به گزارش خبرنگار دانشگاه و آموزش ایرنا، علی ناظمی روز سه شنبه در گردهمایی مجازی فعالان بازار سرمایه و نقش نهادهای مالی در توسعه سرمایهگذاری جسورانه، افزود: از سال ۱۹۵۸ آمریکا وارد تامین مالی و ایجاد فضایی برای فعالیت شرکتهای نوآور شد که مشخصترین نمونه این اقدام شرکت "اپل" است که در سال ۱۹۷۸ با سرمایه گذاری ۵۰۰ هزار دلار ایجاد شد و اکنون ارزش آن بالغ بر ۲ هزار میلیون دلار است.
وی ادامه داد: مساله اصلی حمایت آمریکا از این شرکتها با توجه به سرمایه گذاری اندکی که برای شرکتها داشته در اقدام مهندسی بازار باید دیده شود، این اقدام اثر بخشی زیادی برسرمایه گذاری داشته است.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان تجربیات کشورهای مختلف در این زمینه اظهار داشت: بر این اساس در این صندوق برای توسعه فعالیت های شرکت های نوآور و دانش بنیان چهار برنامه "سرمایه گذاری خطرپذیر و تاسیس صندوقهای جسورانه"، "جهش ایده"، "سرمایه گذاری در موضوعات راهبردی" و "توسعه ظرفیتهای جذب منابع مالی" از سال ۱۳۹۸ اجرا شد.
ناظمی درباره اقدامات این صندوق در زمینه ایجاد صندوقهای جسورانه، یادآور شد: در این بخش روی ۴۸ پروژه مشارکت داشته ایم و در مدت یک سال و ۷ ماه گذشته، ۸۲۹ میلیارد تومان روی این تعداد پروژه سرمایه گذاری اتفاق افتاده است.
وی گام بعدی در این زمینه را توسعه صندوقهای جسورانه دانست و یادآور شد: این مدل در سایر کشورها نیز اجرایی شده است و میتواند ایجاد بستری برای توسعه اکوسیستم نوآوری را به دنبال داشته باشد. بر این اساس سال گذشته مجوز تاسیس اولین صندوق جسورانه در زمینه تامین مالی صادر شد و به تدریج سایر صندوقهای جسورانه در حوزههایی چون تجارت الکترونیک، بلاکچین، زیست فناوری، انرژیهای نو و بازیهای رایانهای راه اندازی شدند.
ناظمی یادآور شد: بااجرای این راهکارها امکان همکاری با ۳۱ بازیگر مختلف اکوسیستم نوآوری فراهم شده است.
معاون سرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی برنامه دوم این صندوق را جهش ایده دانست و ادامه داد: در این زمینه سعی شد برای صندوقها و سرمایه گذاران ریسک پذیر ایده تعریف شود. از این رو اعلام شد هر شتاب دهندهای که یک واحد بر روی ایده ای سرمایه گذاری کند، دو برابر روی آن ایده سرمایه گذاری خواهیم کرد.
سرمایه گذاری روی ۱۰۰ ایده به همت شتاب دهنده ها
ناظمی با تاکید بر اینکه این برنامه به مدت هفت ماه در حال اجرا است، گفت: عملکرد این برنامه خیلی خوبی بوده و پیش بینی میشود شهریور ماه با حمایت ۹ شتاب دهنده روی ۱۰۰ ایده سرمایه گذاری شود.
وی با اشاره به موضوعات راهبردی تعریف شده در این معاونت صندوق افزود: برای پروژههای بزرگ در حوزه دانش بنیان، سعی کردیم از ظرفیت "ثبت شرکت سهامی عام" استفاده کنیم و یک مورد از آنها با حجم ۱۵۰ میلیارد تومان برای حمایت از یک پروژه انجام شده و امید است فرآیندهای داخل سازمانی آن نیز اجرایی شود.
ناظمی تصریح کرد: این پروژه یک پروژه دانش بنیان و استراتژیک معدنی در استان سیستان و بلوچستان است که از طریق پذیره نویسی عمومی مبالغ جذب شده است.
معاون سرمایهگذاری صندوق نوآوری و شکوفایی ادامه داد: مدل دیگر در برنامه موضوعات راهبردی، مدل "مشارکت در درآمد" است که در این مدل اقدامات جذابی اجرایی شده است؛ چرا که در این مدل اعلام شد هر پروژهای که با دولت قراردادهای BOT و BOO یا هر ساختار دیگری داشته باشد، صندوق نوآوری روی آن پروژه تامین مالی صورت میدهد و در عین حال در درآمد حاصل از آن طرح، شریک میشود.
وی با ابراز خرسندی از اینکه اولین پروژهای که از این طریق تامین مالی شده، به بهره برداری رسیده است، گفت: این پروژه طرحی است که از سوی یکی از شرکتها با گمرک شهید رجایی قراردادی منعقد شد و در درآمد آن شریک هستیم. اکنون هر خودرویی که از گمرک عبور میکند، بخشی از درآمد حاصل از آن به حساب صندوق نوآوری و شکوفایی واریز خواهد شد.
ضمانت ۸۰ درصدی صندوق نوآوری از تامین مالی جمعی
ناظمی با تاکید بر اینکه برنامه این است که دیگر پول وارد اکوسیستم نوآوری نکنیم، توضیح داد: در تلاش هستیم از ظرفیتی که بازار سرمایه ایجاد کرده به نام "تامین مالی جمعی" استفاده کنیم. در این برنامه تصور بر این است که مردم آمادگی سرمایه گذاری روی طرحها را دارند ولی در ابتدای شکل گیری این ابزار ممکن است اقبال نسبت به آن زیاد نباشد. از این رو آمادگی داریم تا ۸۰ درصد اصل سرمایه را ضمانت کنیم و پروژههای تامین مالی جمعی از این طریق تحت حمایت صندوق قرار خواهند گرفت.
وی با بیان اینکه با پلتفرمهایی که در این زمینه مجوز داده شدهاند، در حال عقد قرار داد هستیم، تاکید کرد: بر اساس آن هر پروژهای که معرفی شود، میتواند از ضمانت نامه ۸۰ درصدی صندوق بهره مند شود و صندوق بر اساس مکانیزمی در سود عایدی آنها نیز شریک خواهد شد.
ناظمی گفت: سرمایه گذاری صندوق تا سال ۱۳۹۸ صندوق صفر بود، این امر نه به دلیل کمبود منابع مالی صندوق نوآوری بلکه به دلیل نبود سازوکار تامین مالی و نبودن عناصری برای تشکیل بازار بوده است، ولی امروز مجموع سرمایه گذاری صندوق با ۱۵ درصد داراییهای نامشهود بالغ بر ۳۳۰۰ میلیارد تومان است و امید است خودمان را در این قالب که بازار نوآوری با کمک نهادها و بخش خصوصی شکل بگیرد، ببینیم.