به گزارش روز دوشنبه گروه دانشگاه و آموزش ایرنا از خبرگزاری یونایتدپرس، بسیاری از ما تصور می کنیم که می توانیم کمبود خواب خود در طول هفته را در روزهای آخر هفته جبران کنیم، اما اکنون نتیجه یک مطالعه جدید نشان می دهد بی خوابی نه تنها عملکرد روزانه فرد را مختل می سازد بلکه تداوم این وضعیت برای چند شب، آسیب زیادی به سلامت روانی و جسمی فرد می زند.
محققان دانشگاه «ساوت فلوریدا» در این مطالعه اثرات خواب کمتر از ۶ ساعت را در شب بررسی کردند. کارشناسان ۶ ساعت خواب در شب را حداقل خواب مورد نیاز برای سلامتی بزرگسالان می دانند.
محققان در این مطالعه حدود دو هزار بزرگسال آمریکایی سالم و تحصیل کرده را مورد بررسی قرار دادند. آنها سلامت روانی و جسمی این افراد را برای هشت روز متوالی ثبت کردند.
تقریباً از هر ۱۰ نفر چهار تن از این افراد یعنی ۴۲ درصد، دست کم یک شب کاهش خواب داشته اند و ۱.۵ ساعت کمتر از مقدار معمول خود خوابیده اند.
نتایج این مطالعه نشان داد که کاهش خواب موجب بروز احساسات منفی مانند عصبانیت، برافروختگی، تنهایی، تحریک پذیری و ناامیدی می شود و علایم جسمی از جمله مشکلات تنفسی، درد و مشکلات دستگاه گوارش را نیز به دنبال دارد.
اما بر اساس نتایج این مطالعه، این مشکلات جسمی و روحی تا زمانی ادامه داشت که شرکت کنندگان همچنان کمتر از ۶ ساعت در شب می خوابیدند، اما با یک شب خواب بیش از ۶ ساعت، این مشکلات برطرف می شد.
محققان گفتند: بیشترین افزایش در بروز علائم ذکر شده، تنها پس از یک شب کاهش خواب رخ داد و بطور مداوم تا روز سوم بدتر شد.
آنها افزودند: پس از این مرحله، بدن نسبتاً به کاهش خواب مکرر عادت می کند. اما در روز ششم، شرکت کنندگان کم خواب اعلام کردند که شدت علائم جسمی آنها در بدترین حالت قرار دارد.
تحقیقات قبلی نیز نشان داده اند که تنها ۱۶ دقیقه کاهش خواب شبانه می تواند به عملکرد شغلی افراد آسیب بزند. بر اساس نتایج این تحقیقات، کمبود خواب جزیی همچنین می تواند باعث کاهش هوشیاری روزانه شود که برای کنترل استرس و حفظ فعالیت های عادی سالم بسیار مهم است.
یافته های این مطالعه جدید در نشریه Annals of Behavioral Medicine منتشر شده است.