تهران- ایرنا- پرو خسته از بحران‌های سیاسی، اقتصادی و مصائب اخیر ناشی از شیوع کرونا، اما با امید به آینده ای روشن تر، برای انتخابات ریاست جمهوری 16 خرداد آماده می‌شود و مهم‌ترین مطالبه مردمش از رئیس جمهوری آینده، حل مشکلات معیشتی-اقتصادی، اشتغال و بهره‌برداری بهینه از منابع عظیم تولید داخلی است.

به گزارش ایرنا، مردم پرو پس از تجربه برکناری و استعفاهای سریالی چند رئیس جمهوری تنها در ظرف چند ماه که به تشکیل دولت موقت منجر شده، به دنبال  رئیس جمهوری توانا و دولتی کارآمد هستند.

مردم که از نابسامانی های سیاسی در کشروشان و تبعات اقتصادی و معیشتی ناشی از آن خسته شده اند، در انتخابات پیش رو به دنبال رئیس جمهوری هستند که برنامه های عملی و راهکارهای روشن برای اداره کشور و ساختن آینده ای بهتر داشته باشد.

پرو،  متاثر از تبعات سنگین اقتصادی ناشی از همه گیری و بحران های سیاسی بر اثر برکناری و استعفای متوالی روسای جمهور ناکارآمد، در شرایط مطلوبی قرار ندارد. این کشور آمریکای جنوبی به رغم برخورداری از ثروت های سرشار معدنی، ذخایر عظیم انرژی و منابع انسانی ارزشمند، توان لازم برای بهره برداری مطلوب  از این دارایی ها و ثروت های خدادادی را نداشته است.

مسائلی چون بحران بهداشتی و شیوع کرونا، اوضاع نامساعد اقتصادی، ناآرامی های سیاسی و بعضا تحرکاتی مانند حمله تروریستی گروه موسوم به «مسیر درخشان» ، باعث شده تا روزهای باقیمانده تا انتخابات ششم ژوئن (۱۶ خرداد) بسیار حساس و سرنوشت‌ساز باشد. یکشنبه آینده دو جریان با دیدگاه های متفاوت برای تصدی بالاترین مقام اجرایی کشور، قدرت اراده و انتخاب مردم را به نظاره می‌نشینند.

بیش از ۲۵ میلیون نفر از مردم پرو روز یکشنبه ششم ژوئن ۲۰۲۱ (۱۶ خرداد) برای انتخاب رئیس جمهوری آینده و تعیین سرنوشت خود، پای صندوق های رأی خواهند شتافت.

«پدرو کاستیو»  از حزب چپگرای «پروی آزاد»  و «کیکو فوخیموری»  از حزب راستگرای «نیروی مردمی»  به ترتیب با کسب ۱۸.۹۲ و ۱۳.۴۰ درصد آرا از میان ۱۸ نامزد انتخاباتی در دور نخست رای‌گیری، آماده حضور در مرحله دوم رقابت‌ها برای تصدی مسئولیت سنگین ریاست جمهوری در نتیجه آراء مردمی آماده می کنند.

«پدرو کاستیو» و «کیکو فوخیموری» دو نامزد راه یافته به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری پرو،  برپایه همین مطالبات در تلاش بودند تا در کارزارهای انتخاباتی و مناظره های رسانه ای، به ارائه برنامه ها و چشم اندازهای دولت فرضی خود بپردازند. برنامه ها و راهکارهایی که اساس قضاوت مردم برای رای دادن و انتخاب رئیس جمهور آینده قرار خواهد گرفت.

به نوشته اسپوتنیک موندو، نامزدهای انتخاباتی نیز براساس مطالبات و مسائل اصلی مردم، در مناظره تعیین کننده روز یکشنبه ۹ خرداد، در یک هفته مانده به انتخابات ریاست جمهوری پرو، در طول سه ساعت مناظره تلویزیونی برنامه ها و راهکارهای خود برای مدیریت اجرایی آینده کشور را بیان کردند، از خود در برابر اتهامات دفاع کرده و یا یکدیگر را مورد انتقاد قرار دادند.

پس از پایان مناظره، اکثریت مردم پرو طی بیانیه ای خواستار احترام به نتیجه انتخابات شدند تا در پی برگزاری دور دوم انتخابات، مقامات اجرایی و نمایندگان مجلس منتخب مورد پذیرش همگان قرار گیرند.

این مناظره یکی از مهم ترین نقاط عطف کارزار تبلیغاتی دو کاندیدا در ظرف یک هفته مانده به انتخابات بود. البته امکانی برای انتخاب بهتر میان کاستیو، نماینده تازه وارد حزب سوسیالیست و فوخیموری از حزب دست راستی است که برای سومین بار متوالی در رقابت های دور دوم انتخابات ریاست جمهوری حضور می یابد.

محبوبیت کاستیو در میان عامه مردم با برنامه بهبود اقتصادی و شعار ملی‌سازی معادن پرو

کاستیو با بیان اینکه «من با پاکدستی آمده ام بگویم مرد کار، ایمان و امید هستم که در تمام زندگی خود نیز کار کرده ام» زمام مناظره را به دست گرفت و با شرح مختصری از شرح حال خود، خویش را به عنوان معلمی روستازاده و از طبقه کشاورزان و متعلق به مردم پایین دست جامعه معرفی کرد.

کاستیو که هم اکنون به حرفه معلمی مشغول است، پیشتر رهبری اتحادیه کارگران معادن پرو را بر عهده داشته و مهمترین شعار انتخاباتی وی، لزوم ایجاد تغییرات در قانون اساسی به منظور ملی سازی معادن پرو است؛ شعاری که منجر به افزایش کم نظیر محبوبیت وی در میان کارگران معادن در این کشور شده است.

اظهارات کاندیدای حزب «پروی آزاد» بیشتر بر پایه محور اقتصادی و با به چالش کشیدن وضع زیرساختی اقتصادی و اجتماعی کشور پیش رفت. کاستیو، در ابتدا با اشاره به مسئله همه گیری آن را فراتر از حوزه بهداشتی، به مسئله ای زیرساختی و تاریخی ناشی از بحران موجود مرتبط دانست.

کاستیو بلافاصله با ارائه راهکارهایی مانند برنامه واکسیناسیون سراسری علیه ویروس کرونا تا پایان سال، تخصیص هزار تخت بیمارستانی به شهرهای پرجمعیت، بهبود مراکز بهداشتی اعلام کرد: نظام سلامت از سالها پیش آسیب دیده است و عمومی سازی سیستم بهداشتی در سطح ملی ضروری است که تا سلامت موضوعی اختصاصی و تجاری تلقی نشود، بلکه به اولویتی اساسی تبدیل خواهد شد.

کاستیو در اظهارات خود با اشاره به واقعیت های مغفول واقع شده پرو مانند مسائل مسکن، آموزش و پرورش، بهداشت، پول ملی، ظرفیت های داخلی، ناکامی ها و آسیب های روانی تاکید کرد: ما به فکر پر کردن جیب ثروتمندان نیستیم بلکه به رفع گرسنگی مردم فقیر شهر می اندیشیم.  

وی سپس با طرح مسائل اقتصادی به عنوان محور اصلی گفتگوی خود، مسئله پیشبرد اشتغال عمومی و ایجاد شغل برای جوانان، تقویت بدنه دولتی با هدف بهبود ثروت ملی، ملی‌سازی معادن پرو از طریق مذاکره با شرکتهای معدنی که دارایی‌های کشور را در اختیار دارند، احیای صنعت گاز و انرژی و ... را مطرح کرد.

وی ضمن اظهار تاسف از وجود فقر و نابرابری در کشوری سرشار از ذخایر عظیم انرژی و معدنی، خاطرنشان کرد که کار، ثروت آفرین است.  

کاستیو پس از اعلام برنامه‌های خود، با ارائه مستنداتی به تکذیب اتهام‌های دروغین و تبلیغاتی مخرب علیه خود توسط  ستاد کاندیدای رقیب پرداخت.  

میان مناظره نخست و مناظره داغ اخیر،  ۳۰ روز فاصله برای کارزار انتخاباتی برقرار بود که بعضا با فعالیت‌های نادرست و خطرناک تخریبی همراه شد.

ازجمله وقوع حمله تروریستی گروه موسوم به «مسیر درخشان» در شهر ساتیپو در مرکز این کشور بود که به بهای جان ۱۸ نفر تمام شد و نه تنها رقابت‌های انتخاباتی را متاثر کرده، بلکه جامعه پرو را به سمت چند دستگی سوق داده است.  گواه روشن بر این مطلب، نتایج نظرسنجی‌هاست که از کاهش فاصله و اختلاف «پدرو کاستیو» نامزد چپگرا و پیروز اصلی دور نخست انتخابات و «کِیکو فوخیموری» دختر دیکتاتور سابق حکایت دارد.  

اگرچه فوخیموری به دنبال بهره‌برداری از این ماجرا، تصاویر منتشر شده از صحنه این قتل عام، و نوشته هایی با آرم حزب کمونیست پرو را به حزب رقیب خود نسبت داد؛ چرا که در آن نوشته‌ها از ساکنان این منطقه می‌خواستند که در انتخابات ریاست جمهوری شش ژوئن (۱۶ خرداد) به کیکو فوخیموری کاندیدای حزب راستگرا رای ندهند. با این وجود، کاستیو در صفحه توییترش با محکوم کردن این حمله، با خانواده‌های قربانیان ابراز همبستگی کرد.    

به باور تحلیگران و کارشناسانی مانند پائولا تاوارا کارشناس علوم سیاسی دانشگاه کاتولیک پرو، این حمله ارتباط مستقیمی با روند انتخابات نداشته و نمی‌توان این جنایت را به نامزدی خاص پیوند داد مگر اینکه تحقیقات، خلاف این امر را نشان دهد.

تاوارا با انتقاد از احزاب و حامیان طرفدار هر دو کاندیدا در بهره‌برداری سیاسی از این حمله تروریستی به عنوان حربه ای علیه یکدیگر گفت: این رفتار شرم‌آور بوده و نسبتی با دموکراسی ندارد.

اما فوخیموری راستگرا، به دنبال کسب منافع خود از این ماجرا،  کاستیو را به کمونیست بودن متهم و از این طریق او را به جریان تروریسم مرتبط کرد. هدف او ایجاد فضای ترس وحشت در بین عموم درباره ورود کاستیو، نامزد حزب چپگرای پرو به صحنه قدرت کشور بود.

شرایط سخت فوخیموری با اتهامات جنجالی فساد مالی علیه خود و پدرش

کیکو فوخیموری، دختر «آلبرتو فوخیموری» رئیس جمهوری سابق پروست که به جرم قتل غیرنظامیان توسط جوخه‌های مرگ به ۲۵ سال زندان محکوم شد که در دیماه ۱۳۹۶ از سوی دولت این کشور مورد عفو قرار گرفت و به دلیل بیماری از زندان آزاد شد!

فوخیموری در سومین مناظره انتخاباتی خود، اظهارات خود را با متهم کردن کاستیو به خشونت، سنگی بزرگ را نشان داد و مدعی شد که روز شنبه در مسیر کاروان حامیان او انداخته اند!

نامزد حزب راستگرای پرو برنامه های خود را برپایه ۶ محور پروی دویست ساله (اشاره به مراسم دویست سالگی استقلال پرو)، بهداشت، اقتصاد، آموزش، مبارزه علیه فساد و حقوق بشر ارائه داد.

خانم فوخیموری درباره واکسیناسیون تمام جمعیت پرو تا قبل ازپایان سال میلادی وعده داد و در زمینه اقتصادی، به کمک های حمایتی برای شرکتهای کوچک و بزرگ و پیشبرد برنامه گشایش اقتصادی پرو و تعدیل سیاست بسته اقتصادی قبل از همه گیری، اشاره کرد.  

با این وجود، برخی موضوعات بحث به ویژه موضوع مبارزه با فساد برای فوخیموری، به دلیل جنجال اتهامات فساد مالی پدرش و همچنین برخی اتهامات علیه خود وی، بسیار دشوار و مسئله ساز شده است. او که در این موضوع مورد انتقاد شدید کاستیو قرار گرفته بود، به این جمله اکتفا کرد که نتیجه تحقیقات در پرونده وی نشان داده که موضوع فساد مالی وی درست نیست.

با این وجود، این موضوع تنها مسئله ای نبود که شرایط را برای نامزد راستگرای پرو سخت می کرد. در موردی دیگر کاستیو مسئله «عقیم سازی اجباری زنان» را به عنوان برنامه دوره ریاست جمهوری پدر وی مرتبط دانست که فوخیموری آن را رد کرد.

پیشتازی کاستیو در پایان مناظرات

براساس نظرسنجی صورت گرفته توسط روزنامه لارپوبلیکای پرو، پدرو کاستیو، نامزد حزب چپگرا با ۵۶.۸ درصد آراء در برابر ۴۳.۲ درصد آراء فوخیموری، در مناظره با اقبال بیشتری مواجه شده است.

این نظرسنجی در طول مناظرات، ابزاری برای تحلیل نتیجه مناظرات است؛ اما سوال اصلی اینجاست که کاندیداها تا چه میزان موفق به جذب آراء گروه مردّد در انتخابات خواهند شد؟

انتظار می رود که در روزهای آینده نزدیک به انتخابات ششم ژوئن (۱۶ خرداد) دو نامزد انتخاباتی برنامه های فشرده ای در ادامه کارزار انتخاباتی خود داشته باشند: کاستیو در شهرهای مختلفی حضور خواهد یافت و آخرین بازدید تبلیغاتی خود را به لیما (پایتخت) اختصاص خواهد داد. فوخیموری اما اعلام کرد که دیداری با «ماریو وارگاس لیوسا» نویسنده مشهور حامی وی و پدرش خواهد داشت.

در حالی که کاستیو در میان عموم مردم محبوبیت بیشتری پیدا کرده است، فوخیموری در تلاش است تا از طریق اشخاص مشهور و فوتبالیستها برای خود رأی جمع کند.

مسائلی چون بحران بهداشتی و شیوع کرونا، اوضاع نامساعد اقتصادی، ناآرامی های سیاسی و بعضا تحرکاتی مانند حمله تروریستی گروه موسوم به «مسیر درخشان» ، باعث شده تا روزهای باقیمانده تا انتخابات ششم ژوئن (۱۶ خرداد) بسیار حساس و سرنوشت‌ساز باشد. یکشنبه آینده دو جریان با دیدگاه های متفاوت برای تصدی بالاترین مقام اجرایی کشور، قدرت اراده و انتخاب مردم را به نظاره می‌نشینند.

بیش از ۲۵ میلیون نفر از مردم پرو روز یکشنبه ششم ژوئن ۲۰۲۱ (۱۶ خرداد) برای انتخاب رئیس جمهوری آینده و تعیین سرنوشت خود، پای صندوق های رأی خواهند شتافت.

«پدرو کاستیو»  از حزب چپگرای «پروی آزاد»  و «کیکو فوخیموری»  از حزب راستگرای «نیروی مردمی»  به ترتیب با کسب ۱۸.۹۲ و ۱۳.۴۰ درصد آرا از میان ۱۸ نامزد انتخاباتی در دور نخست رای‌گیری، آماده حضور در مرحله دوم رقابت‌ها برای تصدی مسئولیت سنگین ریاست جمهوری در نتیجه آراء مردمی آماده می کنند.