به گزارش روز شنبه خبرنگار ایرنا، «سید محمدعلی حسینی» در نشست صمیمانه با روزنامه نگاران ارشد و مسوولان گروه رسانهای «جنگ، جیوز نیوز و روزنامه نیوز» پاکستان در اسلامآباد سیاستهای کلی جمهوری اسلامی ایران درخصوص روابط دوجانبه با پاکستان، تحولات افغانستان، برجام، روابط با شرق و کشورهای غربی را تشریح کرد.
خبرنگاران پاکستانی نیز طی پرسش هایی جویای نگاه دولت آتی ایران به توسعه روابط با همسایگان از جمله پاکستان، گسترش همکاری های دوجانبه به ویژه در حوزه انرژی، تعامل با غرب و آینده توافق هسته ای شدند.
سفیر کشورمان اظهار داشت: سیاست خارجی و ماهیت روابط ما با کشورها با آمد و رفت دولت ها تغییر اساسی نخواهد داشت زیرا در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران این اصل که نه شرقی نه غربی موجود است به مثابه اینکه ایران هیچ سلطه ای را نمی پذیرد و همزمان به دنبال سلطه گری نیز نیست.
وی افزود: ایران در تنظیم مناسبات خارجی با کشورهای مختلف جهان غیر از رژیم نامشروع صهیونیستی و آمریکا که در روابط با این کشور دچار مشکل هستیم، تعلل نکرده و هیچ کشوری را از دایره روابط خود خارج نکرده است.
حسینی با اشاره به فرموده مقام معظم رهبری مبنی بر اولویت قطعی هر دولتی در کشور تقویت مناسبات با همه کشورها در مناطق مختلف جهان، گفت: دولت جدید جمهوری اسلامی ایران نیز دنباله روی همین سیاست خواهد بود.
وی اظهار داشت: ایران در توسعه روابط با کشورها دو اولویت را قائل است، یکی همسایگان و دیگری کشورهای اسلامی که پاکستان از هر دو جهت برای ما حائز اهمیت است.
تهران آماده پیشبرد خط لوله گاز ایران-پاکستان است
سفیر ایران در پاکستان با اشاره به طرح انتقال گاز کشورمان به همسایه شرقی گفت: براساس توافق با دولت پاکستان، ایران به تمامی وعده های خود عمل کرده و آمادگی برای پیشبرد این طرح عظیم انرژی را نیز اعلام می دارد و همزمان زیرساخت های آن نیز فراهم شده است.
وی افزود: دوستان پاکستانی ما به دلیل برخی مشکلات تاکنون نتوانستند به تعهد خود عمل کنند، در عین حال امیدواریم که این طرح هرچه سریعتر تکمیل شود تا دولت و مردم پاکستان بتوانند از فواید این پروژه بزرگ انرژی استفاده کنند.
حسینی، انرژی را موتور محرک هرگونه فعالیت صنعتی و اقتصادی در کشور توصیف کرد و گفت: در صورت تکمیل خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان بخش های مختلف در کشور همسایه از جمله مناطق مرزی دو کشور می توانند از فوائد آن بهره مند شوند و علاوه بر این بستر تامین فرصت های شغلی در حاشیه مرزها نیز فراهم خواهد شد.
وی افزود: ایران یک مهلت جدیدی برای طرف پاکستانی مقرر کرده است و در تلاش هستیم تا با پیگیری مسوولان دو کشور همسایه این طرح به مرحله بهره برداری برسانیم.
خلف وعده های اروپا به ضرر خود آنان تمام میشود
سید محمدعلی حسینی درخصوص سطح روابط کشورمان با غرب از جمله اروپاییها گفت: ایران برای تعاملات دوجانبه به ویژه همکاری در حوزه فن آوری صلح آمیز هستهای هیچ کشوری از جمله کشورهای غربی را برای همکاری حذف نکرد اما آنان خودشان خلف وعده کردند.
وی با اشاره به نقض تعهد آلمانیها درباره نیروگاه بوشهر و ترک ایران، افزود: غربیها بزرگترین شریک تجاری جمهوری اسلامی محسوب می شدند به نحوی که ۷۰ درصد حجم تجارت با غرب و ۳۰ درصد با کشورهای شرقی بود اما این وضعیت اکنون برعکس شده است.
سفیر کشورمان اظهار داشت: متاسفانه اروپاییها در تبعیت از رویکرد یکجانبه و خودخواهانه آمریکا سطح همکاری های خود با ایران در حوزه های مختلف را کاهش دادند تا جایی که ما به سفیران این کشورها در تهران گفتیم که شما با این کارها (نقض تعهد) سهم ۷۰ درصد تجارت با ایران را با دست خود به چین و سایر کشورها واگذار کردید.
وی گفت: البته ایران مشکلی با وضعیت فعلی ندارد زیرا این غرب است که خود را از مزایای تعامل با جمهوری اسلامی محروم کرده و ما نیز همزمان روابط با شرق را در اولویت سیاست خود قرار داده ایم. اکنون ۷۰ درصد تعاملات تجاری-اقتصادی ایران با حوزه شرق است و ۳۰ درصد یا کمتر نیز با غربیها مراودات تجاری صورت می پذیرد.
رویکرد غیرمسوولانه آمریکا و تشدید بحران در افغانستان
سید محمدعلی حسینی درخصوص تحولات افغانستان، تلاش کشورمان برای کمک به پیشبرد گفت وگوهای بین الافغانستانی و پیامدهای نابسامانی در افغانستان بر ایران و پاکستان، گفت: وضعیت امنیتی افغانستان ناشی از خروج غیر مسئولانه نیروهای خارجی به سرکردگی آمریکا نگران کننده است.
وی هشدار داد که خلاء قدرت و اختلافات بین الافغانستانی به فرصتی برای گروه های افراط گرا در افغانستان جهت ایجاد هرج و مرج تبدیل خواهد شد که می تواند سطح بی ثباتی و ناامنی را در این کشور همسایه به صورت فوق العاده افزایش دهد.
حسینی با ابراز نگرانی از تحرکات داعش در افغانستان و سابقه شکست این گروه تروریستی در سوریه و عراق، افزود: اکنون داعشی ها سر از افغانستان درآورده اند و معتقدیم آمریکایی ها روند انتقال این تروریست ها به بخش هایی از افغانستان را مدیریت کرده اند.
وی گفت: در یک دوره آمریکایی ها اعتراف کردند که داعش را خود ایجاد کرده اند و در دوره ترامپ نیز با این تروریست ها مبارزه جدی نشد بلکه سازماندهی و مدیریت شدند.
نشست صلح تهران در فضای مثبتی برگزار شد
سفیر ایران در پاکستان درخصوص میزبانی کشورمان از گروه های مختلف افغانستان (نشست بین الافغانستانی در روزهای ۱۶ و ۱۷ تیر در تهران) گفت: این اجلاس در فضای مثبتی برگزار شد و نکته ای که تمامی طرف ها بر آن تاکید داشتند، لزوم جلوگیری از تشدید درگیری و خونریزی و تلاش برای پیشبرد برنامه صلح، بود.
وی نشست صلح تهران را یک گام موفق برای برقراری آرامش در افغانستان توصیف کرد و افزود: صلح و آرامش تنها راهکار تامین منافع و نیازهای تمامی گروه های داخلی افغانستان است.
سید محمدعلی حسینی اظهار داشت: تاکید جمهوری اسلامی ایران این است، آنچه که می تواند آینده افغانستان را تضمین کند تصمیم گروه های داخلی آن است. بر همین اساس ما طالبان را هم یک گروه افغانستانی می دانیم که در آینده این کشور نقش مهمی می تواند داشته باشد بنابراین همانطور که گروه طالبان می تواند در آینده و سرنوشت افغانستان دخالت داشته باشد معتقدیم سایر گروه ها و اقوام این کشور نیز باید به نقش آفرینی بپردازند.
وی افزود: افغانستان و بحران فعلی آن هرگز راهکار نظامی ندارد، آن توان و سرمایهای که صرف عملیات های نظامی میشود باید صرف مذاکرات مسالمت آمیز و دیپلماسی شود تا بتوان به یک تفاهم نهایی دست پیدا کرد.
سفیر ایران در پاکستان هشدار داد: شرایط کنونی در افغانستان اگر به سمت جنگ داخلی پیش برود ما با سیل جدیدی از پناهجویان به سمت مرزهای ایران و پاکستان مواجه خواهیم شد، دو کشوری که طی چند دهه گذشته میزبان میلیون ها مهاجر عزیز افغانستانی هستند.
وی افزود: ایران پذیرای بیش از ۳ میلیون مهاجر افغانستانی بوده است در شرایطی که ۸ سال با جنگ تحمیلی مواجه بود، در طول ۴۰ سال گذشته مواجه با تحریم های شدید آمریکا و تروریسم اقتصادی آن کشور و متحدان آن بوده ایم و طی یک سال و نیم گذشته نیز پاندمی کرونا شرایط را دشوارتر کرد اما تحت این اوضاع در حد توان و امکان خود، بهترین تسهیلات را به پناهجویان افغانستان ارائه کردیم اما وضعیت فعلی به ما اجازه نمی دهد که پذیرای مهاجرین بیشتر باشیم.
آمریکا با لغو تحریمهای ایران به برجام برگردد
سفیر ایران در پاکستان در پاسخ به پرسشی درخصوص رویکرد دولت جدید کشورمان در قبال برجام و مطالبه از اعضای غربی برای عمل به تعهدات خود گفت: برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) یک توافق چندجانبه است و تنها یکی از طرفها نمی تواند کاملا متعهد به تعهدات خود باشد درحالی که دیگر طرفها آشکارا مرتکب خلف وعده و نقض عهد شوند.
وی تاکید کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران بارها تکرار شده و براساس آن ایالات متحده باید با لغو تحریمهای ایران به برجام برگردد. در عوض ایران نیز اقدامات جبرانی را متوقف خواهد کرد.
حسینی افزود: آمریکاییها از توافق هستهای خارج شدند اما بازگشت به آن دشوار نیست در عین حال دولت فعلی آمریکا و جوبایدن رئیس جمهوری آن تا الان همان مسیری را طی میکنند که دونالد ترامپ آن را آزموده و ما شاهد هیچ تغییری در عمل آنان نیستیم.
وی گفت: مطالبه اصلی ایران دسترسی به ثمرات برجام است. یعنی ما باید در قبال عمل به تعهدات توافق هستهای به حقوق و منافع اساسی خود نیز دسترسی داشته باشیم.
سفیر کشورمان افزود: آمریکا از برجام خارج و به تخریب آن تلاش کرد. همزمان طرفهای غربی نیز به وعدههای خود عمل نکردند درحالی که برجام تسهیلات اقتصادی در بخشهای سرمایهگذاری، بانکی، بیمه و کشتیرانی داشت اما امکان دسترسی ایران به هیچ کدام از این مزایا فراهم نشد.
وی اظهار داشت: اروپاییها حتی پس از خروج آمریکا از برجام ۱۱ تعهد کردند ولی به هیچ یک از آنها نیزپایبند نبودند.
حسینی تاکید کرد: واکنش ایران به رویکرد طرفهای غربی در برجام طبیعی است و هر دولتی که در ایران باشد موضع مشخصی علیه این نقض تعهدها اتخاذ میکند.