به گزارش ایرنا، سعدالله رحیمی خواه عصر سه شنبه در نشست با هنرمندان، صنعت گران و کارآفرینان بانه گفت: معرفی آرمرده به عنوان شهر ملی شالبافی باعث پیشرفت، توسعه و ایجاد اشتغال این شهر می شود و از ردیف اعتبارات ملی هر سال به آن بودجه اختصاص می یابد.
وی ادامه داد: برای معرفی آرمرده به عنوان شهر ملی شالبافی روز صنایع دستی مراسمی با حضور مسوولان کشوری و استانی برگزار خواهد شد و به همین منظور کارگروهی تشکیل می شود.
رحیمی خواه با بیان اینکه شال مردانه نماد لباس کردی است گفت: تمام مراحل تولید شال در شهر آرمرده به دست استادان با تجربه تولید شده و کاملا به صورت سنتی با دست بافته می شود.
وی اضافه کرد: آمرده خواستگاه اصلی بز مرخز است و شالبافی نیز با موی این بز بافته می شود و تمام الیاف بکار رفته در شال طبیعی با رنگ های مختلف قهوه ای، مشکی، کرمی، طوسی و خرمایی است.
رییس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بانه اظهار داشت: شالبافان آرمرده کارآفرینان فعالی هستند که زمینه را برای ایجاد اشتغال بسیاری از جوانان فراهم و افراد زیادی را برای فعالیت در این عرصه آموزش دادند.
وی ادامه داد: در روز جهانی صنایع دستی از آثار هنرمند اهل بانه حسام حیدری که در صنایع چوبی خلاقیتی ایجاد کرده رونمایی می شود.
رییس جهاد کشاورزی شهرستان بانه نیز با اشاره به خطر انقراض نسل بز مرخز گفت: در حال حاضر ۱۴ دامدار با حدود یک هزار راس بزمرخز در آرمرده بانه فعالیت می کنند.
کریم شریفی افزود: برای حفظ نسل بزمرخز ۴ راس بز نر به دامداران اهدا شد و تسهیلات کم بهره نیز به دامداران پرداخت شده و برای بازسازی و نوسازی محل نگهداری بزها سیمان رایگان به این افراد دادیم.
وی اظهار داشت: از شالبافی محصولات دیگری می توان تولید کرد که تاکنون در این زمینه اقدامی نشده و ارزش شال تاکنون ناشناخته مانده و صرفا در قالب لباس کردی بزرگنمایی شده است.
شریفی با بیان اینکه در ۲ دهه اخیر دامداران رغبتی برای پرورش بز مرخز ندارند، افزود: در کشورهای دیگر الیاف بز مرخز را در دیگر صنایع به کار می برند که ارزش پارچه به دلیل خواص الیاف طبیعی مرخز چند برابر افزایش مییابد و افزایش قیمت و استفاده آن در صنایع تبدیلی باعث تشویق دامداران به پرورش این نوع بز می شود.
وی گفت: برخوردهای قهری با دامداران، تغییر سبک زندگی و شغل های کاذب منطقه باعث شده که پرورش بز مرخز به دست فراموشی سپرده شود.
در بانه ۲۰۶ اثر تاریخی و فرهنگی در بانه شناسایی و ثبت شده است.
شهرستان مرزی بانه با ۱۵۸ هزار نفر در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان واقع شده است.