سنندج - ایرنا - با حضور رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، حوضه آبخیز چمقلوی قروه به مساحت ۷۳ کیلومتر بهره‌برداری شد.

به گزارش ایرنا، رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور روز سه‌شنبه در این مراسم بهره‌برداری از این طرح اظهار داشت: نهضت آبخیزداری در کشور به راه افتاده و جا دارد کردستان و به ویژه شهرستان قروه از ظرفیت معدن داران بنا به مسوولیت اجتماعی آنها استفاده شود.
مسعود منصور با بیان اینکه تصور یک سازه مکانیکی صرف از آب‌بندها اشتباه است افزود: تقویت سفره‌های آب زیرزمینی تنها با آب‌های ذخیره پشت سدها ممکن نیست و باید مجموعه آبخیزداری در این زمینه به‌کار گرفته شود.
وی با تاکید بر اینکه حوضه‌های فاقد مطالعه در قروه امسال وارد فاز مطالعاتی می‌شود، گفت: اعتبار لازم برای طرح‌های آماده اجرا نیز تامین می‌شود تا دشت‌های ممنوعه این منطقه بیشتر از این آسیب نبیند.
رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با ابراز نگرانی از مرگ آبخوان‌ها، اضافه کرد: با این اتفاق بخش زیادی از ارتزاق و معیشت مردم دچار آسیب جدی می‌شود و در صورت تخریب به هیچ عنوان قابل تجدید و جبران نخواهد بود.
وی حفاظت از این منابع را نیازمند مشارکت سازنده چند وزارتخانه اعلام و اظهار داشت: جهاد کشاورزی با تغییر الگوی کشت و ترویج ابیاری نوین، وزارت صمت با ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی، وزارت نیرو با مدیریت آبها و سازمان جنگل‌ها با اجرای طرح‌های آبخیز  باید با برداشت بی‌رویه آب‌های زیرزمینی مقابله و به جای توسعه کشاورزی، بازده تولید افزایش یابد.

نماینده قروه و دهگلان در مجلس شورای اسلامی هم با بیان اینکه اقدامات برجسته‌ای در حوزه آبخیزداری در دشت‌های شرقی کردستان اجرا شده که مورد استقبال عمومی قرار گرفته است، افزود: براساس دستور رییس سازمان جنگل‌ها، در راستای اجرای قانون حدنگار کاداستر، مقرر شده پلاک‌های طبیعی شهرستان قروه تعیین شود.
پرویز اوسطی از اجرای مطالعات تفصیلی منابع طبیعی خبر داد و گفت: طبق وعده رییس سازمان جنگل‌ها، اعتبارات حوزه آبخیزداری نسبت به پارسال ۱۰۰ درصد افزایش می‌یابد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان هم اظهار داشت: حوضه آبخیز چمقلو با مساحت ۷۳ کیلومتر مربع شامل هشت زیرحوضه است و ساکنان روستاهای قلعه‌لان، پیرباباعلی، جامه‌شوران، چمقلو، تازه آباد خلیل‌آباد و تازه آباد جامه‌شوران باجمعیت ۲ هزار و ۶۶ نفر از آن بهره‌مند می‌شوند.
سعدی نقشبندی افزود:  این حوضه از سرشاخه های سد سفیدرورد است و هفت هزار و ۳۰۰  هکتار زمین کشاورزی در ۶ روستای شهرستان از مزایای آن برخورددار هستند.
نقشبندی یادآور شد: از این میزان زمین، ۶۹ درصد اراضی ملی ومنابع طبیعی و ۳۱درصد اراضی کشاورزی اشخاص است.

وی با اشاره به بارندگی ۳۵۰ میلیمتری بارندگی سالانه در قروه، افزود:  حجم نزولات جوی ۲۶ میلیون مترمکعب است که ۱۲ میلیون آن بصورت رودخانه و رواناب از حوزه خارج می‌شود که با تزریق این آبها به سفره‌های آب زیرزمینی می توان بخش عمده ای از فرسایش و وقوع ریزگرد و افت منابع زیرزمینی را جبران کرد.
نقشبندی گفت: ۴۲ حلقه چاه در اطراف این حوزه قرار دارد و در هفت سازه بزرگ ۴۴۲ هزار متر مکعب در یک مرحله ظرفیت آبگیری دارد.
وی گفت: رودخانه اصلی حوضه با نام چمقلو به طول ۲۴.۷ کیلومتر و فرسایش چهارتن در هکتار در سال است و برداشت آب‌های زیرزمینی از طریق ۴۲ حلقه چاه، ۱۳ چشمه و ۶ رشته قنات صورت می‌گیرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان اضافه کرد: این  پروژه هفت بند خاکی دارد که  از محل صندوق توسعه ملی ۴۳ میلیارد و ۲۴۴ میلیون ریال برای آن هزینه شده است.
وی گفت: نفوذ سالیانه ۸.۲ میلیون متر مکعب رواناب به آبخوان دشت دهگلان از طریق این طرح انجام می‌شود.
در مجموع ۱۱۱ هزار و ۵۰۰ مترمکعب سازهای سنگی، سنگی ملاتی و بندهای خاکی در استان احداث شده که شامل پنج هزار و ۸۰۰ مترمکعب عملیات خاکی و ۵۳ هزار و ۵۰۰ مترمکعب عملیات مکانیکی است.

 در دشت‌های شرق استان هفت بند خاکی و ۱۱ بند سنگی ملاتی احداث شده است.

ایجاد اشتغال موقت در جوامع محلی و جلب مشارکت بهره‌برداران منابع طبیعی، مهار سیلاب، کنترل و مقابله با فرسایش و هدر رفت خاک، مقابله با انتقال رسوب به مخازن و افزایش عمر مفید سدها، افزایش ذخایر آبی از طریق کاهش تبخیر و نفوذ دادن آب به سفره های زیرزمینی با هدف توسعه کشاورزی پایدارو توسعه و استقرار پوشش گیاهی از اهداف کلان این طرح‌ها است.
قروه در ۹۰ کیلومتری و دهگلان در ۴۵ کیلومتری شرق سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.