سنندج - ایرنا - استاندار کردستان گفت: اگر سدهای آزاد و ژاوە بە اهداف نهایی خود دست پیدا کند تغییر و تحول بزرگی برای استان به ارمغان خواهد آورد.

به گزارش ایرنا، بهمن مرادنیا روز چهارشنبه در بازدید از تصفیه خانه فاضلاب سنندج و دیدار با مدیر عامل آب و نیروی ایران با بیان اینکه وعده های داده شده به مردم استان یکی بعد از دیگری عملیاتی می شود، گفت: از جمله وعده های داده شده به مردم استان در بخش آب شرب و کشاورزی بود که با همت فرزندان استان و دولت در حال محقق شدن هستند.

وی افزود: بنا بر گزارش های موجود  از سد ژاوه سالیانه ۷۰ میلیون متر مکعب آب برای آبیاری ۱۰هزار هکتار از اراضی  دشت های قروه و دهگلان منتقل می شود که تحقق نهایی این طرح نیازمند هفت هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال اعتبار است.

استاندار کردستان اضافه کرد: شرکت آب و نیروی ایران برای اتمام کامل و به سرانجام رسیدن پروژه های سد آزاد و ژاوه طی مدت زمان ۲ سال قول مساعد داده و امیدواریم مردم  شاهد آثار و برکات این طرح‌ها باشند.

مرادنیا همچنین به آبرسانی به شهرهای قروه و دهگلان از طریق سد آزاد اشاره کرد و اظهار داشت: برای آبرسانی از سد قوچم تا شهرهای قروه و دهگلان نیز ۶ هزار میلیارد ریال نیاز است که باید از هر طریق ممکن به ویژه با مشارکت بانک ها تامین شود.

مدیرعامل شرکت توسعه آب و نیروی ایران روز چهارشنبه برای عملیات اجرایی انتقال سامانه آب از سد آزاد به مناطق شرقی کردستان وارد این استان شد.

 آیین کلنگ‌زنی پروژه انتقال آب سد قوچم به دشت قروه و دهگلان به طول ۲۸ کیلومتر  با حضور "سیدحسن رضوی"مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیرو ایران، "بهمن مرادنیا" استاندار کردستان و جمعی از مدیران شرکت آب منطقه‌ای و آبفای کردستان آغاز می‌شود.

با بهره‌برداری از پروژه انتقال آب سد قوچم به دشت قروه و دهگلان علاوه بر تامین آب شرب این ۲ شهر، بخشی از اراضی کشاورزی ( زراعی و باغی) در مسیر انتقال خط آب از حالت دیم به آبی تبدیل خواهد شد.

بخشی از آب سد قوچم از طریق سد آزاد تامین می شود و خط انتقال آب سد آزاد به قوچم به طول ۸۸ کیلومتر بزرگترین سامانه انتقال آب استان کردستان طی ۲ مرحله که فاز اول این سامانه سال ۱۳۹۴ به بهره‌برداری رسید و فاز دوم آن با ۴۴ کیلومتر خط لوله و ۱۱ کیلومتر تونل امسال افتتاح شد.

سد آزاد که عملیات ساخت آن از سال۱۳۸۶ آغاز و در سال ۱۳۹۰ آبگیری شد، یک سد سنگریزه ای با هسته رسی است و در کیلومتر ۴۰ جاده سنندج -مریوان و بر روی رودخانه کوماسی(آزاد) از سرشاخه های رودخانه سیروان قرار دارد.

این سد با طول تاج ۵۹۵ و ارتفاع ۱۲۵ متر ، امکان ذخیره‌سازی حداکثر ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب را دارد.

میزان بارندگی سالانه در شرایط عادی اقلیمی معادل ۴۵۵ میلی‌متر و بیشترین میزان بارندگی سالیانه مربوط به شهرهای مریوان و بانه با حدود ۸۰۰ میلی‌متر و کمترین میزان بارندگی در شرق استان حدود ۴۰۰ میلی‌متر و در قسمت مرکزی یعنی سنندج نزدیک به ۵۰۰ میلی متر است.

از حوضه های آبریز اصلی استان کردستان می‌توان به خلیج فارس و دریای عمان، دریای خزر و دریاچه ارومیه و حوضه‌های آبریز فرعی نیز به سفیدرود شامل رودخانه‌های تلوار و قزل اوزن، مرزی غرب شامل رودخانه‌های سیروان و زاب کوچک، کرخه شامل رودخانه رازآور و دریاچه ارومیه شامل رودخانه های زرینه و سیمینه اشاره کرد.

۱۸ سد در کردستان وجود دارد که از این تعداد مدیریت ۱۲ سد در اختیار استان و بهره‌برداری مابقی سدها در اختیار استان‌های همجوار از جمله آذربایجان‌غربی و کرمانشاه قرار دارد.

تعداد دشت‌های استان ۹ دشت بوده که پنج دشت آن در نیمه شرقی، ۲ دشت در غرب و ۲ دشت دیگر در جنوب استان واقع شده است و دشت‌های قروه ـ دهگلان و چهاردولی در شرق استان جزو دشت‌های ممنوعه محسوب می‌شود.