ناصر آق روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه باکتری های شورپسند و جلبک های تک سلولی همیشه در آب وجود دارند، افزود: سرخ شدن آب دریاچه ارومیه وقتی رخ می دهد که شوری آب افزایش می یابد و باکتری های شورپسند شروع به رشد می کنند.
وی ادامه داد: جلبکهای تک سلولی دونالیلا سالینا رنگدانه های کارتنوئیدی تولید می کنند تا در برابر شوری بالا و کمبود اکسیژن و نور ماورا بنفش خورشید بتوانند مقاومت کنند و به این علت آب سرخ می شود.
آق بابیان اینکه میزان شوری دریاچه ارومیه از ۳۵۰ گرم در لیتر عبور کرده است، گفت: این جلبکها در حالت طبیعی سرخ نیستندو برای مقاومت در برابر استرسهای محیطی این رنگدانه ها را تولید می شود.
وی ادامه داد : هم اکنون سالهاست این اتفاق در دریاچه ارومیه قابل مشاهده است و این جلبکهای تک سلولی از اصلی ترین غذاهای ارتمیا محسوب می شود و چون ارتمیا وجود ندارد و از بین رفته اند این جلبکها برای تکثیر بیشتر فرصت خوبی پیدا کرده اند.
براساس اظهارات محققان چنین تغییراتی از دریاچه های شور جهانی نظیر گریت سالت لیک آمریکا (post.۱۹۸۰) و دریاچه یوتا (Stephen,۱۹۹۰) و بحرالمیت در اردن نیز دیده شده است.
دریاچه ارومیه به عنوان دومین دریاچه شور جهان هم اکنون به علت بحران آب در وضعیت کم آبی قرار گرفته است.