تهران- ایرنا - مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواستار تلاش‌های بیشتر برای انجام تحقیقات علمی در راستای بهبود شرایط و احیای دریاچه آرال شده است.

به گزارش روز شنبه ایرنا از پایگاه خبری « آستانا تایمز » قزاقستان، براساس مصوبه جدید سازمان ملل متحد دریاچه آرال به عنوان منطقه نوآوری‌های اکولوژیکی و فن آورانه در نظر گرفته شده است. این نهاد بین المللی همچنین خواستار تلاش‌های بیشتر برای انجام تحقیقات علمی در راستای بهبود شرایط و احیای این دریاچه و محیط زیست آن شده است. 

گفتنی است اولین بار این مصوبه در هفتاد و ششمین جلسه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سپتامبر ۲۰۱۷ از سوی « شوکت میرضیایف »رئیس جمهور ازبکستان مطرح شد و از سوی ۵۰ دولت دیگر از جمله قزاقستان، آذربایجان، روسیه، تاجیکستان و ترکمنستان بازنویسی شد. 

میرضیایف در آن زمان از دریاچه آرال به عنوان « کانون فاجعه اکولوژیکی » نام برده بود. 
در این مصوبه بر حمایت مجمع سازمان ملل متحد از فعالیت‌های منطقه‌ای و کارهایی با هدف پیشرفت محیط زیستی، اجتماعی، اقتصادی و شرایط جمعیتی در منطقه دریاچه آرال تاکید شده است. 

از سال ۲۰۰۵ پروژه هایی به ارزش ۸۵ میلیون دلار توسط قزاقستان و با حمایت بانک جهانی برای احیای این دریاچه در نظر گرفته شده است. 

دریاچه آرال زمانی یکی از چهار دریاچه بزرگ دنیا به شمار می آمد. این دریاچه را دو رودخانه بزرگ آسیا از جمله « آمو دریا » و « سیر دریا» را تغذیه می کردند. 

در  دهه ۱۹۷۰ شوروی سابق بیشترین منابع آبی خود برای تامین مزارع پنبه در آن منطقه را از دریای آرال برداشت کرد که منجر به خشک شدن یک دهم از وسعت اولیه  ۶۸ هزار کیلومتر مربعی آن شد.

افزایش چشمگیر سطح نمک منجر به تخریب دلتای غنی اکوسیستم ها و  تلف شدن آبزیانی شد که یکی از منابع مهم درآمد افراد محلی در این منطقه به شمار می آمد. 

شایان ذکر است صحراهای نمکی با وسعتی به مسافت بیش از ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار در بخش های خشک شده دریای آرال می‌تواند موجب بروز طوفان های نمکی شود و خسارت فراوانی را به اکوسیستم این منطقه وارد آورد.