباف استان کرمان دمیده است.
به گفته متولیان امر در واقع نتیجه حمایتهای دولت و بخش خصوصی علاوه بر جهش ۳۶۰ درصدی در تولید فرش کرمان به مرور جایگاه گذشته قالی بافی کرمان را به این صنعت بازگردانده است.
همچنین حمایتهای معینهای اقتصادی که خود نمایشگر مشارکت بخش خصوصی با دولت است بویژه در شهرستان راور و دیگر مناطق استان، با راهاندازی کارگاههای قالی بافی بسیاری و سرمایه گذاری در این حوزه، بر دستاوردهای صنعت فرش دستباف استان کرمان افزوده و این اقدامات با سیاستگذاری دولت علاوه بر احیای قالی کرمون، در توسعه اقتصادی و همچنین اشتغالزایی این استان، تاثیرگذاری مناسبی داشته است.
البته حمایتها از فرش دستباف کرمان به همینجا ختم نمیشود، علاوه بر تشکیل کارگروه تخصصی فرش دستباف در استان و ایجاد اتحادیه فرش دستباف، مسگر و صنایع دستی، کمیتهای تخصصی برای این محصول تاریخی در اتاق بازرگانی کرمان به صورت پیشگام در ایران شکل گرفته که میتواند فرآیند توسعه این صنعت را بیش از گذشته یاری دهد.
بیمه و دستمزد بزرگترین چالش فعالان فرش دستباف کرمان
رئیس اتحادیه صنف فرش دستباف، مسگر و صنایعدستی کرمان در این زمینه گفت: بیشتر فرش دستباف این استان توسط تولیدکنندگان خانگی تولید میشود که مهمترین مشکل آنان بیمه و پایین بودن دستمزد بوده است.
محسن اشرف افزود: قالیبافان نباید دغدغه مواد اولیه و بیمه داشته باشند زیرا باید فرش باکیفیت ببافند تا بتوانند آن را با قیمت مناسبی بهفروش برسانند لذا نیاز به حمایت سرمایهگذاران و دولت در این حوزه همچنان وجود دارد.
رئیس اتحادیه صنف فرش دستباف کرمان با اشاره به تاثیر کرونا بر بازار فرش، و با بیان اینکه سال گذشته صادرات فرش این استان با مشکل جدی مواجه شد عنوان کرد: نقدینگی تولیدکنندگان به مواد اولیه و به فرش تبدیل شد اما شیوع ویروس کرونا و متوقف شدن گردشگری باعث شد اجناس تولید شده روی دست آنان بماند.
وی با اشاره به کسادی در بازار فرش کرمان افزود: قیمت فرش دستباف با وجود نداشتن مشتری و تقاضا و وجود تورم و گرانی تغییر چندانی نداشته، لذا نقش حمایتی دولت برای حمایت از قالی بافان ضروری بهنظر میرسد که اقدامات حمایتی انجام گرفته باید با قوت بیشتر استمرار یابد.
قالیبافان کرمانی یکسال بیمه رایگان شدند
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان گفت: قالیبافان متقاضی بیمه رایگان که در آبانماه سال۹۹ با مراجعه به ادارات این سازمان در سراسر استان اقدام به ثبتنام کرده اند، با هزینه دولت، بیمه رایگان شدند.
مهدی حسینینژاد با اشاره به پیگیری و رایزنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان با مرکز ملی فرش ایران و همچنین حمایت معاونت اشتغال روستایی ریاست جمهوری از این طرح افزود: امکان پوشش حداکثری قالیبافان در صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر در راستای حمایت از تولیدکنندگان فرش دستباف فراهم شده است.
وی اظهار داشت: قالی بافانی که کارت قالی بافی دارند و یا دارای گواهینامه مهارت از سوی فنی و حرفه ای هستند، مشمول این بیمه رایگان شدهاند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان گفت: تمامی کسانی که در حرفه قالی بافی و مشاغل مربوط به آن در شهرهای این استان مشغول به کارند نیز مشمول این بیمه میشوند.
وی عنوان کرد: با وجود ۴۰ هزار هنرمند فرش باف واجد شرایط بیمه در استان کرمان بخشی گسترده از این افراد بیمه شدند.
وی با بیان اینکه فعالان قالی بافی و حرفههای مرتبط با آن نیز میتوانند از این طرح استفاده کنند و این طرح فقط محدود به روستاییان و عشایر نیست، تصریح کرد: کسانی که تحت پوشش این بیمه قرار میگیرند از مزایای مستمری بازنشستگی و مستمری از کار افتادگی بهرهمند میشوند.
حسینینژاد افزود: فرش دستباف کرمان قدمت زیادی دارد و این استان قطب تولید این فرش در کشور محسوب میشود، شهرت جهانی دارد و در عین حال کرمان یکی از استانهای سرآمد و مطرح در حوزه فرش است.
وی گفت: متقاضیان میتوانند در ساعات اداری به ساختمان شهید ایرانمنش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان واقع دربزرگراه امام و یا ادارات صمت شهرستان مربوطه خود مراجعه و نامنویسی کنند.
۳۵۰ نفر از قالیبافان جنوب کرمان بیمه شدند
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب استان کرمان نیز گفت: ۳۵۰ نفر از قالی بافان هفت شهرستان جنوبی این استان در پوشش بیمه قالی بافی قرار گرفتند.
مسلم مروجی تعداد بافندگان فعال منطقه جنوب کرمان را ۹۰۰ نفر اعلام کرد و از پیگیری برای تحت پوشش قرار دادن تمامی این بافندگان خبر داد.
وی از معرفی ۷۵۰ قالی باف به صندوق بیمه کشاورزان، روستاییان و عشایر خبر داد و تصریح کرد: در آینده نزدیک و پس از احراز هویت این بافندگان از مزایای این بیمه بهره مند میشوند.
وی به برقراری بیمه درمان تکمیلی قالیبافان جنوب کرمان اشاره و بر اطلاع رسانی و ثبت نام قالیبافان در این زمینه تاکید کرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان طرح حامی بیمه قالی بافان را یک طرح ملی برشمرد و اظهار داشت: این طرح توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و مرکز ملی فرش ایران با مشارکت بخش خصوصی شامل شرکت سهامی بیمه ایران و بانک قرض الحسنه مهر ایران راه اندازی شده است.
وی افزود: در این طرح به قالی بافان تا سقف ۲۰ میلیون تومان تسهیلات سه ساله با کارمزد چهار درصد توسط صندوق قرض الحسنه مهرایران برای پوشش بیمه درمان تکمیلی پرداخت میشود.
مروجی شرکت بیمهای طرف قرارداد در این طرح را شرکت سهامی بیمه ایران عنوان کرد و گفت: هزینه بیمه تکمیلی متقاضی به صورت مستقیم از طرف صندوق قرض الحسنه مهر ایران به حساب شرکت بیمه واریز میشود.
معین اقتصادی راور یکهزار شغل با احیای فرش ایجاد کرد
مدیرعامل بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی(ره) از احیای فرش راور کرمان با طرحهای اشتغالزایی و ایجاد هزار شغل توسط این بنیاد خبر داد و گفت: ۴۹۰ طرح اشتغالزایی در صنف فرش دستبافت راور تاکنون به بهرهبرداری رسیده است.
امیرحسین مدنی با اشاره به ایجاد هزار شغل و حضور فعال و پررنگ بنیاد برکت در شهرستان راور افزود: این طرحها موجب ایجاد یکهزار و ۴۷ فرصت شغلی در این شهرستان شد.
وی با تاکید بر اینکه میزان حجم سرمایهگذاری کل برای راهاندازی ۴۹۰ طرح اشتغالزایی برکت در راور ۴۴۱ میلیارد ریال است، تصریح کرد: ۴۶۲ طرح اشتغالزایی این بنیاد در شهرستان راور به بانوان اختصاص پیدا کرده است.
مدیرعامل بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی(ره) اظهار داشت: شبیهسازی، تقلببافی، تغییر فرهنگ و نداشتن صرفه اقتصادی باعث شده بود بافت فرش در راور کرمان با رکود مواجه شود که طرحهای اشتغالزایی بنیاد برکت باعث بازگشت رونق به این حوزه شده و در حال حاضر بسیاری از زنان و جوانان شهر به قالیبافی مشغول هستند.
وی با تاکید بر ضرورت بازاریابی هر چه بیشتر برای فرش راور یادآور شد: تمام کشورهای همجوار بهخصوص همسایگان شمالی، بازار خیلی خوبی برای فرش راور محسوب میشوند و این برند ایرانی قابلیت صادرات به این کشورها را دارد.
مدنی همچنین با اشاره به راهاندازی دو هزار طرح اشتغالزایی اجتماعمحور در مناطق محروم و روستایی استان کرمان در هفته گذشته خاطرنشان کرد: راهاندازی این تعداد طرح اشتغالزایی باعث ایجاد فرصتهای کسبوکار برای شش هزار نفر در مناطق کم برخوردار استان کرمان شده است.
افزایش ۳۶۰ درصدی تولید فرش دستباف استان کرمان
استاندار و نماینده عالی دولت در استان کرمان با اشاره به صنعت فرش دستباف که در استان مغفول مانده بود، گفت: ۳۶۰ درصد تولید این محصول را افزایش دادیم و اکنون نیز توسعه صنعت یاد شده جزو برنامه های اولویت دار دولت در استان قرار دارد.
علی زینیوند با اشاره به فعالیت دولت در بیمه قالی بافان تصریح کرد: تعاونی های خرد و خانگی در این راستا شکل گرفته و فرش ایران و این استان در دنیا بازار خوبی دارد لذا جایگاه بین الملی آن را بهبود می بخشیم.
توسعه مشاغل خرد راهکار رسیدن به عدالت در جامعه است
استاندار کرمان براین باور است که توسعه مشاغل خانگی و خرد تنها راه عزتمند کردن مردم و رسیدن به عدالت اجتماعی واقعی و متوازن در جامعه است که باید سرلوحه کار
زینی وند پیشتر در آیین جشن توانمندسازی اقتصادی ۵۵۰۰ خانوار تحت حمایت کمیته امداد استان کرمان افزود: کشورهای پیشرفته دنیا نیز توسعه مشاغل خرد و خانگی را راهی برای ایجاد توازن در جامعه می دانند.
استاندار کرمان با بیان اینکه حوزه اشتغال همواره مورد توجه قرار داشته است از ایجاد اشتغال و رشد رفاه به عنوان کلیدواژه های حکومت های دنیا نام برد.
زینی وند با اشاره به اینکه ایران یکی از کشورهایی است که در نهادسازی، شبکه موفقی داشته است، اظهار داشت: این نهادسازی ها مانند ستون کشور را نگه داشته و امروز به عنوان نهاد موثر و به روز به داد جامعه می رسد.
وی گفت: جزیره ای کار کردن مشکلات زیادی را به وجود می آورد لذا اگر بتوانیم هسته هماهنگی بین شبکه و ساختار مفید جمهوری اسلامی ایجاد کنیم می توانیم کشور را در حوزه مشاغل خرد به تعادل برسانیم.
زینی وند با بیان اینکه پول کلانی در قالب مسئولیت های اجتماعی در استان کرمان هزینه می شود گفت: این سرمایه به تشخیص افراد هزینه می شود و تعادل در استان ایجاد نمی کند.
استاندار کرمان پیشنهاد داد: نهادی در این زمینه تشکیل شود و بنا به نیاز مناطق کار انجام و هزینه ها به مصرف برسد.
وی همچنین به دیگر قابلیت های توسعه استان کرمان اشاره کرد و افزود: بخش گردشگری و توریسم از حوزه های مغفول مانده و پر اشتغال این استان است که آینده دنیا را تامین می کند لذا در این زمینه اقدامات بسیاری انجام گرفته و برای معرفی استان کرمان، ۲ اثر ثبت جهانی این استان در ابتدای دولت یازدهم، به هفت اثر رسید و آثار ثبت ملی هم به عنوان یکی دیگر از بخش های توسعه حوزه گردشگری از ۶۳۴ به ۷۲۰ مورد رسیده اند.