تهران – ایرنا – آمریکا پس از جنگی بی حاصل و ویرانگر در افغانستان که جان بیش از ۲۴۱ هزار نفر را گرفت و تریلیون ها دلار هزینه برجا گذاشت، بی سر و صدا نیروهایش را از این کشور خارج کرد و افتضاح به بار آورده را برای روس ها باقی گذاشت.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی در ارتباط با این مساله نوشت: روسیه حق دارد به خاطر اوضاع نابسامان در افغانستان گوش بزنگ باشد، نظر به اینکه نیروهای آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) سرانجام این کشور جنگ زده را ترک می کنند.

پس از ۲۰ سال جنگ بی حاصل در این کشور آسیای میانه، ارتش آمریکا به طور شتابزده از افغانستان خارج شد.

اکثر ۳ هزار نیروی باقی مانده آمریکایی در افغانستان در روزهای اخیر به سرعت پایگاه هوایی بگرام در شمال پایتخت (کابل) را ترک کردند.

همچنین پوشش اخبار مربوط به این تصمیم و خروج شرم آور به سختی در رسانه ها انجام شد و خاطره فرار عوامل سیا و ارتش آمریکا از ویتنام در سال ۱۹۷۵ را زنده کرد.

جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا پیشتر در سال جاری ضرب الاجل ماه سپتامبر (شهریور) برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را تعیین کرده بود. این عقب نشینی زودتر انجام شد و افغانستان را با سرنوشتی خطرناک و نامشخص رها کرد.

ژنرال اسکات میلر فرمانده نیروهای آمریکا هفته گذشته هشدار داد که افغانستان اکنون به جنگ داخلی روبه روست، زیرا نیروهای طالبان، کنترل بر مناطق شهری را از نظامیان افغان می گیرند.  

نکته پریشان کننده برای روسیه این است که افغانستان به مکانی برای رشد گروه تروریستی داعش تبدیل شده که به نظر می رسد از خلاء ناشی از خروج نیروهای آمریکایی و ناتو بهره برداری کرده است.

داعش از ایدئولوژی بنیادگرایی مشابه با طالبان برخوردار است و دلیل خوبی وجود دارد که سطحی از همکاری بین این دو مورد توجه قرار گیرد.

این مساله نشان می دهد که افغانستان به پناهگاه بزرگتری برای شبکه های تروریستی تبدیل می شود حتی با وجودی که طالبان تضمین داده است که اینگونه نیست.

اگر طالبان و داعش در ماه های آینده کنترل افغانستان را بیش از حد در اختیار گیرند، در آن صورت روسیه یک خلیفه رادیکال در جناح جنوبی اش خواهد داشت.

اکنون از قضا، شکست آمریکا در افغانستان، دردسرهای بالقوه ای را برای روسیه ایجاد می کند.

نیکلای پاتروشف رئیس شورای امنیت ملی روسیه در حال مذاکره با کابل بوده تا راه های کمک مسکو به حفظ ثبات منطقه ای را ترسیم کند.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز درخصوص شکل گیری داعش در شمال افغانستان ابراز نگرانی کرده است.

وی خشنودی سیاستمداران کابل از انجام مذاکرات صلح با طالبان را عامل اصلی شکل گیری داعش در میانه هرج و مرج داخلی در این کشور دانسته است.

تجربه مسکو در افغانستان، تجربه خوشایندی نیست. زمانی که اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۷۹ برای حمایت از دولت متحد وقت در کابل در مقابل مجاهدین تحت حمایت آمریکا در این کشور مداخله کرد، جنگی ۱۰ ساله و مصیبت بار رقم خورد که شوروی را به شدت تضعیف کرد.

دسیسه امپریالیسم آمریکا در افغانستان که ظاهرا به تلافی حملات یازده سپتامبر انجام شد، فاجعه ای مطلق را به بار آورد.

پس از دو دهه جنگ، افغانستان به ویرانه ای تبدیل شده است و طالبان برای بازگشت به قدرت آماده می شود.

نتایج مطالعات جدید دانشگاه براون حاکی است که هزینه این جنگ ۲.۲۶ تریلیون دلار برآورد شده است. هممچنین بیش از ۷۱ هزار غیرنظامی افغان کشته شده اند.

این پیامدی تلخ است که تخریب جنایتکارانه افغانستان از سوی واشنگتن اکنون مشکل امنیت ملی برای روسیه و دیگر کشورهای همسایه ایجاد کرده است.

می توان اینگونه تصور کرد که آمریکایی ها عمدا گندشان را بر سر روسیه خالی می کنند و از وضع دشوار به وجود آمده برای مسکو لذت می برند.