بجنورد-ایرنا- معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی خواستار کشت گیاهان علوفه‌ای به عنوان کشت دوم شد و گفت: این نوع گیاهان علاوه بر صرفه‌جویی در آب بخش زیادی از مشکل کمبود نهاده‌های دامی استان را نیز برطرف می‌کند.

محمد جواد تشکری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: گیاهان علوفه ای در مدت زمان کوتاه حداکثر تا ۲ ماه رشد می کنند و به همین دلیل برای بهره برداران صرفه اقتصادی دارد.

وی از جمله گیاهان علوفه ای ر ا جو، ارزن، ذرت علوفه ای زودرس، ماش ها، نخود علوفه ای و سورگوم  دانست و گفت: گیاهان علوفه ای به طور معمول کم آب طلب هستند.

تشکری در ادامه بر کشت قراردادی تاکید کرد و افزود: از کشاورزان می خواهیم که برای کشت گیاهان علوفه ای با دامداران و حتی کارخانه داران خوراک دام قرارداد ببندند تا از فروش محصولات خود مطمئن شوند.

وی افزود: کشاورزان این استان بدون ثبت هیچ قراردادی محصول کشت می‌کنند و تنها بخش ناچیزی از محصولات تولیدی بهره‌برداران استان، به صورت قراردادی به فروش می‌رسد.

تشکری بر افزایش خریدهای قراردادی محصولات کشاورزی از سوی کارخانه ها و صنایع تبدیلی تاکید کرد و افزود: باید این مهم را در بین کشاورزان، صاحبان صنایع و واحدهای تولید نهادینه سازی کرد تا کشاورز با خیال آسوده محصول خود را کشت کند.

وی افزود: هم اکنون کشاورزان این استان در کشت گندم و کلزا آسوده خاطر هستند زیرا دولت تمامی محصولات آنان را به صورت تضمینی خریداری می کند و به نوعی از بازار فروش محصول خود اطمینان دارند و چغندرکاران نیز با کارخانه قند برای تحویل محصول قرارداد دارند.

تشکری با بیان اینکه خراسان شمالی در ابتدای مسیر اجرای کشت این نوع از محصولات در استان قرار دارد، تصریح کرد: کشت گیاهان علوفه ای کم آب طلب در دیم زارها در شرایط کاهش بارندگی ها به منظور تامین خوراک دام بسیار ضروری است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تصریح کرد: ضرورت دارد که اجرای کشت این نوع از محصولات در مسیر کشاورزی قراردادی قرار بگیرد و انتظار می رود سرمایه گذاران بخش خصوصی به ویژه واحدهای تولید خوراک دام و دامپروران استان از اجرای کشت قراردادی علوفه دامی استقبال کنند.

در استان سالانه حدود ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تن جو تولید می شود، همچنین سالانه ۷۰۰ هکتار از کشتزار های استان زیر کشت ذرت علوفه ای می رود که به طور میانگین ۳۵ هزار تن محصول برداشت می شود، از سطح ۱۲ هزار هکتاراراضی زیر کشت یونجه حدود ۶۰ هزار تن نیز این خوراک دام در استان تولید می شود.

کاه استحصالی از گندم و جو نیز  از سطح زیر کشت غلات استان حدود ۳۵۰ هزار هکتار، ۳۲۰ هزار تن است.

علاوه بر این محصولات شبدر، ذرت دانه ای و سایر محصولات علوفه ای نیز در استان تولید می شود، اما با توجه به خشکسالی میزان تولیدات گیاهان علوفه ای امسال کاهش یافته است.

در  خراسان شمالی ۲ میلیون و ۱۲ هزار راس دام سبک شامل گوسفند و بز، ۷۹ هزار راس دام سنگین از جمله گاو و گوساله، ۲ هزار و ۴۰۰ نفر شتر و هزار راس اسب وجود دارد که سالانه ۲۲۱ هزار و ۱۱۸ تن انواع محصول از جمله گوشت قرمز، گوشت مرغ، شیر، عسل و تخم مرغ تولید می شود.  

خراسان شمالی دارای ۲ میلیون و ۸۳۲ هزار و ۵۲۹ هکتار مساحت است که حدود ۷۳ درصد آن را با گستره ۲ میلیون و ۳۳۰ هزار و ۳۶ هکتار، منابع طبیعی تجدید شونده شامل می شود.

از مجموع عرصه های منابع طبیعی تجدید شونده استان ۴۳ هزار و ۴۵۵ هکتار شامل ۲۱ درصد عرصه جنگلی و بیشه زار، یک میلیون و ۴۱۴ هزار و ۸۵۰ هکتار شامل ۷۰ درصد اراضی مرتعی و سطحی معادل ۱۸۳ هزار و ۶۳۶ هکتار با ۹ درصد، فاقد پوشش گیاهی یا اراضی کویری است.