به گزارش ایرنا، این شبکه خبری افزود: خروج نیروهای آمریکایی ازافغانستان توازن قدرت در آسیای جنوبی را که در دو دهه گذشته روند یکنواختی داشته است، مختل کرده است.
این رسانه آمریکایی نوشت:
دستکم ۱۰۰۰ نفر از نیروهای افغان به تاجیکستان عقب نشینی کردند تا به این کشور برای بسیج ۲۰ هزار نیرو برای حفاظت از مرزهایش کمک کنند. ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه از طالبان خواسته است به مرزهای کشورهای آسیای مرکزی که روزگاری بخشی از شوروی سابق بودند، احترام بگذارد و این درحالیست که کشور همسایه افغانستان، پاکستان، گفته است مرزهایش را به روی پناهندگان باز نخواهد کرد.
وانگ یی وزیر خارجه چین هفته گذشته هشدار داد که یکی از وظایف سنگین افغانستان این است که به حفظ ثبات کمک کرده و از بروز جنگ و ناآرامی جلوگیری کند. این مقام چینی هفته آینده راهی آسیای مرکزی می شود تا درباره افغانستان و آینده آن با مقامات اسیای میانه گفت و گو کند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز جمعه خروج آمریکا از افغانستان را شتاب زده توصیف کرد و گفت واشنگتن باید به تعهداتش درباره جلوگیری از تبدیل شدن دوباره افغانستان به پناهگاهی برای تروریسم پایبند باشد.
محمد سهیل شاهین سخنگوی ارشد طالبان در دفتر سیاسی این کشور در دوحه قطر گفته است: طالبان به هیچ فرد یا گروهی اجازه استفاده از خاک افغانستان علیه چین یا کشور دیگری را نخواهد داد.
فن هنگدا استاد موسسه مطالعات خاورمیانه در دانشگاه بین المللی شانگهای گفت، هرج و مرج در افغانستان می تواند به دیگر کشورها سرایت کند و باعث آشوب منطقه ای شود. چین نمی خواهد نقش آمریکا را بپذیرد اما امیدوار است دستیابی به صلح و ایجاد ثبات در منطقه را تسهیل کند زیرا به نفع منطقه است.
روز جمعه شهاب الدین دلاور از مقامات ارشد طالبان گفت مرزهای کشور اکنون «تحت کنترل» این گروه است و همچنان باز خواهد بود و به فعالیت خود ادامه خواهد داد. ما به همه اطمینان خواهیم داد که دیپلمات ها، سفارتخانه ها، کنسولگری ها، سازمان مردم نهادو کارکنان آنها را هدف قرار نخواهیم داد.
فرید ماموندزی سفیر افغانستان در هند نیز گفت: طالبان با ۲۰ گروه تروریستی که از روسیه تا هند فعال هستند درارتباط نزدیک است. این فعالیت ها هم اکنون مشهود هستند و تهدیدی جدی برای منطقه محسوب می شوند.
بلومبرگ افزود: پاکستان که در به قدرت رسیدن طالبان در دهه ۱۹۹۰ میلادی کمک کرد اکنون نگران تقویت قدرت تحریک طالبان پاکستان است. این گروه به ایفای نقش در کشتار ۷۰ هزار نفر از غیرنظامیان در این کشور از زمان تهاجم آمریکایی ها به افغانستان در سال ۲۰۰۱ متهم است.
به تازگی تحریک طالبان پاکستان فرصتی را یافت به منظور اعمال نفوذ سیاسی در سلام آباد به پروژه های چین حمله کند.
با توجه به رشد تقریبا ۵ برابری اقتصاد چین از زمان تهاجم آمریکا به افغانستان، پکن به ویژه به هدف آماده ای تبدیل شده است. ارتش پاکستان در اقدامی که اهمیت روابط پکن و اسلام آباد را نشان می دهد هزاران نیرو را برای حفاظت از پروژه های دالان اقتصادی پاکستان و چین بسیج کرده است.
دالان اقتصادی پاکستان و چین یا سیپیک مجموعهای از پروژههای زیرساختی است که هماکنون در سرتاسر پاکستان در حال احداثاند. این طرح اقتصادی قرار است با احداث شبکههای حملونقلی مدرن، تولید نیروگاههای انرژی، و ایجاد مناطق ویژهٔ اقتصادی، زیرساختهای کشور پاکستان را بهسرعت مدرن کند و اقتصاد آن کشور را قوت ببخشد.
گاتم موخوپادهایا سفیر سابق هند در افغانستان، سوریه ومیانمار گفت: افغانستان تحت ریاست طالبان احتمالا روابطش را با چین و پاکستان از یک سو و آمریکا و هند از سوی دیگر تحکیم خواهد کرد و روسیه و ایران در میانه چنین روابطی قرار خواهند داشت که هدف از آن تعدیل سیاست ها بستگی به میزان درک تهدیدها خواهد بود.
با قدرت گرفتن طالبان بسیاری از افغان ها از روستاهای خود به شهرها متواری شده اند تا امنیت خود را حفظ کنند. انتظار می رود پاکستان میزبان ۵۰۰ هزار پناهجوی افغان باشد و مقامات این کشور گفته اند این افراد پناهنده را در کمپ های مرزی نگه خواهند داشت. بر اساس گزارش کمیساریای عالی پناهندگان بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار پناهجوی افغان اکنون نامشان در پاکستان ثبت شده است.
مدیحه افضل از کارشناسان موسسه بروکینز مستقر در واشنگتن گفت: پیروزی طالبان در نهایت نیروهای همسو با آن را در سراسر منطقه جسورتر خواهد کرد. آنها خروج آمریکا از افغانستان و موضع طالبان را پیروزی برای نیروهای ترویستی قلمداد می کنند.