مسعود الماسی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان اینکه با تلاش کشاورزان تاکنون، ۹۵ درصد از ۲۳۸ هزار هکتار از اراضی شالیزاری استان گیلان زیر کشت برنج رفت، اظهار داشت: در پنج درصد شالیزارها که هنوز نشاء برنج انجام نشده، باید هر چه سریع تر کشت را انجام دهند.
وی با بیان اینکه هم اکنون میزان نشاء برنج در گیلان در مدت مشابه سال گذشته در وضعیت خوبی قرار دارد، خاطر نشان کرد: سال گذشته در همین زمان ۸۸ درصد از شالیزارهای استان زیر کشت برنج رفته بود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان به آغاز عملیات وجین در شالیزارهای این استان اشاره و اضافه کرد: تاکنون ۴۷ هزار هکتار از شالیزارهای گیلان وجین شده اند که نسبت به همین زمان در سال گذشته، ۱۰ درصد جلوتر هستیم.
وی وجین شالیزارها را در کاهش مصرف آب و افزایش تولید محصول موثر دانست و از شالیکاران خواست تا به این مهم توجه داشته باشند.
گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می آید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.
بیش از ۳۱۷ هزار بهره بردار بخش شالیکاری گیلان همه ساله برای کاشت برنج اقدام می کنند، به طور معمول ابتدا در فصل زمستان دو نوبت زمین های شالیزاری را همزمان با بارش های زمستانه شخم می زنند تا هم زمینه نفوذ آب به خاک را فراهم آورند و هم نسل آفات باقیمانده در پوشش گیاهی نابود شود، شخم زمستانه در کاهش میزان نیاز شالیزارها به آب در فصل کاشت و داشت نقش مهمی دارد.
پس از آن در نیمه اول فروردین ماه، خزانه گیری نشاء برنج آغاز می شود و از نیمه دوم فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه، نشاء برنج دستی یا مکانیزه به زمینی که از قبل با تیلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل می شود.
از نیمه دوم اردیبهشت ماه تا اواسط نیمه اول تیرماه نیز فصل داشت برنج است که در این مدت، وجین و مراقبت های گیاهی انجام می شود، از اواخر نیمه دوم تیر تا پایان شهریور ماه نیز به تناسب جدول زمان کاشت، فصل برداشت برنج در استان گیلان است که این عملیات بسته به شرایط آب و هوایی از لحاظ زمانی گاهی زودتر یا دیرتر انجام می گیرد.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقمهای کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقمهای پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت میشود. بیشترین رقمهای کشت شده برنج در این استان، رقمهای کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل میشود.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای گیلان چند روز گذشته در گفت و گویی اعلام کرده بود که برنامه نوبت بندی آب کشاورزی به تناوب به صورت ۸ روز وصل و ۴ روز قطع ادامه خواهد داشت.
وحید خرمی به کشاورزان توصیه کرد که فعالیت های کشاورزی شان را با تقویم آبگذاری کانال ها هماهنگ کنند و همکاری لازم را با متولیان امر، اعم از آبیاران و سر آبیاران داشته و نگرانی از تاریخ های قطع و وصل آب نداشته باشند.