بجنورد-ایرنا- معاون توسعه و پیش‌بینی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی گفت: پیش بینی های فصلی نشان می دهد که گرمای تابستان در استان به دلیل تغییرات اقلیمی و خشکسالی تا پایان مهرماه نیز ادامه خواهد یافت.

مهدی کمالی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت : به عبارتی درسال جاری  در این استان فصل تابستان حدود یک ماه بیشتر  به طوری که این رویه در فصل پاییز نیز ادامه خواد یافت و به نوعی از  فصل پاییز نیز یک ماه کاسته خواهد شد.
وی اضافه کرد : اکنون جهان متاثر از تغییرات اقلیمی ناشی از کاهش بارندگی و افزایش دماست و این تغییرات در خراسان شمالی که در محدوده خشک واقع شده، محسوس تر است.
معاون هواشناسی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: کاهش ۴۶ درصدی بارش از ابتدای سال زراعی تا امروز نسبت به آمار بلند مدت موجب شد تا ۸۲ درصد از مساحت خراسان شمالی درگیر خشکسالی باشد و  روند  در ۱۴ درصد مساحت استانی استان حادتر است.
به گفته وی این افزایش دما در خراسان شمالی به گونه ای ادامه خواهد یافت که پیش بینی می شود ، تابستان امسال گرمتر و بارندگی های پاییز با تاخیر آغاز شود.

وی اضافه کرد : تغییرات اقلیمی دراستان به حدی است که طبق گزارش ایستگاه هواشناسی شهرستان مانه و سملقان روز گذشته با ۴۳.۵ درجه سانتیگراد بالای صفر رکورد گرما را در 15 سال اخیر شکست.
بر اساس گزارش رسمی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی حدود ۵۹ درصد از پهنه این استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتاری واقع در شمال شرق کشور درگیر خشکسالی و تحت تاثیر این پدیده است به طوری که بر اساس شاخص اس.پی.آی (ﺷﺎﺧﺺ ﺑﺎرش اﺳﺘﺎﻧﺪارد شده) در بازه ۱۰ ساله تا پایان اسفند ماه سال گذشته، بیش از نیمی از مساحت استان تحت تاثیر خشکسالی  قرار دارد.
هم اکنون  ۱۳.۱ درصد از گستره استان درگیر خشکسالی بسیار شدید،  ۱۳.۹ درصد تحت تاثیر خشکسالی شدید، ۱۶.۱ درصد خشکسالی متوسط و ۱۵.۶ درصد خشکسالی خفیف دارد و در بین هشت شهرستان این خطه شمالشرق کشور شهرستان های مانه وسملقان به عنوان قطب کشاورزی بیشترین پهنه تحت تاثیر از خشکسالی را دارد  و پس از آن شهرستان اسفراین و راز و جرگلان درگیر با این پدیده شدند.
بررسی ها نشان می دهد که خشکسالی استان خراسان شمالی نه تنها باعث ایجاد تنش آبی در حدود ۳۰۰ روستا و چند شهر ایجاد کرد که حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از حجم آبدهی قنات ها را نیز کاهش داد به طوری که نیمی از مزارع کشاورزی این خطه شمال کشور را نیز خشکاند و هشت دشت از ۱۱ دشت این استان نیز در زمره دشت های بحرانی قرار گرفتند و  با تداوم این روند احتمال قطعی آب نیز در کنار خاموشی برق در استان به عنوان راهکار دم دستی تکرار خواهد شد.