سفیرایران:کمک به حل بحران‌های منطقه همکاری تهران-اسلام‌آباد را می‌طلبد

اسلام‌آباد - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاکستان با تاکید بر نگاه مشترک دو کشور همسایه برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه به ویژه کمک به تثبیت اوضاع افغانستان، گفت: دستیابی به اهداف مشترک توسعه و رفاه و همچنین راه برون رفت از بحران‌های منطقه‌ای، گسترش همکاری‌های تهران و اسلام‌آباد است.

به گزارش روز سه‌شنبه خبرنگار ایرنا، «سید محمدعلی حسینی» در جمع دانشجویان دانشگاه دفاع ملی (NDU) وابسته به نیروهای مسلح پاکستان در شهر اسلام‌آباد پیرامون روابط ایران و پاکستان و تبادل نظر در این زمینه با مخاطبان سخنرانی کرد.

وی آخرین مواضع و دیدگاه های نظام جمهوری اسلامی ایران درخصوص روابط دوجانبه با پاکستان و فرصت‌های پیش رو، چالش کرونا، تحولات جهانی و منطقه‌ای و تاثیر آن بر دو همسایه، بحران افغانستان، سیاست قدرت‌های بزرگ، فلسطین و جنگ یمن را تشریح کرد.

حسینی همچنین اهمیت پیوندهای تاریخی، فرهنگی و زبانی میان جمهوری اسلامی ایران و پاکستان، همکاری‌های سیاسی و دیپلماتیک، دفاعی و امنیتی، توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری را برای مخاطبان پاکستانی تبیین کرد.

وی گفت: تاریخ مشترک ایران و پاکستان بر همگان شناخته شده است. هر دو کشور از قرابت‌های فرهنگی و دینی بهره می‌برند که موجب تقویت دوستی دو ملت می‌گردد. وجود پیوندهای ساختاری میان زبان‌های فارسی و اردو و همچنین نزدیکی فرهنگی مردم ایران و پاکستان به عنوان دو ملت مسلمان از جمله بهترین نمونه‌های نزدیکی ما به شمار می‌رود.

حسینی افزود: همچنین، احساس دوستی و محبت میان مردم دو کشور که از همین پیوندها نشات می‌گیرد، یکی از مهمترین پایه‌های روابط دوجانبه است. بر اساس نظرسنجی‌های بین المللی، پاکستان به عنوان کشوری که مطلوب‌ترین دیدگاه و رویکرد حمایتی را نسبت به ایران دارد معرفی شده است. مردم ایران نیز دوستدار مردم پاکستان هستند و همه ساله ایران میزبان تعداد زیادی از گردشگران و زائران پاکستانی هستند.

وی گفت: همکاری‌های سیاسی و بین المللی ایران و پاکستان از جمله تبادل مستمر هیات‌ها در سطوح بالا نشان دهنده اراده جدی دو کشور برای بهبود روابط دوجانبه است. با توجه به پیشینه طولانی و پیوندهای ناگسستنی از جمله واقعیت همسایگی، درک مشترکی بین رهبران ایران و پاکستان از چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی دو کشور وجود دارد. لذا، مشورت‌ها و رایزنی‌ها پیرامون مسائل دوجانبه و منطقه‌ای به طور مستمر ادامه دارد و در سال‌های اخیر تحت رهبری نخست وزیر عمران خان افزایش پیدا کرده است.

سفیر کشورمان تاکید کرد که تهران و اسلام‌آباد قادر هستند از درک سیاسی مشترک و روابط نزدیک دیپلماتیک برای اتخاذ رویکردهای هماهنگ به منظور حل و فصل مسائل و بحران‌های منطقه‌ای استفاده کنند.

سفیرایران:کمک به حل بحران‌های منطقه همکاری تهران-اسلام‌آباد را می‌طلبد

همکاری‌های دفاعی و امنیتی

حسینی گفت: ایران و پاکستان، از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بالایی در زمینه همکاری‌های نظامی و امنیتی برخوردارند که این می‌تواند به گونه‌ای اثربخش تضمین کننده امنیت منطقه باشد. هر دو کشور تجربیات ارزشمند و همچنین همکاری نزدیکی در زمینه برقراری صلح، مبارزه با تروریسم، مقابله با جرایم سازمان یافته، کنترل مرز و جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و انسان در طول مرز هستند.

وی افزود: نیروهای نظامی دو کشور ملاقات‌های منظمی را برای ارتقای همکاری‌ها در زمینه مدیریت چالش‌های امنیتی مرز برگزار می-نمایند. بعلاوه، ارتباط مستمر میان افسران رابط مواد مخدر دو کشور به افزایش ثبات در منطقه کمک نموده است.

سفیر ایران در پاکستان ادامه داد که دو کشور با داشتن بیش از ۹۰۰ کیلومتر مرز مشترک زمینی، با هدف کاهش قاچاق و افزایش امنیت، در خصوص حصارکشی مرز توافق نموده‌اند. این، یکی از مهمترین دستاوردهای اخیر دو کشور در زمینه مدیریت مرز است که با محدود نمودن اقدامات غیرقانونی و جلوگیری از تردد اشرار در طول مرز، موجب تضمین امنیت استان‌های مرزی دو کشور می‌شود.

همکاری‌های اقتصادی و تجاری

سید محمدعلی حسینی گفت: به دلیل وجود مرزهای مشترک و طولانی ایران و پاکستان، هر دو کشور از بستر مناسبی برای توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری برخوردارند. ظرف ماه‌های اخیر، دو کشور با افتتاح دو گذرگاه مرزی جدید "ریمدان-گبد" و "پیشین-مند" گامی بزرگ و تاریخی را در راستای ارتقای مناسبات اقتصادی دوجانبه برداشته‌اند. این در حالی است که پیش از این تنها یک گذرگاه مرزی (میرجاوه- تفتان) در طول مرز مشترک دو کشور فعال بوده است. بعلاوه، در اردیبهشت امسال، یادداشت تفاهم همکاری در زمینه ایجاد بازارچه‌های مرزی مشترک، توسط وزرای خارجه ایران و پاکستان به امضا رسید که نشان دهنده عزم جدی دو کشور برای توسعه روابط اقتصادی و ارتقای سطح اشتغال و رفاه مرزنشینان است.

وی تاکید کرد: اقتصادهای ایران و پاکستان به طور ذاتی مکمل یکدیگر هستند و این عامل نیز ظرفیت قابل توجهی را برای توسعه همکاری‌های اقتصادی دو کشور فراهم نموده است. پاکستان می‌تواند تامین کننده نیازهای ایران بویژه در بخش کشاورزی باشد و ایران نیز می‌تواند بخش زیادی از نیازهای پاکستان به کالاها و خدمات مختلف را پوشش دهد.

تحولات جهانی و منطقه‌ای؛ بحران افغانستان

سفیر کشورمان گفت: افغانستان تنها همسایه مشترک ایران و پاکستان است و پیوندهای تاریخی، دینی، فرهنگی و زبانی عمیقی با هر دو کشور دارد. این کشور در دهه‌های گذشته، دوره‌¬های طولانی و سخت نابسامانی و بی‌ثباتی را تجربه کرده است.

وی افزود: میزبانی از بیش از ۳ میلیون نفر از اتباع افغانستان و ارائه کمک‌های بشردوستانه به آن‌ها توسط جمهوری اسلامی ایران در عین تحمل شدیدترین تحریم‌های اقتصادی اعمال شده توسط امریکا و همچنین دست و پنجه نرم کردن با شیوع ویروس کرونا در کشور، نشان دهنده روابط دوستانه و برادرانه نزدیک میان دو ملت ایران و افغانستان است.

سفیر کشورمان اظهار داشت: این بار خروج غیرمسئولانه نیروهای امریکایی موجب آشوب شده است. در چنین شرایطی، همسایگان افغانستان بخصوص ایران و پاکستان باید راهکارهایی را برای حل بحران افغانستان باشند. ناامنی و بی‌ثباتی در افغانستان، هزینه‌ها و چالش‌های زیادی را برای همسایگان به دنبال خواهد داشت که از آن جمله می‌توان به سرازیر شدن تعداد بیشتری از آوارگان و پناهجویان، خطر گسترش تروریسم، افزایش قاچاق مواد مخدر، اسلحه و انسان و همچنین به خطر افتادن منافع اقتصادی و تجاری اشاره کرد. به منظور پیش گیری از این بحران، ایران و پاکستان اخیرا مجموعه‌ای از رایزنی‌های سازنده را برگزار نموده‌اند.

وی گفت: بازدید اخیر وزیر امور خارجه پاکستان از ایران فرصت مناسبی را برای انجام مذاکره و گفتگو با مقامات رسمی ایران در خصوص آخرین وضعیت افغانستان فراهم نمود. در این راستا، نشست مجازی نمایندگان ویژه شش کشور همسایه افغانستان شامل ایران و پاکستان، در تاریخ پنجم سپتامبر و پس از آن نیز در تاریخ هشتم سپتامبر نشست مجازی وزرای خارجه کشورهای مذکور برگزار گردید.

حسینی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران باور دارد که هیچ راه حل نظامی برای مسئله افغانستان وجود ندارد. اکنون با خروج نیروهای خارجی از افغانستان، مردم آن کشور باید سرنوشت خود را تعیین کنند و این باید منجر به تحقق فرایندی تحت رهبری و مالکیت افغان‌ها برای صلح و آشتی ملی منجر شود. موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران نسبت به مسئله افغانستان، دربردارنده ضرورت شکل گیری یک ساختار دولتی فراگیر با مشارکت همه گروه‌های قومی است.

وی افزود: سیاست قدرت‌های بزرگ در قبال منطقه ما، همواره تلاش داشته تا مانع از همکاری استراتژیک دو کشور همسایه ایران و پاکستان شود. انقلاب اسلامی در ایران و متعاقب آن، جهت گیری‌های مستقل در سیاست خارجی کشور ما، مخالف سیاست‌های مداخله-جویانه قدرت‌های بزرگ به ویژه برخی کشورهای غربی بوده است. وجود گرایش‌های ضداستکباری و مخالفت با امپریالیسم جهانی در میان روشنفکران دینی و مردم مسلمان هر دو کشور، سبب شده است قدرت‌های بزرگ تلاش کنند مانع از نزدیکی ایران و پاکستان به یکدیگر شوند.

سفیرایران:کمک به حل بحران‌های منطقه همکاری تهران-اسلام‌آباد را می‌طلبد

سفیر ایران در پاکستان گفت: در چهار دهه اخیر، دولت آمریکا تلاش کرده است برای تحریم‌های یکجانبه خود علیه جمهوری اسلامی ایران تاثیرات فراسرزمینی ایجاد کند و فشار سیاسی و اقتصادی را بر همسایگان ایران اعمال نموده تا مانع از گسترش روابط اقتصادی آن‌ها با ایران شود.

وی گفت: برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به عنوان یک توافق چندجانبه بین المللی که به صورت یک سند رسمی شورای امنیت سازمان ملل نیز به تصویب رسیده است، تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران را لغو نموده است. اما در دوره ریاست جمهوری ترامپ، امریکا به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و تحریم‌های غیرقانونی را بر ایران اعمال نمود که صراحتا خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر تایید برجام بود. امریکا همچنین تلاش کرد مانع از اجرای تعهدات کشورهای اروپایی تحت برجام شود و تحریم‌هایی را بر کشورهایی که به قطعنامه فوق الذکر پایبند بودند اعمال کرد. این اقدامات در دوره هشت ماهه ریاست جمهوری بایدن نیز ادامه یافت، که نشان دهنده اصرار امریکا بر سیاست قلدرمآبانه و یکجانبه‌اش است.

وی افزود: روند تلاش‌های دولت امریکا برای ماجراجویی‌های نظامی در منطقه غرب آسیا به منظور بی‌ثبات‌سازی این منطقه و جلوگیری از اتحاد و توسعه کشورهای اسلامی تداوم یافته است.

حسینی تاکید کرد: در این شرایط، کشورهای منطقه شامل ایران و پاکستان باید علیرغم فشارهای خارجی موجود، رایزنی‌ها و مذاکرات خود را برای تقویت روابط دوجانبه و منطقه‌ای افزایش دهند. ما باید سیاست‌ها و راهبردهای هماهنگ مشترک خود را بدون مداخله قدرت-های فرامنطقه‌ای تعریف کنیم. این صلح، امنیت و توسعه را در منطقه تضمین خواهد نمود.

وی درخصوص بحران کرونا نیز گفت: همکاری ایران و پاکستان و تبادل تجربه دو کشور در زمینه مهار کرونا شامل درمان بیماران، مدیریت اجرایی و تولید واکسن مفید خواهد بود. به این منظور، ارتباط مستقیم و مستمر میان مسئولان بهداشتی و مراجع ذیربط دو کشور برقرار شده است. قطعا رفع کامل اثرات نامطلوب این پاندمی بر همکاری‌های منطقه‌ای، نیازمند افزایش تعاملات دو و چندجانبه میان کشورها در سطوح منطقه‌ای و جهانی است.

سفیرایران:کمک به حل بحران‌های منطقه همکاری تهران-اسلام‌آباد را می‌طلبد

مساله فلسطین و یمن

سفیر ایران در پاکستان با تاکید بر حمایت مستمر نظام جمهوری اسلامی ایران از ملت فلسطین و مقاومت آنان در برابر رژیم کودک کش و اشغالگر صهیونیستی، گفت: مسئله فلسطین و شرایط پیدایش رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۴۸ میلادی، مهمترین مسئله جهان اسلام است. از سال گذشته موضوع عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی و رویکرد سازش کارانه برخی کشورهای منطقه موجب شکل گیری مرحله جدیدی از مقاومت در کشورهای اسلامی شده است.

متاسفانه برخی از دولت‌های اسلامی برای عادی‌سازی روابط خود با رژیم اشغالگر و حریص اسرائیل تحت فشار قرار گرفته‌اند و در صورت عدم پیروی از این فشارها نیز به تلافی در سایر زمینه‌ها تهدید شده اند.

حسینی درباره بحران یمن نیز گفت: لاینحل باقی ماندن بحران یمن پس از هفت سال و عدم برقراری آتش بس موثر، سبب ایجاد یکی از وخیم‌ترین بحران‌های بشردوستانه در منطقه ما شده است. ائتلافی شامل چند کشور از فروردین ۱۳۹۴ به یمن حمله کرده و بنا بر گزارش‌ سازمان‌های حقوق‌بشری، این تجاوز به یمن موجب شده دست کم ۱۷ هزار غیر نظامی کشته و بیش از ۲۶ هزار نفر زخمی شوند. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران بر قواعد پذیرفته شده حقوق بین الملل، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی یمن و در نظر گرفتن خواست مردم یمن برای به رسمیت شناختن حق تعیین سرنوشت خود تاکید می‌کند.

وی در پایان تاکید کرد: حل و فصل وضعیت کنونی بحران‌های منطقه‌ای و دستیابی به صلح و ثبات در منطقه نیازمند چندجانبه گرایی، خروج نیروهای خارجی و پایان دادن به مداخله مخرب قدرت‌های فرامنطقه‌ای است.

حسینی افزود: توقف تحریم‌های غیرانسانی و تجاوزات خارجی علیه کشورهای منطقه نیز یکی از پیش نیازهای اصلی برای تحقق کامل همکاری‌های منطقه‌ای است. دو کشور ایران و پاکستان، مذاکرات و رایزنی‌ها در خصوص این بحران‌ها را ادامه داده‌اند و هر دو بر سر این موضوع که راه حل در جنگ و تعارض نیست توافق دارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha