همزمان با گرم شدن تنور رقابتهای انتخابات روز بیستوهشتم خرداد ماه، این شور و هیجان به تمامی ارکان و بخشهای جاری در جامعه نیز سرایت کرده است. در این میان عرصه هنرهای نمایشی و هنرمندان آن نیز در کنار تمامی دغدغههای خود تلاش میکنند تا چرخ به حرکت درآمده تئاتر بعد از تعطیلیهای متعدد به سبب شیوع کرونا را که از ۱۸ اردیبهشت ماه بار دیگر حرکت خود را آغاز کرده به شکل مستمر و پیوسته در حرکت نگاه دارند.
همچنین در این میان مسئولان و متولیان هنرهای نمایشی کشور نیز ضمن مرور کارنامه فعالیت چهار ساله خود در دولت دوازدهم تمام تلاش خود را به کار بستند تا برنامههای بر زمین مانده را تا سر حد امکان اجرایی و عملیاتی کنند.
در کنار فعالیتهای گرهخورده هنرمندان و مسئولان تئاتر با موارد ذکر شده، عرصه هنرهای نمایشی کشور طی روزهای ابتدایی هفته تا لحظه تنظیم این گزارش از دیگر رخدادها و رویدادهای دیگر نیز خالی نبود.
از جمله مهمترین رویدادها و فعالیت های این حوزه طی روزهای هفته جاری از ۲۰ تا ۲۴ خردادماه، میتوان به برنامه های حمایتی از هنرمندان و تئاتر استانی، افزایش اعتبار تئاتر استانها به ۸ میلیارد تومان، اعلام جزییات برگزاری آزمون جامع ادواری هنر، لزوم توجه به قصههای ایرانی در تئاتر امروز، «بابا آدم» در تئاترشهر، دست به «اسطرلاب» تئاتر برای سرنوشت تراژیک خانواده، بسته نمایشی پردیس تئاتر تهران برای ایام دهه کرامت، میزبانی پردیس تئاتر شهرزاد از دو نمایش، نمایشهای یک دقیقهای رادیویی در کتاب «شصتویک» و تمدید نمایشهای هار و سگک در ایرانشهر اشاره کرد.
برنامه های حمایتی از هنرمندان و تئاتر استانی
قادر آشنا مدیرکل هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در دو دوره مدیریتی خود در اداره کل هنرهای نمایشی در اواخر دولتها شاهد بحران اختلاف عمیق بین دولت و هنرمندان بودم، گفت: حالا هم که پس از ۱۰ سال برگشتم شاهد مشکلات کرونا و بدهی مرکز هنرهای نمایشی هستم.
آشنا با اشاره به اقداماتی در بحث مدیریت تئاتر تصریح کرد: تئاتر را خوب میشناسم، باورم بر این است که انجمن هنرهای نمایشی استان و شهرستانها باید قوام و دوام داشته باشد و طبق همان اساسنامه عمل کنند تا انجمن شهرستانها تعطیل نشود.
افزایش اعتبار تئاتر استانها به ۸ میلیارد تومان
در سال گذشته تلاش کردیم ۴ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بودجه مرکز را به استان اختصاص دهیم، امسال هم پس از احیای تفاهمنامه بعد از سه سال، ۸ میلیارد تومان به استانها تخصیص دادیم، البته تا الان توانسته ایم با حمایت وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی بدهی ۱۱ میلیاردی مرکز را تامین و پرداخت کردیم.
آشنا افزود: در دوره جدید گام بعدی ما این بود که بین گروههای مستقر در کشور جشنوارهای برپا کنیم ولی نشد، به شیوع کرونا برخوردیم، تلاشم نهادینه شدن حوزه هنرهای نمایشی است روی این حوزه تعصب دارم.
اعلام جزییات برگزاری آزمون جامع ادواری هنر
دفتر برنامه ریزی و توسعه آموزشهای فرهنگی هنری وزارت ارشاد دومین آزمون جامع و ادواری مهارتی بخش فرهنگ و هنر را در روزهای دوم، سوم و چهارم تیر برگزار میکند.
دومین آزمون جامع سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ و سیوچهارمین آزمون ادواری مهارتی بخش فرهنگ و هنر، روزهای چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه (دوم تا چهارم تیرماه) سال جاری (۱۴۰۰) به طور همزمان در سراسر کشور به صورت آنلاین برگزار خواهد شد.
آزمون های استانداردهای مهارتی بخش فرهنگ و هنر، هر سال تحصیلی در سه نوبت، در سراسر کشور به صورت هماهنگ برگزار می شود و امسال به منظور حفظ سلامت و جلوگیری از شیوع بیماری کرونا، آزمون های جامع و ادواری به صورت غیرحضوری برگزار می شود.
لزوم توجه به قصههای ایرانی در تئاتر امروز
نرگس آبیار با حضور در تماشاخانه سنگلج و مراسم شب چراغ (افتتاحیه) نمایش خانواده آقای هاشمی و تماشای این اثر ضمن تمجید از بازیهای قدرتمند گروه اجرایی گفت: تئاتر امروز بیش از هر زمانی به قصههای ایرانی نیازمند است.
کارگردان فیلم سینمایی شبی که ماه کامل شد شامگاه یکشنبه (۲۳ خرداد ماه) با حضور در تماشاخانه سنگلج به تماشای نمایش خانواده آقای هاشمی به کارگردانی علی هاشمی نشست.
آبیار پس از تماشای این نمایش ضمن تمجید از توانایی گروه اجرایی این نمایش گفت: اینکه در این روزها اعضای این گروه نمایشی کنار هم هستند و با قصهای ایرانی نمایشی را خوب و زنده روی صحنه آوردهاند، اتفاقی بسیار خوب است. آبیار همچنین بازیهای بازیگران را فوقالعاده توصیف کرد.
در ادامه علی عامل هاشمی نویسنده و کارگردان نمایش خانواده آقای هاشمی در سخنانی با ابراز خرسندی از اینکه توانسته به همراه گروه نمایش در شرایط سخت کرونایی این نمایش را برای اجرا آماده کنند، گفت: من در طول این سال ها از برادر بزرگم هدایت هاشمی بسیار آموختم و بسیار خوشحالم که امشب او با ما این نمایش را می بیند.
نمایش خانواده آقای هاشمی هر روز جز شنبهها ساعت ۱۹:۱۵ در تماشاخانه سنگلج روی صحنه میرود.
بابا آدم در تئاترشهر
لیلی عاج از اجرای نمایش بابا آدم در سالن چارسوی مجموعه تئاترشهر خبر داد و گفت: قرار است از ابتدای شهریور ماه نمایش بابا آدم را در تالار چهارسوی مجموعه تئاترشهر به صحنه ببرم. این نمایشنامه اسفند ماه توسط انتشارات نمایش و در قالب مجموعه قلم روشن منتشر شده است.
وی عنوان کرد: این نمایش ۱۰ بازیگر دارد. این اثر نمایشی نیز مانند کارهای قبلیام نمایشنامهای کارگری است اما این بار کاراکترها در موقعیتی دیگر با چالش روبرو شدهاند.
عاج سال گذشته نمایش کجایی ابراهیم؟ را که به زندگی شهید ابراهیم هادی و ساعتهای آخر سقوط کانال کمیل میپردازد در تماشاخانه سرو روی صحنه برد. این اثر نمایشی جایزه سردار سلیمانی را از جشنواره تئاتر «مقاومت» از آن خود کرد و در سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر نیز روی صحنه رفت.
دست به اسطرلاب تئاتر برای سرنوشت تراژیک خانواده
نمایش کمدی_تراژدی اسطرلاب، نگاهی است دوباره به بنیان خانواده و پدید آمدن وضعیتهایی که معناباختگی این واژه را تداعی میکنند. این نمایش قصد دارد در روزهای منجمد و ویروسی تعاملی دگرباره برقرار کند بین بازیگران و تماشاگران. تلاشی در جهت بازنمایی شادی و مصیبتی که همزمان و بدون هشدار امکان وقوع دارد؛ بازتاب پارودی زندگی بر صحنه تئاتری که آیینه زندگی است.
نمایش، داستان خانوادهای را روایت میکند درگیر بر سر میراثی که در پی مرگ عمویشان باید به آنها برسد. عمویی که قرار بوده نباشد اما هست و همین وضعیت بر روابط افراد تاثیری تیره و تار گذاشته و سرنوشت همه را تغییر میدهد.
نویسنده، طراح و کارگردان، صدرا صباحی؛ تهیهکننده، یاسمن اسمعیلزادگان؛ و مهدی سقا، محمد صادقی، زهرا بهروزمنش، مژده قربانی و الناز اسمعیلزادگان بازیگران این اثر نمایشی هستند.
در خلاصه داستان اسطرلاب آمده است: بزرگ خاندان در سن ۱۰۰ سالگی پس از سکته سوم و بعد از قطع امید کردن پزشکان از او به خانه میآید. ورثه او دورش گرد آمدند و منتظر رو به احتضار رفتن او هستند اما بر خلاف پیشبینی پزشکان حال او رو به بهبودی میرود که این وضعیت به مزاج برخی ورثه خوش نمیآید و….
انتخاب بهعنوان نمایش برگزیده بخش رقابتی بیستمین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی ایران و نامزدی بهترین نمایشنامه بخش مسابقه صحنه بیستمین جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی ایران از افتخارات این نمایش محسوب میشود.
نمایش اسطرلاب در سال ۹۹ بهعنوان پرمخاطبترین اجرای سالن کوچک مرکز تئاتر مولوی معرفی شد.
بسته نمایشی پردیس تئاتر تهران برای ایام دهه کرامت
پردیس تئاتر تهران به مناسبت ایام دهه کرامت برنامه تئاتر آن لاین را اجرا میکند.
همزمان با ولادت با سعادت کریمه اهل بیت برنامه تئاتر لاین آغاز میشود و شهروندان میتوانند از روز شنبه ۲۲ خرداد به مدت ۱۰ شب نمایشهای این بسته نمایشی را از طریق سامانه دانش آموزی شاد، کانال مدرسه پیشتازان و یا اینستاگرام پردیس تئاتر تهران به تماشا بنشینند.
این برنامه شامل نمایش هایی با محوریت کودک و نوجوان، آموزش، نمایش عروسکی، مسابقه مجازی، اجرای نمایش های زنده رادیویی، کلاکت های کوتاه نقد و بررسی فیلم است. پخش کلیپ های مناسبتی و هنری از دیگر بخش های این برنامه است.
میزبانی پردیس تئاتر شهرزاد از دو نمایش
نمایش بالاخره این زندگی مال کیه؟ به کارگردانی سعید حشمتی از ۲۳ خرداد ماه هر روز ساعت ۱۹ در پردیس تئاتر شهرزاد به صحنه میرود. نمایش درباره کن هَریسن مجسمهساز و استاد دانشگاه است که در پی یک سانحه رانندگی برای همیشه فلج میشود. وضعیت جسمانیِ درمان ناپذیرش چنان است که او تصمیم میگیرد از بیمارستان مرخص شود. مبارزه او برای به دست آوردن این امتیاز، مسائل بسیار مهمی را در زمینه اراده آزاد، حرمت انسانی و اخلاق اجتماعی مطرح میکند.
نیما هاشمیسرشت، الهام سالاری، کیمیا خلج، نیما ثبوتی، آناهید ادبی، آرمین همتی، فاطمه توانا، علی سیبی، عاطفه غضنفری، پریا یعقوبی، محمدجواد آصفی، ایمان عمادی و نیلوفر پارسا بازیگران این نمایش هستند.
نمایش بالاخره این زندگی مال کیه؟ نوشته برایان کلارک است که ترجمه آن را احمد کساییپور برعهده داشته است.
نفس کشیدن مهمان دوم شهرزاد
نمایش نفس کشیدن به نویسندگی و کارگردانی سپهر حیدرینژاد در پردیس تئاتر شهرزاد به صحنه رفت.
نفس کشیدن که اثر برگزیده نوزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر دانشجویی است تا پایان تیر ماه در سالن صنوبر پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه میرود.
بهار رضیزاده و سپهر حیدرینژاد بازیگران این اثر نمایشی هستند.
نمایشهای یک دقیقهای رادیویی در کتاب شصتویک
کتاب شصتویک (نمایشنامههای یک دقیقهای رادیویی) به کوشش شهرام گیلآبادی برای تولید یکصد نمایش یکدقیقهای توسط دفتر پژوهش، آموزش و انتشارات اداره کل هنرهای نمایشی منتشر شد.
عنوان شصتویک بر اساس نگاه و تعریفی بود که در گروه طراحی این اثر شکل گرفت. نگارندگان بر این باور بودند که باید تلاش خود را بر تولید نمایشهایی معطوف کنند که از نظر زمانی بیشتر از شصت ثانیه به طول نینجامد. این مجموعه شامل ۵۵ نمایشنامه از ۱۳ نمایشنامهنویس است.
کتاب شصتویک (نمایشنامههای یک دقیقهای رادیویی) به همراه لوح فشرده اجرای نمایشنامههای رادیویی در قطع رقعی و به قیمت ۲۰ هزار تومان در پیشخوان کتابفروشیها عرضه میشود.
تمدید نمایشهای هار و سگک در ایرانشهر
نمایشهای هار به کارگردانی حسین پوریانیفر و سگک به کارگردانی رضا بهرامی تا ۲۸ خرداد در تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه خواهند بود.
نمایش هار و سگک مطابق جدول زمانبندیشده در تماشاخانه ایرانشهر به ترتیب از روزهای ۲۶ و ۲۸ اردیبهشت اجراهای خود را در سالن استاد سمندریان آغاز کردند و با توجه به استقبال مخاطبان تا روز ۲۸ خرداد در این سالن به صحنه میروند.
همچنین نمایشهای لوله به کارگردانی علیرضا اجلی و عمو لاوروف به کارگردانی امیر امیری که به ترتیب از روزهای ۲۵ و ۲۳ اردیبهشت اجراهای عمومی خود را در سالن ناظرزاده کرمانی آغاز کرده بودند تا روز جمعه ۲۸ خرداد میزبان مخاطبان خواهند بود.