حمایت ۸۴۴ میلیارد تومانی صندوق نوآوری در حوزه سرمایه‌گذاری خطرپذیر

تهران- ایرنا- معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: در چند سال اخیر مبلغ ۸۴۴ میلیارد تومان با یک اهرم تامین مالی حدود ۴.۴ درصدی توسط صندوق نوآوری و شکوفایی در حوزه سرمایه گذاری خطرپذیر (vc) در کشور، تامین شده است.

به گزارش خبرنگار علم و آموزش ایرنا، علی ناظمی روز سه شنبه در پانزدهمین نشست هم‌اندیشی مدیران عامل صندوق‌های پژوهش و فناوری با موضوع «اشتراک تجربیات حوزه سرمایه‌گذاری خطرپذیر (vc)» که به صورت مجازی برگزار شد، با ارایه آخرین گزارش سرمایه گذاری صندوق افزود: در این صندوق در حوزه سرمایه گذاری خطرپذیر مبلغ ۸۴۴ میلیارد تومان منابع با یک اهرم تامین مالی حدود ۴.۴ درصدی توسط صندوق نوآوری تامین شده است.

وی ادامه داد:‌ این امر با همکاری صندوق های پژوهش و فناوری به عنوان عاملان تامین مالی صندوق نوآوری، یک سبد سرمایه گذاری خطرپذیر و یک سبد سهام (پرتفوی) حدود سه هزار و ۷۰۰ میلیارد تومانی تامین مالی انجام شده در زیست بوم دانش بنیان را تشکیل داده است.

ناظمی بیان کرد: از این سبد سهام (پرتفوی) حدود ۱۵ درصد دارایی نامشهود است و مابقی مبلغ غیر از دارایی نامشهود است.

معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری تصریح کرد: میزان اهرم مالی ایجاد شده با منابع صندووق حدود ۴.۴ بوده است؛ یعنی به ازای هر یک واحدی که صندوق نوآوری سرمایه گذاری کرده است، چهار واحد از اکوسیستم نوآوری در حوزه هایی که سرمایه گذاری کرده ایم، جذب شده است.

وی افزود: از نظر تعداد عملکرد سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در حوزه هم سرمایه گذاری در ۹۷ پروژه و طرح فناورانه مشارکت کرده ایم. در تاسیس ۱۰ صندوق خصوصی و جسورانه مشارکت داشته ایم که همگی موافقت اصولی گرفته اند، اما مجوز فعالیت برای پنج صندوق صادر شده و سایر صندوق ها در حال صدور مجوز هستند.

ناظمی گفت: در حوزه تامین مالی جمعی نیز ضمانت نامه برای ۲۴ طرح صادر کرده ایم و به مرور طرح ها روی سکوهای بورس قرار می گیرند و قراردادهای آنها منعقد شده است.

وی یادآور شد: صندوق نوآوری و شکوفایی با سازمان بورس ۲ برنامه را انجام داده اند. یکی تاسیس شرکت سهامی عام پروژه دانش بنیان که در این زمینه یک پروژه معدنی دانش بنیان با سرمایه گذاری ۷۵۰ میلیارد تومانی به صورت سهامی عام در سازمان بورس ثبت و موافقت اصولی و مجوز پذیره نویسی آن انجام شده است و دیگری تاسیس شرکت سرمایه گذاری سهام عام و تنظیم و اجرای قرارداد است.

ناظمی با بیان اینکه در سبد سهام سرمایه گذاری خطرپذیر صندوق، بخشی کمترین عدد و بخشی بیشترین عدد را دارند، گفت: هم‌سرمایه گذاری بیشترین سهم را در سبد سهام سرمایه گذاری خطرپذیر صندوق نوآوری و شکوفایی دارد و بعد از آن صندوق های جسورانه بیشترین سهم را دارند.

وی بیان کرد: در صندوق نوآوری چهار برنامه داشتیم و به دنبال این بودیم که این چهار برنامه را به واسطه ماموریت صندوق پیگیری کنیم. برنامه اول، توسعه سرمایه گذاری خطرپذیر است. در واقع هدف این بود که در قالب این برنامه، منابع مالی تزریق کنیم، از اسفند سال گذشته برنامه جهش ایده شروع شد. تصور ما این بود که یک گپی در تامین مالی ابتدای زنجیره برای شتاب دهنده ها وجود دارد که از ابتدای سال فعال شد و خیلی خوب جهش پیدا کرد.

معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی گفت: دو ابزار را ذیل برنامه موضوعات راهبردی تعریف کردیم و در نهایت یک برنامه داشتیم. هدف این بود که ظرفیت جذب منابع را با از بین بردن عدم شفافیت و نا اطمینانی های بازار افزایش دهیم که در قالب این برنامه تامین مالی جمعی و صکوک را تعریف کردیم.

وی ادامه داد: برنامه ریزی صندوق در زمینه سرمایه گذاری خطرپذیر، اجرای ۲ ابزار حمایتی از قبیل ابزار هم سرمایه گذاری با صندوق های پژوهش و فناوری و نیز تاسیس صندوق های جسورانه بود. در ابزار هم سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی از ۴۶ صندوق پژوهش و فناوری که عاملین صندوق در تامین مالی دانش بنیان ها محسوب می شوند با ۳۰ صندوق پژوهش و فناوری همکاری کرده است.

ناظمی با بیان اینکه حدود ۱۵۰ پروژه هم سرمایه گذاری به واسطه صندوق های پژوهش و فناوری به دست ما رسید، یادآور شد: در حوزه تاسیس صندوق های جسورانه، ۱۰ صندوق سرمایه گذاری جسورانه ثبت شد. بزرگترین صندوق جسورانه با سرمایه ۳۵۰ میلیارد تومان در حوزه بایو و فناوری زیستی و کوچکترین آن با سرمایه ۵۰ میلیارد تومان در حوزه تجارت الکترونیک است.

وی افزود: مجموع هزار و ۴۸۵ میلیارد تومان سرمایه صندوق های سرمایه گذاری جسورانه است که با مشارکت صندوق نوآوری وشکوفایی تاسیس شده است، که موافقت اصولی گرفته اند و فعال هستند.

ناظمی بیان کرد: صندوق نوآوری در تاسیس و حمایت صندوق های سرمایه گذاری جسورانه با ۳۴ نهاد خصوصی و دولتی همکاری کرده است. در برنامه جهش ایده در حال حاضر ۱۲ شتاب دهنده را به عنوان عامل صندوق  نوآوری می شناسیم و تا ۴ میلیارد تومان با آنها قرارداد داریم و روی هر ایده به نسبت یک به دو ثابت بدون هیچ تغییری سرمایه گذاری می‌کنیم.  سهم سهام ما در این بخش پرداخت سرمایه روی ۴۲ طرح در هشت ماه اخیر بود که طرح ها در حال فعالیت هستند.

معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی درخصوص موضوعات راهبردی اظهار داشت: اگر پروژه ای ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی کرده باشد، این امکان را در سازمان بورس دارد که به عنوان شرکت سهامی عام پروژه ثبت شود و مابقی سرمایه مورد نیاز خود را از طریق پذیره نویسی جذب منابع کند.

ضمانت ۸۰ تا ۱۰۰ درصدی سرمایه در تامین مالی جمعی 

ناظمی با تاکید براینکه تامین مالی جمعی یکی از ابزارهای حمایتی صندوق است، گفت: صندوق ۸۰ تا ۱۰۰ درصد ضمانت برگشت سرمایه افراد را تضمین می کند. در حال حاضر برای ۲۴ طرح با مشارکت سه پلت فرم ضمانت نامه صادر کرده ایم. ضمانت ما در این ۲۴ طرح ۱۰۰ درصد بود و اصل پول سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی تضمین است.

وی در خصوص صکوک نوآوری نیز گفت: در این زمینه نیز تلاش ما این است که بتوانیم از طریق بورس برای شرکت های دانش بنیان انتشار اوراق کنیم. همچنان در این برنامه با تعاملاتی که با سازمان بورس داشتیم با توجه به تحولات این سازمان، خیلی جلو نرفته ایم که امید است در چند ماه آینده این امر عملیاتی شود.

ناظمی با بیان اینکه با مشارکت صندوق های پژوهش و فناوری امروز تامین مالی مشترک صندوق نوآوری وشکوفایی با صندوق های پژوهش به یک عدد قابل قبولی رسیده است، افزود: ۹۷ پروژه مشترک انجام شده و قابل رشد است. تردید ندارم که یک برنامه وقتی جوان است مشکلاتی را در اجرای فرآیند دارد. سعی می کنیم این مشکلات را به مرور مرتفع کنیم و برخی از آنها نیز به مرور زمان مرتفع می شود.

وی در بخش دیگر از سخنان خود با مقایسه سرمایه گذاری ایران با سرمایه گذاری در خارج از کشور در حوزه سرمایه گذاری خطرپذیر گفت: تصور می شود وضعیت ما در حوزه سرمایه گذاری خطرپذیر فاجعه است، اما واقعیت این است که اصلا خیلی فاجعه نیست و انتظار خیلی بیش از  این است. وقتی خود را با کشورهای توسعه یافته قیاس می کنیم حتما فاصله داریم، اما در قیاس با کشورهای همتراز خود از نظر شاخص توسعه یافتگی و شاخص بازارهای مالی، وضعیت ما دارای شکاف عمیق نیست.

ناظمی افزود: سرمایه گذاری خطرپذیر در حوزه منا ۴۹۶ مورد در سال ۲۰۲۰ بوده است. در صندوق نوآوری و شکوفایی مجموع اتفاقات همکاری مشترک ما با صندوق های خطرپذیر به اضافه صندوق های جسورانه در کل ۱۱۰ پروژه بوده است. بنابراین خیلی وضعیت نامناسبی نداریم. 

وی گفت: متاسفانه اطلاعات خوبی در خصوص سرمایه گذاری خطرپذیر در کشور وجود ندارد و در برخی از آمارهای مقایسه ای به دلیل نبود اطلاعات در این زمینه، عدد سرمایه گذاری خطرپذیر ایران، صفر دیده می شود. جمع آوری اطلاعات این چنینی بایدتوسط انجمن ها صورت گیرد. صندوق نوآوری و شکوفایی آمادگی حمایت در خصوص سرمایه گذاری خطرپذیر و تامین مالی آن را همواره در کشور دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha